USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bizim Mahalle

Tekstil’in kalbi: Alaybey Mahallesi

Tekstil’in kalbi: Alaybey Mahallesi
18-09-2015 19:14
Gaziantep

Cumhuriyet öncesi dönemlerden bu yana Gaziantep’in merkezi yerleşim yerlerinden biri olan Alaybey Mahallesi, tarihi dokusuyla gözde mahalleler arasında yer alıyor. Gaziler Caddesi’ne, tarihi Bey ve Eyüpoğlu mahallelerine yakın olan Alaybey Mahallesi, çekim merkezi olmayı sürdürüyor. Alaybey Mahallesi’nin tekstil firmaları tarafından bir merkez olarak kabul edildiğini belirten mahalle muhtarı Bülent Yegül, “Gaziantep Tekstili’nin kalbi Alaybey Mahallesi’nde atıyor” diye konuştu.

IMG_5601

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Alaybey Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Bülent Yegül’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki, gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

alaybeye

Mahallenin adı: Alaybey

Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep

Posta Kodu: 27010

Mahallenin nüfusu: 3 bin 550  

Mahallenin seçmeni: bin 250

Mahalle ve cadde sayısı: 10 Sokak Çıkmaz, 7 Sokak ve 3 Cadde

Mahallenin muhtarı: Bülent Yegül

IMG_5632

1994 yılında yapılan seçimlerle Alaybey Mahallesi muhtarlığına seçildiğini dile getiren Yegül, “O dönemde yapılan yerel seçimlerde Alaybey Mahallesi muhtarlığı görevine seçildim. Mahalle sakinlerinin desteği ile 5 dönemdir mahalle muhtarlığı görevinde bulunuyorum. Mahalle nüfusu 3 bin 550 civarında nüfusu, bin 250’de seçmeni bulunuyor. Mahallede İnönü, Hürriyet, Şıhcan ve İnönü Caddelerinin kesiştiği bir ada içerisinde Alaybey Mahallesi yer alıyor. Bunun dışında 3 ana sokak, 2 tane paralel sokağımız ve 10 kadar çıkmaz sokağımız bulunuyor. Komşularımız ise İsmetpaşa, Kurtuluş, Eyüpoğlu ve Çukur Mahallelerinden oluşuyor” dedi.

ALT YAPI VE ÜST YAPI SORUNLARI YAŞANMIYOR

IMG_5627

Alaybey Mahallesi’nin merkezi bir mahalle olduğunu dile getiren Yegül, “Mahallemiz merkezi bir konumda olduğu için alt yapı konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşılmıyor. Kanalizasyon ve yağmurlama kanalları yapıldı. Üst yapıda ise elektrik tesisatlarını yer altına aldırdık. Şuanda mahallemizde kanalizasyon, yol, asfalt, kaldırım, elektrik tesisatı ile ilgili sorun yaşanmıyor. Sorunlarımız kısa sürede ilgili ekipler tarafından gideriliyor” şeklinde konuştu.

TEKSTİL FİRMALARI, ALAYBEY MAHALLESİ’Nİ TERCİH EDİYORLAR

IMG_5625

Mahallede insanların vakit geçirebilecekleri park alanlarının bulunmadığını dile getiren Yegül, “Merkezi bir mahalle olduğumuz için bizim burada sosyal tesis, parkın olması biraz zor. Alaybey Mahallesi’ndeki metrekare birim alan fiyatları çok yüksek. Tekstilcilerimizin yoğun olarak Alaybey Mahallesi’ni tercih etmesinden dolayı iş yeri ve alan fiyatları her geçen gün artıyor. Mahallemizdeki ev fiyatları İstanbul Laleli semti aynı oranda değer görüyor. Tekstilcilerin hepsi eski Antep evlerini satın alıyor. Restore ederek iş merkezi haline getiriyor” diye konuştu.

MAHALEDE OKUL VE SOSYAL TESİS BULUNMUYOR

IMG_5624

Mahallede okul bulunmadığını belirten Yegül, “Çocuklarımız İsmetpaşa Mahallesi’nde yer alan Cumhuriyet İlkokuluna gidiyorlar. Mahallemize yakın olduğu için geçmişten günümüze pek çok gencimiz bu ilkokuldan mezun olmuştur. Alaybey Mahallesi’nde birim alan fiyatlarının yüksek olması nedeniyle okul veya sosyal tesis bulunmuyor. Eyüpoğlu Mahallesi’nde yer alan Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi mahallemize çok yakın olduğu için sağlık ocağına ihtiyaç duyulmuyor” dedi.

ŞEHİTKAMİL VE AİLESİ ALAYBEY MAHALLESİ’NDE YAŞADI

IMG_5623

Gaziantep Savunması’nda önemli bir yere sahip olduklarını belirten Yegül, “Gaziantep Savunması’nın önemli isimlerinden Şehitkamil ve ailesi Alaybey Mahallesi’nde ikamet ediyorlardı. Savaş yıllarında yaşanan kahramanlık destanlarından Alaybey Mahallesi sakinleri de paylarına düşen çabayı göstermişlerdir. Gaziantep’imizin kurtuluşunda emeği olan herkese minnet borcumuz var” diye konuştu.

ALAYBEY MAHALLESİ, KOZMOPOLİT BİR YAPIYA SAHİP

IMG_5621

Alaybey Mahallesi’nin kültürüne ilişkin bilgiler veren Yegül, “2000’li yılara kadar mahallemizde Gaziantep’in yerlisi vatandaşlar ikamet ederlerdi. Burası şehir merkezi olmasından dolayı iş yerlerinin sayısında artış oldu. Kozmopolit bir yapıya kavuşan mahallemizde dar gelirli vatandaşlar yerleşmeye başladı. Esnaflar, mahallede iş yerlerine yakın olan mahallemize yerleşmeye başladı. Eski Antep evlerini yerleşerek buralarda iş ve ev ihtiyaçlarını gideriyorlar. Eskisine göre Gaziantep’in yerlisi olan vatandaşların yaşattığı eski Antep Kültürü mahallemizde giderek azalmaya başladı. Yerli vatandaşlar mahallemizde farklı alanlara taşındılar. Kültür yönünden mahallemiz, kısa süre içerisinde farklı bir yapıya sahip oldu” şeklinde konuştu.

KOMUŞULUK İLİŞKİLERİ YAŞATILIYOR

IMG_5614

Gaziantep’in çevre ilçelerinden gelen vatandaşların mahallede ikamet ettiğini belirten Yegül, “Genel olarak çevre ilçe ve illerimizden Gaziantep’e gelen vatandaşlar mahallemize yerleşiyorlar. Genel ağırlık olarak Gaziantepli vatandaşlar mahallemizde ikamet etmeye devam ediyorlar. Bunun dışında çok sayıda Suriyeli Mülteci aile mahallemiz sınırlarında yaşıyorlar. Yüz hanemizde Suriyeli Mülteci aileler ikamet ediyorlar. Komşuluk ilişkileri yönünden özellikle eski Antep evlerinde komşuluk ilişkileri yaşatılmaya devam ediliyor. Apartmanlarda ikamet eden mahalle sakinleri arasındaki komşuluk ilişkileri azalsa da çoğu yerleşim yerine göre ilişkiler iyi durumda” dedi.

ALAYBEY MAHALLESİ EN GÜVENLİ MAHALLELER ARASINDA YER ALIYOR

IMG_5609

Asayiş olayları konusunda bilgiler veren Yegül, “Asayiş konusunda mahallemizde herhangi bir sorun yaşanmıyor. Merkezi bir mahalle olduğunda dolayı Alaybey Mahallesi’nde emniyet birimleri sıkı bir çalışma gerçekleştiriyorlar. İş yerleri de yoğun olduğu için ekipler sık sık devriye geziyorlar. Mahallemiz bu yönden en güvenli mahalleler arasında yer alıyor” diye konuştu.

AYHAN DUMAN

Layout 1

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler