USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

YANIMIZDAKİ TEHLİKE!

Gaziantep’in hemen hemen her köşesinde özellikle reklam panolarının içerisine gizli şekilde yerleştirilen baz istasyonları insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

YANIMIZDAKİ TEHLİKE!
26-07-2019 11:01
Gaziantep

Uzmanların tüm uyarılarına rağmen insan sağlığı için büyük tehlike oluşturan baz istasyonları gelen tepkiler üzerine birçok noktada reklam panolarının içerisine yapılmaya başlandı. Uyarıları dikkate almayan operatörler ise bildiklerinden şaşmıyorlar. Gaziantep kent merkezinde bulunan yerleşim yerleri içindeki apartmanlara, camilere, parklara ve üniversite bahçelerine kurulan baz istasyonları vatandaşların sağlığını tehdit ediyor.

“ELEKTROMANYETİK RADYASYONLARIN İNSAN SAĞLIĞINA VE ÇEVREYE ZARARLARI KANITLANDI”

Yapılan son araştırmalarla birlikte baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik radyasyonların insan sağlığına ve çevreye zararları kanıtlanırken, Gaziantep kent merkezinde yer alan baz istasyonlarının akıbetinin ne olacağı merak konusu oluyor. Gaziantep’te şehrin merkezi noktalarında yer alan baz istasyonları, vatandaşların dikkatini çekiyor. Şehrin hemen hemen her noktasında görülen baz istasyonları, görüntü kirliliğine neden olurken; uzmanlar baz istasyonlarının yaydıkları elektromanyetik radyasyonun insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Şirketlerin pek binaya ve kamusal alana baz istasyonu kurması tartışmalara neden olurken, kent genelinde insanların çokça vakit geçirdiği parklar ve camilerde baz istasyonlarının bulunması dikkatlerden kaçmıyor. Uzmanlar tarafından baz istasyonlarının şehrin dışında yüksek noktalara kurulması tavsiye edilirken Gaziantep’te yerleşim yerlerinde bulunan apartmanlara, binalara, üniversite kampüslerine, parklara ve camilere baz istasyonunu kuruluyor olması ciddi kafa karışıklıklarına neden oluyor.

VATANDAŞ TEPKİLİ AMA TEPKİLER FAYDA ETMİYOR

Baz istasyonlarının kamusal alanların dışına yapılması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, “Cep telefonlarının kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte kentin birçok noktasına baz istasyonları kurulmaya başlandı. Parklardan camilere, binalardan iş yerlerinin çatısına kadar hemen her yerde baz istasyonları karşımıza çıkıyor. Ne yazık ki Baz istasyonlarının yerleşim yerlerinde kurulmasının önüne geçilemiyor. Birçok apartmanda, parklarda ve camilerde Baz istasyonlarına rastlamak mümkün oluyor.  İnsan sağlığına yönelik olumsuz etkileri yapılan çalışmalarla doğrulanmasına karşın kentte baz istasyonlarının var olması hele ki bunların kamusal alanlar içinde kuruluyor olmasını doğru bulmuyoruz. Yetkililerin bu konuda bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz” diye konuştular.

“İNSAN UNSURLARINDAN UZAK NOKTALARA YAPILMALI”

Konuya ilişkin Gaziantep-Kilis Tabipler Odasından yapılan açıklamada,“Hem Baz istasyonları hem de cep telefonlarının zararıyla ilgili çok sayıda çalışma yapılıyor. Cep telefonların ı alırken SAR değerleri düşük olan telefonlar tercih edilmelidir. Baz istasyonları konusunda ise üç tip Baz istasyonu bulunuyor. Kuvvetli olan istasyonlar kent merkezine uzak noktalara kuruluyor.  Radyo dalgaları bir istasyondan diğerine ulaştırılarak cep telefonlarına iletildiği için belli aralıklar içerisinde bulunması gerekiyor. Henüz tek bir istasyondan tüm telefonlara ulaşabilecek bir teknoloji bulunmadığı için Baz istasyonları varlıklarını sürdürüyor. Ancak kurulan baz istasyonlarının az sayıda insanın bulunduğu yerlerde kurulması gerekiyor. Vatandaşların toplu olarak bulunduğu okul, cami, yurt, alışveriş merkezi gibi alanlardan uzak yerlere kurulmasında yarar var. Bu bölgelerde insan sayısı fazla olduğu için iletişim oranı da fazla oluyor. İstasyonların sağlık açısından uzak bölgelere kurulmasından yarar var. Ne kadar az sayıda Baz istasyonu olursa insanımız o kadar az etkilenecektir” şeklinde ifade ettiler.

“BAZ İSTASYONLARININ KURULACAĞI ALANLAR YETKİLİLERCE BELİRLENMELİ”

Açıklamada, “Rastgele, düzensiz ve yoğun bir biçimde kurulan baz istasyonlarının zararlı etkilerinin giderilmesi ancak baz istasyonlarının toplum sağlığı ölçü alınarak yapılan plan ve proje çerçevesinde, düzenli ve sınırlı sayıda kurulmasıyla mümkün olacaktır. Okul, kreş, üniversite gibi tüm eğitim kurumlarında, sağlık kurumları gibi kamu kurumlarında ve bu kurumların yakınlarına kesinlikle Baz istasyonu kurulmamalıdır. Baz istasyonları, GSM firmalarınca belirlenen yerlere değil, yetkili kamu kurumlarınca, kamu sağlığı göz önüne alınarak, okullar, hastaneler gibi toplu yaşam alanlarına yakın olmayacak ve aynı ortamda çok sayıda baz istasyonu olmayacak şekilde belirlenecek yerlere kurulmalıdır. Uluslararası kuruluş ICNIRP tarafından belirlenen standartlara uygun olarak ölçüm yapılırken, ortamdaki toplam elektromanyetik etki dikkate alınmalıdır. Kurulu bulunan baz istasyonlarının bireyler tarafından ölçümü talep edildiği zaman ölçüm masrafları, ölçümü yapılacak baz istasyonu sahibi firma tarafından karşılanmalıdır.  GSM firmaları kuruluş aşamasında, istasyonun faaliyeti sırasında ve düzenli aralıklarla bağımsız ve yetkili kuruluşlara yaptırdığı ölçüm raporlarını mevzuat ile yetkili kılınan kurumlara sunulmalıdır. Yine kurumlarca ne zaman gerekli görülürse, GSM firmalarınca bağımsız kuruluşlara ölçüm yaptırarak ölçüm raporunu sunmalıdır. Baz istasyonlarının tüm çevresinin en aşağı 6 metre uzaklığına hiçbir canlının yaklaşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır” şeklinde ifade edildi.

YAŞLILAR, ÇOCUKLAR VE HAMİLELER DİKKAT ETMELİ

Tabipler Odası’ndan yapılan açıklamada ayrıca; “Baz istasyonlarının kurulduğu yerlere, oluşturduğu elektromanyetik alan şiddetine göre değişik uyarı işaretleri konmalı ve açık alanlardaki istasyonların çevresi uyarı işaretleri ile sınırlandırılmalıdır. Çocukların, hamilelerin ve yaşlıların elektromanyetik alanların sağlık etkilerinden en çok zarar görecek risk grupları oldukları konusunda aydınlatılmaları ve medyanın çocuklara cep telefonunu özendirecek yayın ve reklamları konusunda duyarlı olmaları sağlanmalıdır. İlgili Bakanlıkça bu konuda kitapçık, broşür, el ilanı hazırlanmalı ve kamuoyuna dağıtılmalı, okullarda öğrencilere eğitim verilmeli, yine basın yayın araçlarıyla kamuoyuna gerekli uyarılar yapılmalıdır. Bireyler bulundukları bölgedeki baz istasyonuyla ilgili her türlü bilgiyi yetkili kamu kuruluşlarından (yerel yönetimler, Ulaştırma Bakanlığı gibi) telefon ve internet aracılığı ile öğrenebilmelidir. İlgili kamu kurumlarınca yerleri belirlenen baz istasyonları, basın yayın organları aracılığı ile kamuoyuna bildirilmeli ve bir kitapçık hazırlanmalıdır. Bu sayede yurttaşlar nerelerde baz istasyonları kurulu bulunduğu konusunda bilgi edinme hakkına sahip olacaktır” ifadelerine yer verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler