USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ZEHİRLENEREK SERİNLEMEYİN

Açıkta satılan soğuk ve buzlu içeceklere dikkat!

ZEHİRLENEREK SERİNLEMEYİN
03-08-2018 09:21
Gaziantep

Yaz ayları girince her köşe başında satılmaya başlayan soğuk ve buzlu içeceklerin ne kadar hijyenik ve sağlığa uygun olduğu tartışma konusu oldu. Toz ve konsantre içecek üretici firmalarının soğutma ve dondurma makineleri ile birlikte sattırdığı ürünlerinin denetlenip denetlenmediği ve ne derecede kurallara uygun sulandırılıp soğutularak satıldığı bilinmemekte.

Sadece buzlu içecekler değil, açıkta urmu dutu suyu satanların da hijyenden uzak ve hile ile gıda boyası kullanarak ürettikleri soğuk içeceğin de tehlike saçtığı belirtiliyor
 
Şehrimizde her hangi bir dükkanın önünde görebileceğiniz ve çoğu kez bilgi ve tecrübeden uzak kişilerin hatta 12-13 yaşındaki çocukların soğutma ve sulandırma işlemini yaptığı buzlandırılmış içeceklerin hijyenden uzak olduğu da gözlerden kaçmıyor.
 
Boğaz ve bağırsak enfeksiyonlarına da neden olabilen bu tür içeceklerin makineleriyle birlikte satılabileceği tahmin edilen mekanlara teslim edilmesi sağlık açısından güvenilir olup olmadığı sorusunu da beraberinde getiriyor.
 
Sadece “satılabilecek” özellikte yerlere değil, aynı zamanda mekanı çalıştıran kişinin bu konuda yeterli bilgiye de sahip olması gerekirken, bu konunun hiçbir üretici firma tarafından dikkate alınmaması ve mekanlarda vasıfsız hatta çocukların eline bırakılması ise ayrı bir hengame.
 
Yaz aylarında sevilerek tüketilen bu ürünlerin çok besleyici olup olmadığı da ayrı bir tartışma konusu iken dikkat edilmediği takdirde halk sağlığı için önemli sorunlara yol açabilecek.
 
Özellikle de dondurma alırken pastanelerin tercih edilmesi gerekiyor ve imalattan satıma kadar her aşamada denetimi yapılan bu yerlerin tercih edilmesi sağlık açısından olmazsa olmaz denilebilecek bir etken. Bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalıdır.
 
Dondurma ve buzlu içecek tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanmış olmasına dikkat edilmesi.
 
Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi ise en önemli konu olduğu belirtiliyor.
 Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakterilerin kolaylıkla ürediğinden ve zevkle yediğimiz dondurmanın sağlığı bozucu hale geldiğinin altı çiziliyor. Bu nedenle “özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalıdır” diye dikkat çekiliyor.
 
YETKİLİLER DENETİMLERİNİ ARTIRMALI

Belediye Zabıta birimlerinin ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin bu tür ulu orta büfelerde bile satışı yapılan açıkta dondurma ve buzlu içecek satışlarının kontrol altında tutulabilmesi için denetimlerini arttırması bekleniyor.
 
Sadece büfe ve bakkal türü işletmelerde olmakla kalmayıp açıkta seyyar arabaların içinde bile rahatlıkla satılan bu ürünlerde hileli yolla imalat tekniği kullanıldığından boğaz ve bağırsak enfeksiyonlarını arttırdığı da bilindiğinden, gerekli ehliyete sahip olmadan satış yapan bu tür kişilere karşı önlem alınması gerekiyor.
 
Yaz aylarında, başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketiminin arttığına dikkat çekildi. 
Dondurma yapımında sütün yanı sıra şeker, çeşitli meyveler, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, bitkisel yağ, süt yağı, sahlep, kıvam vericiler, doğal ve doğala özdeş aromalar da bulunabildiğinden bu tür katkı maddeleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun katkı maddelerini içermesi gerekiyor.
 
ZEHİRLENEREK SERİNLEMEYİN

Vatandaşların sıcaklar nedeniyle ulu orta her yerde karşılarına iştah açıcı bir şekilde sunulan bu tür serinletici buzlu ve soğuk içecekleri tüketirken dikkat etmeleri gerekiyor. Serinlemek isterken boğaz ve bağırsak enfeksiyonu ile zehirlenme de yaşanabileceği belirtilirken, güvenmediği yer ve kişilerden alış veriş etmemesi konusunda uyarılıyor.
 
ÇOK SOĞUK TÜKETMEYİN

Aşırı sıcakların ve yoğun nemin nefes aldırmadığı bugünlerde sağlığımızdan olmamak için tükettiğimiz besinler ve içeceklerden vücudumuzu serin tutmaya dek almamız gereken birçok önlem var. Sadece kronik hastalar, yaşlılar, hamileler ve çocukları değil sağlıklı kişileri bile tehdit eden aşırı sıcaklar; baş ağrısından bilinç bozukluklarına, kusmadan baş dönmesine hatta beyin kanaması ve kalp krizine dek birçok tehlikeye yol açabiliyor. Aşırı soğuk ve bol buzlu içeceklerin farenjit başta olmak üzere boğaz ile ilgili hastalıklara, ayrıca karın ağrısı ve ishal gibi mide, bağırsak problemlerine yol açtığından daha ılık içeceklerin tüketilmesi gerekiyor.

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler