USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ZORLA ÜYELİK OLUR MU?

Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, göreve yeni başlayan bazı öğretmenlerin Eğitim Bir-Sen’e zorla üye yaptırılmak istendiğini iddia etti.

ZORLA ÜYELİK OLUR MU?
29-06-2020 11:11
Gaziantep

Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, “Şube Yönetim Kurulu üyelerimizle Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ziyaretimiz esnasında, Şehitkamil, GAP Görme Engelliler İlk./Ort.’dan bizleri arayan eğitim çalışanı arkadaşlarımız, göreve yeni başlayan öğretmenlerin okul müdürü tarafından baskıyla Eğitim Bir-Sen’e üye yapılmaya çalışıldığını söylediler” diye konuştu.

“GÖREVE YENİ BAŞLAYAN ÖĞRETMENLERE FORMA VERİLDİ”

“Okul Müdürü okulda göreve yeni başlamakta olan ve sözleşme evraklarını dahi doldurmayan öğretmenlere Eğitim Bir-Sen üye formu veriyor ve formu doldurtulup üye yapmaya çalışıyor. Aynı okulda görevli olan sendikamızın üyesi okul müdür yardımcısı arkadaşımız ise öğretmenlerin doldurduğu evraklara baktığında Eğitim Bir-Sen üye formu olduğunu görüyor” şeklinde konuşan Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Okul Müdür Yardımcısı üyemiz okul müdürüne; yapılanın mobbing olduğunu, hukuksuz ve etik olmadığını söylüyor. Göreve yeni başlayan öğretmenlere daha sözleşme evrakları bile imzalanmadan sendika üye formu verip üye yapmaya çalışmak baskıdır, öğretmenlere bu yapılan doğru değildir diyerek itirazlarını ortaya koyuyor. Okul müdürü ise seminer çalışmaları on-line olarak yapılacak, bu öğretmenleri yarın ben nereden bulup üye yapacağım diyor. Bunun üzerine okul müdürü okuldaki diğer bir Eğitim Bir-Sen üyesine (İş Yeri Temsilcisi de olabilir) göreve yeni başlayan öğretmenleri üye yapmasını söylüyor. Eğitim Bir-Sen üyesi bir kişinin göreve yeni başlayan öğretmenleri üye yapmaya çalışması üzerine de yapılan mobbing ve etik dışı davranış karşısında Şube Yönetim Kurulu üyeleri olarak bizleri aramışlardır. Konuyla ilgili GAP Görme Engelliler İlkokulu/Ortaokulu’na Şube Yönetim Kurulu Üyelerimizle birlikte ziyaret yaptık. Ziyarette, o an orada bulunan üyelerimizle kısa bir görüşme yapıp, sohbet edip çay içtik. Bu esnada yeni atanan ve göreve başlamak için okulda bulunan öğretmenlerle karşılaştık. Kendimizi tanıtıp; “Atamalarınız hayırlı uğurlu olsun. Gaziantep’e hoş geldiniz. Gaziantep’e uzak yerlerden geldiniz. Yorgunluğunuz var. Barınmada dahil öncelikle karşılamayı düşündüğünüz ihtiyaçlarınız var. Göreve yeni başlayan öğretmenler olarak sizlerin oldu bittiye getirilerek üye yapılmaya çalışılması doğru değildir. Sizlerin  geniş zaman diliminde, inceleyip araştırarak sendikal tercihlerinizi ortaya koymanız daha doğru olur. Hiç kimse size baskı yapamaz. İster sendikalara üye olun, ister olmayın her zaman sizlerin yanındayız.”

“OKUL MÜDÜRÜYLE GÖRÜŞTÜK”

Avan sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Sonra okul müdürünü odasında ziyaret ettik. Okul müdürünün odasında yaptığımız ziyarette Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Yönetim Kurulu üyeleri ve Şehitkamil İlçe Temsilcisinin bizden önce okula davet edildiğini ve orada olduğunu gördük. Göreve yeni başlayan öğretmenlerin okul müdürü tarafından göreve başlama evraklarıyla beraber Eğitim Bir-Sen’in üyelik formu verilerek üye yapılmak istenmesinin etik ve hukuki olmadığını söyledik. Bir okul müdürünün göreve başlama evraklarıyla aynı anda göreve yeni başlayan öğretmenlere üyelik formu vererek doldurtmak istemesinin baskı ve mobbing olduğunu söyledik. Göreve yeni başlayan öğretmenlerin uzun yoldan geldiklerini, aç ve susuz olabileceklerini, barınma gibi en temel ihtiyaçları vardır. Göreve yeni başlayan öğretmenlerin dünya görüşlerinin ne olduğu, sendikalarla ilgili neler düşündüğü bilinmeden üyelik formu doldurtturulmak istenmesinin son derece yanlış olduğu, bunu hangi sendika yaparsa yapsın yanlış olacağını söyledik. Göreve yeni başlayan öğretmenlerin sendika tercihlerini demokratik bir ortamda özgürce seçmeleri gerektiğini anlattık. GAP Görme Engelliler İlkokulu/Ortaokulu müdürü ise kendisinin Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şubesi Engelliler Komisyonu Başkanı olduğunu ve göreve yeni başlayan öğretmenleri üye yapmasının doğru olduğunu söyledi.”

“ADI GEÇEN SENDİKA DOĞRU ADIM ATTIK DEDİ”

“Eğitim Bir-Sen Şube Yönetim Kurulu üyeleri ise yapılanı savundular ve göreve yeni başlayan öğretmenlerin göreve başlama evraklarıyla birlikte okul müdürü tarafından üye yapılmasının doğru olduğunu savundular. Bu okul müdürünün normal bir okul müdürü değil, sendika görevlisi bir okul müdürü olduğundan dolayı göreve yeni başlayan öğretmenleri üye yapmasının doğru olduğunu savundular. “Göreve başladıktan sonra ha bir dakika sonra, ha bir sene sonra hiç farketmez, üye yapılabilir” diyerek yapılan yanlışı savunarak meşru göstermeye çalıştılar” diye konuşan Avan sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Eğitim Bir-Sen Şehitkamil İlçe Temsilcisi ise göreve yeni başlayan öğretmenlerin göreve başladıkları anda üye yapılmasının doğru olamayacağını söyleyerek daha uzlaşmacı tavır içindeydi. Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı olarak göreve yeni başlayan öğretmenleri göreve başlama evraklarıyla birlikte üye formu vererek bir okul müdürünün Eğitim Bir-Sen’e üye yapmasının yanlış olduğunu, yöneticilik dışında sendika göreviniz ne olursa olsun, isterse bir sendikanın genel başkanı, ya da hangi sendikanın genel başkanı olunursa olunsun yapılanın yanlış olduğunu söyledik. Yapılanların yanlış olduğunu söyleyerek okuldaki görüşmelerimizi ve ziyaretimizi tamamlayarak okuldan ayrıldık. Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi olarak göreve yeni başlayan öğretmenleri göreve başlama evraklarıyla birlikte üye yapmaya çalışan, baskı uygulayan, etik ve hukuk dışı davranışlarda bulunan kim varsa bilsinler ki karşılarındayız. Yapılanların takipçisiyiz. GAP Görme Engelliler İlkokulu/Ortaokulu müdürünün 76. maddeyle atandığını da buradan belirtelim. Liyakat ve ehliyet olmadan atanan müdürlerin devleti temsil edemediği, devlete sadakat değil de atamasını yaptıran yerlere sadakat duyduğu da apaçık ortadadır. Bu okul müdürleri bir sendikaya üye yapmaya zorunlu hissetmektedirler kendilerini. Bu okul müdürleri için “üye yaptığı kadar okul müdürü” “üye formu kadar okul müdürü” tabiri de sanırım yanlış olmaz. Bu ve benzeri baskı ve dayatmalar karşısında göreve yeni başlayan öğretmen arkadaşlarımızın yanındayız. Sendika olarak Gaziantep ve tüm Türkiye’de Şubelerimize ulaşılması durumunda gereğini yapacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bu vesileyle Gaziantep İlimize 18 Mart 2020 tarihinde atanan ve bugün göreve başlayan ve önümüzdeki günlerde de göreve başlamaya devam edecek olan 2331 öğretmen arkadaşlarımıza atamalarının hayırlı uğurlu olmasını diliyor ve “Gazi Şehrimize Hoş geldiniz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler