USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

TRİKODA KUR SIKINTISI

Kurda yaşanan dalgalanmadan dolayı önemli oranda etkilenen triko sektörünün temsilcileri ham madde alımı konusunda kurun sabitlenmesini istiyorlar

TRİKODA KUR SIKINTISI
13-09-2018 11:35
Gaziantep

Gaziantep Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, dış güdümlü ekonomik saldırıların ardından sektörde kur noktasında büyük sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Durak, ekonomik saldırılar karşısında dik bir duruş sergilediklerini ancak hükümetin hammadde alımı konusunda kuru sabitlemesini istediklerini anlattı.

“1 YIL SÜREYLE KUR SABİTLENİRSE TOPARLANIRIZ”

Sektörde hammaddenin dolar bazında alındığına dikkat çeken Gaziantep Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, kurun en azında 1 yıl süreyle sabitlenmesi halinde ancak toparlanabileceklerini ifade etti. Yün ve pamuk ipliğinden örülerek dokunmuş kumaş üretilen triko sektörü, döviz kurlarındaki bu aşırı dalgalanma nedeniyle zor günler geçiriyor. Sektörün en önemli malzemelerinden olan ipliğin fiyatının dolara bağlı olduğunu belirten sektör temsilcileri, bir zamanların en gözde sektörünün çok sıkıntılı bir dönemden geçtiği dile getirildi. Trikonun hammaddesini dolarla alan esnafın ürünlerini TL ile sattığı için zarar ettiğini belirten Gaziantep Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, “Hammaddesini dolar ile alıp, daha çok üreticilerimizin TL ile satmış olduğu bir durum söz konusudur. Dolayısıyla en çok mağduriyeti yaşayan esnaflarda bizim tekstil üreticileridir. Yalnız bu durum bu sene mi yaşandı? Hayır. Yaklaşık bir 6 yıldan beridir emeklerin boşa çıktığı bir zaman sürecinden geçiyoruz. Herkes şurada helalinden ailesinin rızkını kazanmak için bir şeyler yapmaya çalışıyor, emek veriyorlar. Ama maalesef şu dolar operasyonundan dolayı da sürekli üreticilerimizin emekleri boşa gidiyor. Şimdi sadece mağdur olan onlar mı? Hayır. Dolar ile hammaddeyi satan esnaflar en iyi ihtimalle ödemesinin gecikmesiyle yaşanan mağduriyetler var” şeklinde konuştu.

“İPLİK ZAMMI KARŞISINDA DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Gaziantep Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Haliyle bundan sonraki zararların da karşıya yani dolar alacaklıya yansıtıldığını yıllardır görüyoruz. Bu işin hayrı ne üreticilere oldu ne de dolar bazında satış yapanlara oldu. Bu noktada keşke bizim memleketimizde dolar alışverişi olmazsa biz daha çok memnun oluruz. Normal en düşük dediğimiz 20 lira seviyesinde olan iplikler en az yüzde 50 zamlandı. Yani bu durumda da üreticiler zor durumda kaldı. Esnaf bu parayı eğer bu karla tahsil ederlerse bırakın kar etmeyi ipliğin parasını bile çıkaramazlar.”

“HAMMADDEYİ DOLARLA ALIP TL İLE SATIŞ YAPIYORUZ”

Trikonun hammaddesi olan ipliği dolar ile alıp, ürünlerini ise TL ile satmalarının kendilerini çok zor bir duruma düşürdüğünü belirten Gaziantep Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Esnaflar, ipliğini tedarik edemiyor. Böyle devam ederse atölyeler üçe mal edip, ikiye vermek zorunda kalıyoruz. Bu şartlarda kimse çalışmayı da düşünmüyor. Böyle ne ihracat ne de ithalat olur. Bu süreç hepimize yansıyacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir satış, politika, ticaret yok. Dolar ile alıp TL ile satmak gerçekten bizi çok zor duruma düşürüyor ve insan çalıştığı halde yokluğu yaşar mı? Bu esnaf yaşıyor. Tekstil sektöründe bu böyle ve başka hiçbir yerde böyle bir ticaret yok. Yani sıkıntı var. Fakat buda böyle devam ederse ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerden çıkıp bir açıklama yapanda yoktur. Kangren olan bir yara var. Ama ‘Bunun neresini kesip atalım diyen’ yok. Esnaf olarak en azından ne ile karşılaşacağımızı bilsek ona göre tedbir alırız.  Şu an bizim öyle bir tedbir alacak şansımız da yok. Esnaf olarak ipimiz şu an dolara bağlıdır. Yani dolarla alışveriş yaptığımız için TL’ye fiyat biçemiyoruz. Günden güne de dolar yükseldikçe bizde mecbur fiyat olarak maliyet yükseliyor. Biz ürettiğimiz ürününün yerini tekrardan dolduramıyoruz. Önceden bin adet triko yaptığımızda, şu anda bin adet yerine 500 âdete düşürdük. Çünkü maliyeti yükseldi. Doların düşmesini bekliyoruz. Yani bir umudumuz var. Zaten şu an bekleme içerisindeyiz. Devlet tarafından açıklamalar yapılıyor. Umarım bu durumu atlatacağız. Şu an atölyeler hemen hemen açık ama biz bu haftayı bekliyoruz. Yani bir açıklama yapılacak diye bekliyoruz. Biz bir müdahale edilmesini bekliyoruz. Müdahale yapılırsa umarım iyi olacağını düşünüyoruz. Yapılmasa bile elimizden geldiği kadar dayanmaya çalışacağız. Her hangi bir sıkıntımız var mı? Dolar yönünden var. Umarım TL’ye döneriz. Bizde dolarla çalışmak istemiyoruz. Kendi para birimimiz dururken, yedi elin yabancısının doları ile çalışıyoruz. Çünkü hammadde dolar olarak ihraç ediliyor. Bundan dolayı tek umudumuz TL’ye dönmek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler