USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

"Türkiye büyüme hızını ikiye katladı"

15-07-2016 08:30
Gaziantep

2016 OECD Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu tanıtım toplantısı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria’nın katılımıyla Gaziantep’te gerçekleşti.

Zeugma Müzesinde gerçekleşen toplantıya Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantı, Fransa’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Fransa’yı dünyada sadece Türkiye’nin anlayabileceğini belirterek, “Ekibimizle birlikte burada bu raporu sizlerle paylaşacağız. Merkez Bankası temsilcileriyle birlikte OECD’nin merkezi Paris’te 3 kez Fransa Cumhurbaşkanına üzüntümüzü belirtmek için mektup yazdım. Bu durumu dünyada tek bir ülke anlayabilir o da Türkiye’dir. Çünkü Türkiye'de yakın geçmişte bu tür saldırılara uğradı ve kendi kızımda Ankara’daydı. Gerçekleşen bu saldırılar sırasında her yıl 30 bin kişi farklı toplantılar için geliyorlar. İşte bugün çok yüksek bir güvenlik tedbiri ortaya koymak zorunda kalıyoruz. Yani hayatımız bu terör yüzünden değişiyor. Türkiye ile birlikte daha iyi bir dünyada yaşamak istiyoruz. Burada olmak benim için büyük bir mutluluktur. Global olarak ülkelerde yavaş bir büyüme söz konusudur. Uluslararası ticarette yüzde 3 büyüyor, ama hala ortalamanın altındayız. Hangi hızda ticaret büyümeli yüzde 6-7 büyümesi lazım. Yatırım da aynı şekilde dünyada hala seviyenin çok altında seyrediliyor. Türkiye gibi ülkeler açısından kredilerde çok dikkat etmeleri gerekiyor. İyi bir ilerleme sağlamak için 2 katı koşmak lazım. Göçlerin ortaya çıkması dünyadaki sıkıntılar bizde bu bağlam içinde inceleme raporunu hazırladık. Türkiye’nin normalleşme süreçlerinin yaşanması iş sektörünü canlandırıyor” dedi.

"Türkiye dünyaya oranla iyi büyüyor"
Gurria son dört yıl içerisinde Türkiye'nin 4.4 büyüme gösterdiğini belirterek, “Dünyaya baktığınız zaman bu rakam çok iyidir. Türkiye büyüme hızını ikiye katladı. Gelişmiş ülkeler açısından bizim daha az hata şansımız var. Bütün eylemler açısından bakacak olursak bu eylemlerin birbiriyle tutarlı olduğunu görüyoruz. Yani bu bir olgunlaşma gösteriyor. Büyümemize baktığımız zaman, Türkiye dünyaya göre potansiyeli daha fazla var. Kendi içinde bu büyüme yeterli değildir. Düşük gelirli bölgelerde son olarak büyüme meydana geldi. İstihdam’dan da artışlar oldu, bu iyi ama bu rakamlar yeterli değil, aradaki boşluğu kadın erkek istihdamında azalttık ama yeterli değil, yoksulluk oranında düşme oldu bu iyi bir durum. Hala baktığımızda yapılması gereken iyileşmeler var. Zengin bölgeler ile fakir bölgelerdeki farkın azalması lazımdır. Türkiye pek çok pazardan ihracatını arttırabildi. Turizmde de Türkiye’yi ve İstanbul’u bir hap olarak kullanıyor. Yalnızca oto pilota bağlayıp ilerleyemeyiz büyüme dengesi dengelenmelidir. Tüketici kredilerinin broşür gibi verilmesi tesadüf değil. Türkiye de son yıllarda eğitime yüzde 60 yatırım yapıldı. Özellikle kızların okullaşması önemli bir durumdu. Yargı sisteminde de çeşitli düzenlemeler var. Biz OECD olarak Türkiye’nin yanındayız” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün Fransa'da gerçekleşen terör eylemini kınayarak, “Bizi çok üzmüştür, terör global bir sorundur. Terörün dini mezhebi olmaz terör terördür. Dün Fransa’daki terör saldırılarında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bu raporun lansmanını Gaziantep’te yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Gaziantep iç huzur ve iç barışını sağlayan bir şehirdir. Ticarette sanayi de sürekli ilerliyor” sözlerine yer verdi.

"Reformlarla ekonomiyi sürdürülebilir hale getiriyoruz"
Reformlarla ülkeyi daha da yaşanabilir hale getireceklerini belirten Şimşek, “Bizim hükumetimizin reform gündemiyle OECD gündeme getirdiği öneriler örtüşüyor. Dünyada büyük şirketlerin vergi kaçırmasına önlem olarak çok iyi bir raporu var. Türkiye de imalat sanayinin gelişmesi isteniyor. Küresel değerlerde entegrasyonun güçlenmesidir. Aslında Türkiye çok zor bir coğrafyada, buna rağmen iyi performans ortaya koydu. Küresel krizden hemen sonra çok hızlı büyüdük. Frene bastık, amaç sürdürebilirliği sağlamaktır. OECD ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke Türkiyedir. Sorunlar var bunları çözmemiz lazım. Türkiye’nin bu sorunlarını aşması gerekiyor. Bunlar ciddi yapısal dönüşüm gerektiriyor. Bu da reformlarla olur. Türkiye'de gelir dağılımı iyileşti. Çevredeki çatışmalara rağmen büyüyoruz. Ama sorunlarda var, Cari açık daraldı, enflasyon yüzde 7.6 bu yüksek bir rakamdır. Bunları reformlar çıkararak düşürmeye çalışıyoruz. Yapısal reformların güçlendirilerek ortaya konulması lazım. Bu kolay değil ama imkansız değil. Neden reform çünkü Türkiye orta gelir tuzağına düşmemeli. Katma değer zincirinde aşağılardayız. Bunu arttırmamız lazım çok önemli bir ARGE reformu yaptık. Çok kapsamlı bir patent kanunu hazırladık. İlerleme var. İş gücü piyasası Türkiye de en katı pazardır. Bir milyon kişiye iş bulduk fakat işsizlik oranı düşmedi. İş gücü piyasasını esnekleştiriyoruz. Yargı reformu yargının zamanında tecelli etmesi ve adil olması bu çok önemli bir durumdur. Davaların yüzde 80 i yerelde tamamlanacak. İstinaf mahkemeleriyle dosyalar birikmeyecek. Yatırım ortamı sorunlarımız var çok ilerleme sağladık. ama yeterli değil bu 55. sıradayız dünyada eğitim artık beceriler ön planda okullaşma yetmiyor. Burada reform programımız var. Meslek okullarının özel sektör gibi çalışması lazımdır. Çünkü özel sektör bu işi devletten daha fazla iyi yapıyor. Avrupa birliği ile entegrasyonu derinleştirmemiz lazım. Türkiye gümrük birliğinden karlı çıkmıştır. Avrupa’ya diyoruz gelin gümrük birliğini derinleştirelim inşallah bunları başaracağız. Daralma yoksa bugün yaptığımız reformlar sayesindedir. OECD’nin raporu bizim için rehberdir. Çünkü OECD farkı çok ciddi politika önerileri var” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler