USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Türkiye'nin yönü Avrupa Birliği'

'Türkiye'nin yönü Avrupa Birliği'
03-03-2016 11:33
Gaziantep

TÜRKONFED, Tarkan Kadooğlu başkanlığındaki bir heyet ile AB’nin kalbi Brüksel’de bir dizi önemli temaslarda bulundu. Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ve Avrupa Parlamentosu Gümrük Birliği Raportörü David Borrelli ile bir araya gelen heyet, Türkiye’nin tam üyelik hedefiyle ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiği mesajını verdi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) heyeti, Tarkan Kadooğlu başkanlığında AB’nin kalbi Brüksel’de Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Komisyonu’nun üst düzey yetkilileriyle önemli görüşmeler gerçekleştirdi. 29 Şubat’ta başlayan Brüksel temasları kapsamında Türkiye-AB ilişkileri, çok yönlü masaya yatırıldı. TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ve ber aberindeki heyet, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile de bir araya geldi. Toplantıda AB-Türkiye ilişkilerindeki gelişmeler değerlendirilirken, TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, daha güçlü AB ve daha güçlü Türkiye için tam üyelik hedefiyle ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiği mesajını verdi.
Brüksel’de ilk görüşmesini AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel ile gerçekleştiren TÜRKONFED heyeti, üç gün süren ziyaret kapsamında Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Hahn’ın yanı sıra Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ve Avrupa Parlamentosu Gümrük Birliği Raportörü David Borrelli ile de AB-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi. Karşılıklı olarak önemli mesajların verildiği ziyaretlerde, TÜRKONFED’in öncelikleri arasında yer alan üç ana başlık üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. TÜRKONFED’in görüşlerini aktaran TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, Türkiye’nin yönünün AB olduğunu, AB kurumlarının da ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde daha yoğun bir işbirliği içinde olmaları gerektiğini söyledi.

“TAM ÜYELİK SÜRECİ SİYASALLAŞTIRILMAMALI”

Komiser Hahn ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Piri ile gerçekleştirilen toplantılar başta olmak üzere katılım müzakereleri konusunda Türk iş dünyasının eleştirilerini dile getiren Başkan Kadooğlu, sürecin siyasallaştırılmaması gerektiğini, bugün dünyanın yaşadığı göç krizinin bu noktaya gelmesinde uyum sürecinin iyi işletilememesinin rolü olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB ile entegrasyonunun ve taraflar arasında politika koordinasyonunun hızla derinleştirilmesinin Avrupa’nın ve bölgemizin geleceği için büyük önem taşıdığının altını çizdi.
TÜRKOFED çalışmaları hakkında bilgi veren TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, 12 milyon şirketi temsil eden Avrupa’nın en büyük KOBİ birliği UEAPME’nin üyesi olarak AB sürecini yakından izlediklerini dile getirdi. Kadooğlu, “Temaslarımızda, Gümrük Birliği ve TTIP müzakereleri başta olmak üzere AB uyum sürecini KOBİ perspektifinden ele aldık. Ekonomik uyumun önemli bir ayağı olarak Gümrük Birliği’nin modernizasyonu sürecinin hızla ilerlemesi gerekiyor” dedi.

TÜRKONFED heyeti, ekonomik büyüme ve istihdam yaratımı için anahtar olan KOBİ’lerin özel ihtiyaç ve beklentilerini ele alan bir “KOBİ başlığı” içermesi ve her başlıkta KOBİ etki analizlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini de dile getirdi.
Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP) Türk ekonomisi ile daha dinamik olacağı vurgulanırken, Avrupa ekonomisinin parçası olan Türkiye, İsviçre ve Norveç gibi ülkelerin anlaşmaya katılımı için öngörülen “rıhtımlama” mekanizmasının somutlaştırılmasına yönelik adımların bu yıl içerisinde ele alınması önerildi. Tüm bu süreçlerin iş dünyasının aktif katılımı ile gerçekleştirilmesinin mevcut sorun ve zorluklara kalıcı çözümler bulunması için elzem olduğu konusuna dikkat çekilirken, TÜRKONFED ve üyesi olduğu Avrupa KOBİ’lerinin güçlü temsil kuruluşu UEAPME’nin bu süreçlere katkı sağlamaktaki kararlılığı ifade edildi. TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Dr. Bahadır Kaleağası ve siyasi parti temsilcileri ile de görüşmeler gerçekleştiren TÜRKONFED heyeti, iş dünyasının tarafsız temsil kuruluşu olarak AB katılım sürecinde taraf olduklarını yineledi.
TÜRKONFED’in Brüksel programında görüştüğü yetkililer şu şekilde: Türkiye AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn, AP üyesi/AP AB-Türkiye GB Anlaşması Raportörü David Borrelli, Avrupa Parlamentosu üyesi, AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Avrupa KOBİ Birliği (UEAPME) Genel Sekreteri Peter Faross, AP üyeleri/Friends of Turkey Eş Başkanları İsmail Ertuğ ve Artis Pabriks Friends of Turkey Genel Sekreteri Laura Batalla Adam, TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Dr. Bahadır Kaleağası, AK Parti Brüksel Temsilciliği Başkan Yardımcısı Asiye Bilgin, CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç ve HDP Avrupa Temsilcisi Eyyup Doru.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler