USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

TESİS ADI ALTINDA MERDİVEN ALTI İŞ!

Oğuzeli Belediyesi üretim izin belgesini almadan Nar işleme Merkezini açtı. Nar İşleme Merkezinde her gün tonlarca nar işlenirken, belediyenin kaçak-göçek iş yapması tepkilere neden oldu, merkezin şu an için kaçak işletme olduğu ortaya çıktı.

TESİS ADI ALTINDA MERDİVEN ALTI İŞ!
04-11-2019 11:53
Gaziantep

Oğuzeli Belediyesinin bir süre önce hizmete açtığı Nar İşleme Merkezinin üretim izin belgesi almadan çalışmaları başlattığı ortaya çıktı. Bir kamu kurumunun ortaya koyduğu bu tavır skandal olarak nitelendiriliyor. Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, “Tarım Orman ilçe müdürlükleri kayıtları incelendiğinde söz konusu tesisin işletme kaydının yani Tarım Orman Bakanlığı nezdinde üretim izin belgesi sürecinin henüz tamamlanmadığı, mevcut durumda üretim gerçekleştirmesinin yasalara ve insan sağlığına aykırı olduğu anlaşılmaktadır” diye konuştu.

BELEDİYE BUNU YAPARSA VATANDAŞ NELER YAPAR?

Oğuzeli Belediyesi geçtiğimiz günlerde ilçeye Nar İşleme Merkezi kurdu. Merkezi yere göğe sığdıramayan ilçe belediyesinin Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünden henüz üretim izin belgesini henüz almadığı ortaya çıktı. Oğuzeli ilçesinde ki nar üreticilerinin akın akın geldiği merkezde her gün tonlarca nar işlenerek nar pekmezi ile nar suyu elde ediliyor. Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, “Tarım Orman ilce müdürlükleri kayıtları incelendiğinde söz konusu tesisin işletme kaydının yani Tarım Orman bakanlığı nezdinde üretim izin belgesi sürecinin henüz tamamlanmadığı, mevcut durumda üretim gerçekleştirmesinin yasalara ve insan sağlığına aykırı olduğu anlaşılmaktadır. Belediye yetkililerinden konu ile ilgili bilgi alındığında işletmenin henüz ticari imalat yapmadığı, kapasite denemeleri yapıldığı ifade edilmektedir. Sosyal ve yazılı medyada yer alan görüntülerde yapılan üretimin imalat fonksiyonlarını test amaçlı yapıldığı ifade edilmiştir” dedi.

“SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILAN GÖRÜNTÜLER
TÜKETİCİDE GIDA GÜVENLİĞİ ENDİŞESİ YARATACAK”

“Sosyal medyada paylaşılan görüntüler tüketicide gıda güvenliği endişesi yaratacak, üretilen nar ürünlerinin sağlıklı ve güvenli olmadığına dair kamuoyu yaratacak niteliktedir. Sağlıklı ve güvenli olmayan koşullarda üretim hiç bir şekilde kabul edilemez, kamu kurumlarının bu konularda özel işletmelere örnek olması gerekirken yasal surecin dışına çıkması belediyenin de içinde olduğu iştiraklerin sosyal ve kurumsal sorunlulukları ile bağdaşmaz” şeklinde konuşan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“İşletmelerin hijyen ve gıda güvenliği koşullarının uygunluğunu değerlendirmek ancak kapsamlı bir denetimle anlaşılır. Merkezle ilgili paylaşılan fotoğraflara bakıldığında birçok gıda güvenliği riski ilk bakışta görülmektedir. Personel kıyafetleri, gıdanın üretiminde kullanılan kapların cinsi ve durumu, ağzı açık ürünler,  Resimlerde görünen kareler gıda güvenliği şartlarının sağlanmadığını göstermektedir. Gıda işletmelerinde çalışan personeller personel hijyen yönetmeliğine uygun özellik ve davranışlarda bulunmalıdır. Kıyafetleri temiz ve bulaşık riski oluşturmayacak iş giysisi veya önlüğü olmalıdır. Üretim alanına ziyaretçiler alınırken ziyaretçi prosedürüne göre; boneli, maskeli, özel tulumlarla girmeli ve ürünün açık olarak bulundurulduğu alanlara yaklaşmamalıdır. Personel hijyen eğitimi almış olmalı, üretim ortamında ancak maske ve özel kıyafetlerle bulunmalıdır. İşletmelerin modern olması istenen ön koşullarda olmayıp; hijyen koşullarına uymak zorundadır. Halk sağlığını riske atmayacak, güvenli ve sağlıklı üretim koşullarını sağlamak hem 5996 sayılı kanun hem de anayasamızda korunan temel insan haklarındandır.”

“FİZİKİ ALT YAPI GIDA İŞLENMESİNE UYGUN OLMALI”

“Gıda üreten tesisler 5996 sayılı gıda kanunu ve gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair yönetmelikte belirtilen şartları sağlamalıdır. Gıda üreten işletmeler insan sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak sorumluluğunda olup; gıdanın sağlıklı ve güvenli Sartlarda üretilmesi, depolanması ve sevk edilmesini garanti edecek fiziki koşulları sağlayacak şekilde kurulmalıdır” şeklinde sözlerini sürdüren Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Gıda üretilen tesislerde, fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelere karşı tedbirler oluşturulmalı, gıdanın üretim ortamında hava ve insanla temas etmeyecek şekilde sürekli kapalı tutulmalıdır. Personel hijyeni, işletme koşulları ve ham maddenin güvenli olması imalat için ön koşuldur. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun Sorumluluklar başlıklı 22’inci maddesinin 7’inci fıkrasına göre gıda işletmeleri,  işin nevine göre, 30 beygir üzeri motor gücü bulunan veya toplam 10 kişiden fazla personel çalıştıran iş yerleri konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel, çalıştırmak zorundadır. Söz konusu tesis, eğer kapasite ve personel sayısı şartlarını sağlıyorsa gıda mühendisi istihdam etmelidir.”

HABER//SABİHA NİGAR KOCAMAN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler