USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tahmazoğlu’na seslendi : “MAHALLEMİZİN TARİHİ DOKUSU BOZULMASIN”

Tahmazoğlu’na seslendi : “MAHALLEMİZİN TARİHİ DOKUSU BOZULMASIN”
16-01-2017 13:17
Gaziantep

Kanalıcı Mahallesi’nde bulunan Antepevleri ve mağaralar tarihi önem taşıyor. Mahalleye ilişkin Kentsel Dönüşüm kararı olduğunu dile getiren mahalle muhtarı Murat Genç, Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu’na seslenerek, “Mahallemizin tarihi dokusu bozulmasın” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEMİYORUZ”

Gaziantep’in eski yerleşim yerlerinden biri olan Kanalıcı Mahallesi, eski Antepevleri ve mağaraları il dikkat çekiyor. Mahallede bulunan 300 kadar evin altından geçen mağaralar tarihi yönden önem taşırken, tarihi Antepevleri’nin kötü görüntüsü görenleri hayrete düşürüyor. Mahalle sakinleri eski Antepevleri’nin yenilenmesi noktasında çalışma yapılması gerektiğini söylerken, 100 yılı aşkın süredir mahallenin sembolü haline gelen evlerin Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılacak olması, Gaziantep’teki tarihi yapıların geleceği konusunda kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren mahalle sakinleri, “Biz bu mahallede doğup, büyümüş kimseler olarak mahallemizin Kentsel Dönüşüm alanı olmasını istemiyoruz. Mahallemiz tarihi bir mahalle. Pek çok Gaziantepli bu mahallelerden yetişerek kentin farklı noktalarına dağıldılar. Birçok insan için bu sokaklar önem taşıyor. Sadece insanlar için değil tarihsel açıdan bu sokakların önemi büyük. Kanalıcı Mahallesi’ne Kentsel dönüşüm yapılması tarihi değere sahip evler için yıkım anlamına geliyor. Bu evlerin yıkılması yerine restore edilmesi daha isabetli bir karar olacaktır” diye konuştular.

“400 METRE GENİŞLİĞİNDE MAĞARALAR VAR”

Kanalıcı Mahallesi’nin tarihi bir mahalle olduğunu ifade eden Muhtarı Murat Genç, “Kanalıcı Mahallesi tarihi Antepevleri’ne ev sahipliği yapan bir mahallemiz. Mahallemizde 130 yıllık tarihe sahip Antepevleri yer alıyor. Taş yapı olan evlerin büyük bir kısmının alt kısmında mağaralar yer alıyor. Bu mağaraların Gaziantep Savunması sırasında önemli role sahip olduğu dedelerimiz, ninelerimiz tarafından anlatılırdı. Evlerin alt kısmında yer alan mağaraların bir kısmı şimdilerde yaz aylarında özellikle oturma odası olarak kullanılıyor. Mahallemizde bulunan 300 haneden 285 evin altında mağara bulunuyor. Mahallemizde bulunan tarihi evler restore edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gaziantep sanayi ve ticaret kenti olmanın yanı sıra artık Kültür ve Tarih Turizminde de öne çıkıyor. Tarihi yönden değere sahip kentlerde, tüm tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Mahallemizde bulunan mağaraların 1 kilometre kadar uzunluğa sahip olduğu söyleniyor. Mağaraların 50 metre ile 400 metreye kadar genişliğe sahip olduğu söyleniyor. Bu tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMAMASI İÇİN ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NE DİLEKÇE VERDİK”

Kanalıcı Mahallesi ile ilgili Kentsel Dönüşüm kararı olduğunu söyleyen Genç, “Kanalıcı Mahallesi’nde bulunan tarihi yerlerin Kentsel Dönüşüm ile yıkılmasını istemiyoruz. Tarihi Antepevleri ve mağaraların bulunduğu sokaklarda Kentsel Dönüşüm kararı alınmasını yanlış olduğunu düşünüyoruz. Şahinbey Belediyesi’nin tarihi alanları korumak için Kentsel Dönüşüm kararından vazgeçmesi için Mahalle Muhtarlığı ve mahalle sakinleri olarak dilekçe verdik. İlgili dilekçede; “Kanalıcı Mahallesi 6-7 yıl kadar önce Kentsel Dönüşüm kapsamına alınmıştır. Ancak bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmamıştır. Mahallemiz kentsel dönüşüm kapsamında olduğu için ve yıkılacağını düşündüğümüz için evlerimize herhangi bir bakım yapamıyoruz. Diğer taraftan doğal gaz alt yapısı kentsel dönüşüm kararı nedeniyle mahallemize verilememekte ve gerekçe olarak kentsel dönüşüm ileri sürülmektedir. Kentsel dönüşümün başlatılması halinde evlere biçilen değerlerin düşük olması nedeniyle zaten dar gelirli olan mahalle sakinlerinin evleri için ödenen bedellerle yeni bir ev sahibi olma imkanı yoktur. Örneğin iki ailenin oturduğu 100 metrekare bir ev için biçilen değer 80-90 bin lira oluyor. Ödenecek bu bedellerle Gaziantep’te ev sahibi olunması mümkün değildir. Bu şartlar altında mahallemizin Kentsel Dönüşüm kapsamından çıkarılması, doğalgaz alt yapısının tamamlanması halinde bakımsız halde bulunan evlerimizin bakımlarını yaptırarak içinde yaşamaya devam etmek istiyoruz. Kanalıcı Mahallesi sakinlerinin bitmeyen Kentsel Dönüşüm çıkmazındaki bu mağduriyetlerinin giderilmesi ile ilgili tarafların haksızlığa uğramayacakları bir çözümün bulunması hususunun gereğini arz ederim.”

YIKIM DEĞİL RESTORASYON YAPILMALI

Mahalle sakinlerinin Kanalıcı’dan ayrılmak istemediğini dile getiren Genç, “Kentsel Dönüşüm ile 100 metrekare ev için 80-90 bin lira değer biçiliyor. Aynı ev içerisinde yaşayan iki aile ellerine geçen para ile ev sahibi olmaları çok mümkün değil. Kentsel Dönüşüm’ün dar gelirli aileler için evde bulunan aile sayısı kadar daire verilmesi durumunda sağlıklı olur. Bölge de çok sayıda mağara ve tarihi yapı olmasından dolayı kentsel dönüşüm yerine restorasyon yapılarak, mahalle sakinlerinin yerlerinde kalmalarının daha iyi olacağını düşünüyorum. Hem mahalle sakinleri açısından hem de Gaziantep tarihi açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“TARİHİ DEĞER TAŞIYOR”

Turistler için eski yapıların önem taşıdığını ifade eden Genç, “Gaziantep’e gelen turistler birçok yeri geziyorlar. Bey Mahallesi gibi eski mahallelerimiz turistlerin dikkatini çekiyor. Bey Mahallesi gibi Kanalıcı Mahallesi de tarihi öneme sahip. Orada yapılan restorasyon gibi mahallemizde de restorasyon yapılırsa turistlerin ziyaret edebilecekleri yeni turistik alanlar kazanmış oluruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Mahallemizdeki evler restore edilerek turizme kazandırılmalı. Mahallemizdeki bu tarihi evlerin ve mağaraların atıl vaziyette kalması Gaziantep gibi bir kültür kenti için elzem verici bir konudur.

“İNSANLAR ANILARINI TAZELEMEK İÇİN MAHALLEMİZE GELİYORLAR”

Gaziantep’te bulunan birçok insanın Kanalıcı, Yazıcık, Boyacı gibi mahallelerde geçmişi olduğunu ifade eden Genç, “Mahallemiz tarihi yönden eski bir mahalle olduğu için birçok insanın mahallemize dair anıları oluyor. Pek çok insan yanlarına aile bireylerini alarak mahallemize gezmeye geliyorlar. Eskiden yaşadıkları sokaklara gelerek anılarını tazeliyorlar. Bu noktada da mahallemiz önem taşıyor” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler