USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

“Yer sıkıntımız var”

“Yer sıkıntımız var”
15-02-2018 11:54
Gaziantep

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeniden göreve seçilen Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak’ı ziyaret etti. Düzenlenen ziyarette konuşan Reşit Durak, esnafın yer sıkıntısı yaşadığına dikkat çekti.

ESNAFIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Düzenlenen ziyarete Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan ve trikotajcı esnafları katıldı. Trikotajcılar Odası Başkanı Reşit Durak, ziyaretle ilgili konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Bilindiği üzere esnaflarımızın bir yer sıkıntısı var. Esnafımızın toplu bir yerde hizmet vereceği bir alan istiyoruz. Yurt dışından, yurt içinden bir alım heyeti geldiği zaman alım heyetinin bir yerde olması gerekiyor. Triko sektörü istihdama dayalı bir sektör. Gaziantep nüfusunun yüzde 30’u bu sektörle ayakta duruyor. Küçümsenecek bir rakam değil. Biz bu sektörün daha iyi yerlere gelmesi için ve alım heyetlerinin kente geldiği zaman bizi daha derli toplu görmesi için esnafların bir arada olduğu bir alan şart. Bugün şehir merkezine triko sektörü için günde 4 bin araç giriyor. Biz bu trafiğinde düzelmesini istiyoruz. Sağlıksız alanlarda bulunan işletmeler var, bu işletmeleri düzenli ve güzel bir yere taşırsak; Gaziantep trikosu hak ettiği yere gelecektir. Çok büyük mücadeleler veriyoruz, uzak doğu ülkeleri bizim hep rakiplerimiz. Buralarda işçilik ucuz olduğu için ucuza üretim yapıyorlar. Yanı başımızda savaşlar var. Bunlara rağmen biz trikocu sektörünün gelişmesi için tüm hamleleri yapıyoruz; Gaziantep ekonomisini güçlendirmeye çalışıyoruz. Bizim şuanda yerleşim bir düzene ihtiyacımız var.”

“DÜZENLENEN FUARLARA KATILIYORUZ”

Durak, “Biz Gaziantep’e gelindiği zaman triko sektörünün ön plana çıkmasını istiyoruz. Gaziantep’te çok zor şartlarda mücadele ediyoruz. Sektör olarak tüm zorluklara rağmen liderliğimizi koruyoruz. Biz hammaddeyi dolarla alıp ürünü TL bazında satıyoruz. Buna rağmen esnaf arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyorlar. Dünkü fuara ziyaretçi olarak katıldık, daha önce bizde Triko Fuarı yapıyorduk ancak dördüncü fuarın ardından beşinci fuarı gerçekleştiremedik. Sezonlarımız uymadığı için Penyecilerle birlikte fuarımızı yapamıyoruz. Bu yıl yeniden fuar yapabilmek için çabalayacağız. Türkiye’deki ilk Triko Fuarı’nı Gaziantep Trikotajcılar Odası olarak biz yaptık” şeklinde konuştu.

ESNAFIN ÇALIŞMA KOŞULLARINI ANLATTI

Durak, “Gaziantep’teki firmalar kendi ürünlerini üretmiyor, fason üretim çalışıyor. Fuar için bizim kendi ürünlerimizi üretmemiz gerekiyor. Esnafımız tamamıyla kendi ürünlerini yapmış olsa burada çok güzel bir fuar düzenleyebiliriz. Ancak fason olduğu için fuarda sergilenemiyor. Bizim markalaşmamız gerekiyor. Diğer yandan esnaflarımızın fuarların değerini anlaması gerekiyor, esnafımızın fuar bilincini kazanması gerekiyor” DEDİ.

“BAZI MESLEK GURUPLARI TAŞINACAK”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Büyükşehir olarak meslek örgütlerinin taşınmasıyla ilgili bir çalışma yaptık. Toplam 7 sektörle ilgili çalışma yaptık. Özellikle Nizip Caddesi’nde faaliyet gösteren terlikçilerin buradaki üretimlerinin durdurulması gerekiyor. Burayı Kentsel Dönüşüm Alanı ilan ettik. Ayakkabıcılar için iki yer verdik; fabrika düzeyine gelmiş olanlara Körkün Bölgesinde İhtisas Organizenin içerisinde bir alan belirledik, Bakanlar Kurulu Kararını takip ediyoruz. İkincisi orta ve küçük ölçekli işletmelerle ilgili Taşlıca’da yaklaşık 2,5 milyon metrekare üzerinde biz Fıstıkçılar, Nakliyeciler, Ayakkabıcılar, Tır Dorseciler, GATEM olmak üzere bunlara yer belirledik” şeklinde konuştu.

MARKALAŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Şahin, “Sizinle ilgili kısımda sektörün istediği alanlar içerisinde yer bulmamız gerekiyor. Şehre uzak bir yer sizin işinize yaramıyor, şehre yakın yerlerde de hazine arazisi bulmak kolay değil. Arkadaşlarımız ellerindeki hazine arazilerinden size uygun olabilecekler yerlerden, bize uygun dediğiniz yer bulunursa o yöntemle bunu çözebiliriz. Aksi halde maliyet çok yüksek; bunu ne siz kaldırabilirsiniz ne de biz kaldırabiliriz. Bizim yer aradığımız iki yer kaldı; biri hurdacılar diğer ise sizler. Sayacılarla da anlaştık, kooperatifini kurdu. Size ve hurdacılara yer bulacağız. İstihdam üreten, önemli bir yeri olan, katma değeri ve geleceği olan bir sektör. O yüzden hızlı bir şekilde burayla ilgili yer sorununu çözmeliyiz. Öte yandan sektörünüzün markalaşması gerekiyor. Fuar fikrini benimsemeniz ve esnaflarda bu bilinci oluşturmanız gerekiyor. Penyecilerle birlikte birleşerek, fuar düzenlemeniz gerekiyor” dedi.

ESNAF İÇİN YER ARAYIŞI SÜRÜYOR

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Toprak, “Bizim gündemimizdeki ilk sektörlerden bir tanesi trikotajcılar. Yeni yer belirlerken, sizlerin de uygun bulacağı, işçilerinizi rahatlıkla götürebileceğiniz yakın yerler istediğiniz için yer bulmakta zorlandık. ‘Havalimanı, Organize Sanayide olur mu?’ dedik, diğer meslek gruplarını taşımış olduğumuz Eski Nizip Yolu olabilir mi?’ diye düşündük. Uygun bir yer bulamadık ama Milli Emlak Müdürlüğümüz ile görüştük, Gaziantep genelinde tüm hazineye ait olan arazileri çıkarttık, en kısa sürede onlar üzerinde görüşeceğiz. Siz nereyi uygun görürseniz, oranın planlamasını yaparız” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler