USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

Tecrübeyi konuşturmak

Tecrübeyi konuşturmak
24-10-2015 06:54
Gaziantep

Tek bildiğim şey var insan olmaktır,

İnsanca yaşayıp harbi kalmaktır,

İyisi anlı açık, yüzü ak ölmektir,

İnsan ölse bile, ölmez dürüstlük.

**

rop4

Gaziantep’te altı yıl il başkanlığı yaptıktan sonra milletvekili aday adayı olan AK Parti Eski İl Başkanı Sayın Ahmet Uzer’le tecrübelerine dayalı keyifli bir sohbet yaptık..

 

Antepli memleketine hizmet etmeyi sever terk etmez..sizde bunlardan birisiniz Kaç yıldır Antep’te siniz?

AHMET UZER: 21 yıldır siyasetin içindeyim ve neden daha önce girmedim diye hayıflanıyorum. Geç kalmış olduğumu düşünüyorum. Keşke gençlik kollarından başlamış olsaydım diye düşünüyorum. 38 yaşında tesadüfler eseri rahmetli Bedrettin İncetahtacı’nın teşvikleriyle siyasi hayatım başladı. Ailede başka siyasetle uğraşan da yok. Rahmetli hocam siyasete girince bizde girmiş olduk.

Çok geçmişiniz olmamasına rağmen tepe noktasından başlamışsınız ama..

AHMET UZER: Öyle oldu biraz da. 1994 yılında il başkan yardımcısı olarak biraz da tepe bir noktası denecek bir yeden başladık. Sonra Fazilet Partisi il başkanlığı, Fazilet Partisi Şahinbey Belediye Başkan Adaylığı, AK Parti’nin kurucu başkanlığı, beş yıl milletvekilliği, son altı yıldır da AK Parti’nin İl Başkanlığı.. Makam mevki noktasında milletvekilliği gibi tepe bir noktada görev yaptık. Gaziantep için görev yapmak benim için hep büyük bir onur oldu. En önemlisi de aldığımız tüm bu görevlerde yüz kızartıcı hiç bir işe girmedik. Siyasete girdiğimde de ekmeği bütün bir sanayiciydim. Şimdi de çok şükür herhangi bir sıkıntım yok. Helal lokmamım içine hiçbir zaman haram karışmasına müsaade etmedim. Hak vaki olduğunda da alnımız açık olarak Allah’ın huzuruna çıkacağız. Bundan sonraki siyasi hayatımızda da aynı yolda yürümeyi düşünüyoruz.

Sizin aday adaylığınız partiniz dede Antep kamuoyunda da merak konusu olmuştu..

AHMET UZER: Evet Antep’te aday olup olmayacağım gerçekten de çok yoğun bir merak konusu oldu. İl Başkanlığına mı devam edecek, yoksa vekilliğe mi aday olacak? diye çok konuşuldu. Sonuçta genel merkez bize hangi doğrultuda görev verirse kabulümüzdür diyerek bize takdir edilenle yola devam etmeye karar verdik.

Diğer partilerde il başkanlıkları çok sık değişim gösterirken siz uzun soluklu olarak yaptınız.

AHMET UZER: Siyasette bazı görevlerin ne kadar doğru yapılsa da çok uzun zaman yapılması doğru değil. Değişim her zaman iyidir. Bu hem AK Parti’nin istikrarı hem de Gaziantep’in istikrarıdır. İkisi de birleşince ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Başka bir benzeri de Türkiye de yoktur. Siyasi istikrar çok önemlidir.Sizden sonraki gelenlere de yer açmasını bileceksiniz.

rop3

Ama yinede orta da bir emek var.Ben bırakıyorum demek de kolay olmasa gerek..

AHMET UZER: Amacımız sadece, siyasetteki tecrübelerimizle vatana millete hizmet etmek. Ben genel merkeze 3 seçenek sunmuştum. Bir abi olarak kenara çekilip yol gösterici olabilirim. Takdirinizle vekilliğe talip olabilirim. Veya il başkanlığına devam edebilirim, diye.

Genel Merkez sizi vekil olarak görmek istemiş demek ki..

AHMET UZER: İl Başkanlığı aslında çok önemli bir görevdir. Tabanı yakalamak ve partiye destek olmak, partinin başarısı açısından kritik bir görevdir. Benim meselem milletvekilliği değil. Zaten siyasetten maddi beklentim hiç olmadı. Aksine manevi beklentilerim oldu. Bir garibana yardımcı olabilirsek, derdine çare bulabilirsek, bizden iyisi yoktur derim. İki tane hırsızın önünü kesebilmişsek ne mutludur bize. Manevi boyutu ve kazançları inanın çok daha fazla. Siyaseti bu yüzden seviyorum. Eğer düzgün çalışırsanız çok büyük bir maneviyat kapısı kazanmış olursunuz. Bunun hazzı da hiç bir şeyde yoktur. Allah razı olsun dedikleri zaman büyün yorgunluğunuzu unutup en mutlu kişi oluyorsunuz.

Siyaseti farklı amaçlarla kullananlar daha çoğunlukta.Bu yüzden bazen insanlar çekinceler de yaşabilmekte..

AHMET UZER: Eğer bu ülke bizimse, bu şehir bizimse sahip çıkmamız lazım. Hizmet alanında en önemli arenalardan biriside siyasettir. Ben her zaman bu konuda çağrı yaparım. Her aileden bir kişinin mutlaka siyasetle uğraşması lazım. Temiz insanların siyasete girmesi ve siyasette olması ülke adına çok önem sağlamakta. Bir aileden bir düzgün insanın muhakkak siyasette olması lazım. Görüşü ne olursa olsun görüş hangi partide temsil ediliyorsa o partiye girip siyaset yapsın. Ama düzgün olarak yapsın.

Bananecilik yapmayalım yani..

AHMET UZER: Eğer tecrübeniz varsa şehrinizden ve ülkeden mahrum edemezsiniz. Çünkü siyasette tecrübe çok kolay kazanılmıyor. İyi insanların görevlere talip olması lazım.

En fazla aday adayı müracaatı AK Parti’de yaşanıyor. Size de çok abartılı gelmiyor mu?

AHMET UZER: Ben milletvekili adaylarının çokluğundan memnuniyet duyuyorum. Yeter ki düzgün ve samimi olsunlar. Çünkü bu millet ne önceki yanlış siyasi politikalardan çok çekti. Artık tekrar o günlere dönülmesini istemiyoruz. Parlamentonun kaliteli istikrarlı ve güvenilir ellerde olmasını istiyoruz. Bizim olup olmamız çokta önemli değil. Eski il başkanı olmamızdan dolayı da bize gelen çok arkadaşımız var. Ben listeye bir baktım ki, çoğunun adını dahi bilmiyorum. Hemen hemen yüzde yetmiş beşini tanımıyorum.

Evet isimlerini ilk defa duyduğumuz aday sayısı çok fazla.Bu taban içinde önemli değil mi sizce?

AHMET UZER: Ak Parti kurulduğundan beri hep üst kademelerde olduğum halde listeye baktığımda dört kişiden üçünü bende tanımıyorum. Herkes demokratik hakkını kullanabilmelidir. Buna saygı duyarım ve mutlu da oluyorum. Ama siyaseti düşünen insanları bürokratlar hariç, bizimde tanımamız lazım. Yoksa aday adaylığı bir haktır ve sayısının yüksek olması da mutluluk vericidir. Ama özelliklede zamanın çok kısıtlı olmasında dolayı o adaylarımızın kendilerini, tabana anlatmaları tanıtmaları da çok zor. İl başkanlığımız tanıtım için bir program da hazırladı. Ama keşke bunu kendileri yapabilselerdi daha önceden tanıtımlar yapılabilseydi.

rop1

Antepli yerli aday istiyor ve ithal adaya da çok sıcak bakmıyor.Bu bütün partiler için de aynı..

AHMET UZER: Genel Merkezimiz de sizin bu söylediğiniz noktalardaki araştırmaları da yapacaktır. Zaten aday belirleme usulü dört beş kademeli olarak yapılmakta. Mesela ay sonunda temayül yoklaması bunun ilk ayağı. Sonra kurul ve yoklamalar.. Tabi ki de Gaziantep’i bilen ve sorunlarına vakıf olanların seçilme şansı diğerlerine göre daha kuvvetli olacaktır.

Kadın aday kontenjanına bu dönem de ne kadar ağırlık verildi?

AHMET UZER: Genel merkezde yüzde 20-25 civarında seçilecek sıradan girebilecek olması şartıyla kadın vekil kontenjanı ayrıldı. Antep bu konuda da öncü bir ilimiz. İki tane bayana seçilebilecek sıradan yazılması örnek olmuştur. Bu dönemde de iki bayan adayın seçilebilecek sıradan olarak seçime girileceğini söyleyebilirim.

Seçim çalışmalarınız başladı mı?

AHMET UZER: Alt yapımızı ve teşkilatlarımızı çok iyi oluşturduk. Her zaman sanki seçim varmış gibi çalışmalarımıza devam ettik. Mesela bu Pazar seçim olsa, biz partimiz adına hazırız. İlimizde de hiçbir arkadaşımızın herhangi bir yolsuzluğa karışmadığını da biliyoruz. Bu bizim için çok önemli.

Hedefiniz nedir?

AHMET UZER: Bu seçimde de hedefimiz olarak 62,3 ü geçmeyi amaçlıyoruz. Adaylar belli olduktan sonra hızlı bir tempoyla çalışmalara başlayacağız.

Halkın karşısına nasıl projelerle çıkmayı hedefliyorsunuz?

AHMET UZER: Milletvekilinin görevlerini önce iyi bilmek lazım. Partimizin ve Genel Merkezimizin belirlediği zaten beş yıllık parti politikamız var. Hangi bölgelerde ne yapılacağı da zaten belli. Milletvekiline düşen görev, bu yatırım programında olan projeleri hızlıca hayata geçirmektir. Milletvekili işlerin takibini yapar. Dürüst yöneticilerin görev almasını sağlar. Eğer Gaziantep’e yakışmayan yöneticiler varsa burada çalışmalarına engel olur. Düzgün insanların önünü açar. Hem belediyelerin hem de şehirdeki kurumlarımızın Ankara’daki problemlerinin çözülmesine yardımcı olur. Buna sivil toplum kuruluşları da dahil..

Aslında çok oyalayıcı ve sıkı bir çalışma isteyen sorumluluklar bunlar ama yapabilenlerle anlam kazanır..Biz seçildikleri bölgelere selam vermeyen vekiller de biliyoruz!

AHMET UZER: Tabi kolay değil tüm bu işler. Milletvekilleri Antep’ten gelen heyetlere öncülük de etmeliler. Yatırımlar özellikle milletvekilleri tarafından sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hangi şehir yatırım takibini daha iyi yaparsa, başarı yönünden diğer şehirlerin önüne geçebilir.

Yani milletvekilliği sıkı bir takipçiliktir, diyebiliriz..

AHMET UZER: Mesela gündemimizde iki önemli proje var. Bunların yakın takiplerinin yapılması çok önemli. Ayrıca Belediyelerimizin Ankara’da bekleyen projelerinin takibi..

Çözüm süreci statüsünde ilimiz önemli bir konum taşımakta.Sizce burada durum nedir?

AHMET UZER: Sizlerin de bildiğiniz gibi Gaziantep’teki bu güçlü yapı, Türkiye’ye örnek oluyor. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana Gaziantep’te yaşayan hiçbir insanımızı ötekileştirmedik. İnsanlar doğduğu yere göre sınıflandırılamaz. Bu çok saçma bir bakış açısıdır. Bölgemiz de sosyal bir barış var ki bizim de önemli katkılarımız var. Biz doğudan gelen hiçbir arkadaşımızı ötekileştirerek BDP in kucağına atmak istemeyiz. Onlara her zaman sahip çıktık. Çok güzel diyaloglarımız var. Ve de onları çok seviyoruz. 6 -7 ekim olaylarında insanlar öldü. Özellikle araştırdım o insanların hiç birisi Antep’te yaşamıyor. Dışarıdan özellikle karıştırmak için geliyorlar. Çünkü Antep’te hiç bir zaman terör olayları olmamıştır. Bombalama olayında bile saldırganlar dışarıdan geldi. İstikrarımızı ısrarla bozmak isteyenlere karşı bizde azami bir çaba göstermek zorundayız.

rop2

Çok renkli bir insan portremiz var aslında..

AHMET UZER: Biz gelin hep beraber bu şehrin güzelliklerini birlikte yaşayalım diyoruz. Bu yüzden çok farklı insan potansiyelimiz olmasına rağmen yıllardır huzur içinde yaşayabiliyoruz. Farklı kültürler var ve bunlar zenginliğimizdir, diyoruz. Sosyal barışı Gaziantep inşallah kaybetmez. Biz duruşumuzu değiştirmedikçe barış ilimizde güçlenerek devam edecektir. Bu alanda da Türkiye’ye örnek teşkil etmekteyiz zaten.

Gündemi değerlendirirseniz en öne çıkanlar hangileridir size göre?

AHMET UZER: Paralel yapıyla mücadele önemlidir diyebiliriz. Yıllarca biz bu insanlara destek olduk. Ama onlar ne yazık ki devlet içerisinde örgütlenme.. gibi illegal yollara saptılar. Antep’te bu işe gönül veren insanların samimi olduklarına inanıyorum ben. Ama üst yapıda sıkıntı var ve de samimi olmadıklarını düşünüyorum. Onlara inanmaya halen devam eden insanlarında bir an önce gerçekleri görmelerini umut ediyorum. Paralel Yapı tarafından suçsuz,masum insanlara kumpas kurularak içeriye atıldığını gördük.Haklarının ihlal edildiğini gördük..

Emniyetin yetkileri genişletildiğinde, emniyet mensupları bu konuda ne kadar eğitimli olacak?

AHMET UZER: İç güvenlik yasası iç huzurumuz için çok önemli. İnsanlar yüzlerini kapatarak, molotof atarak başkalarını rahatsız edemezler. İnsanların yürüyüş yapmalarına, düşüncelerini ifade etmelerine karşı değiliz. Sadece tepkilerini illegal yollara başvuranlara karşıyız. Düzenin sağlanması adına dünyada uygulanıyorsa bizde de uygulanmalıdır. Kamu düzeni deyince akan sular durur ki bu bütün dünyada böyledir.Bizde de olmalıdır.

Okurlarımıza mesajınız var mı?

AHMET UZER: Önemli olan insanın insana saygı göstermesidir. İnsanlara karşı geniş yürekli ve hoşgörülü olmak lazım..

Layout 1

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler