İstanbul merkezli olarak süren FETÖ/PDY operasyonunda çok sayıda iş adamı ve yönetici gözaltına alındı. Yurt genelinde düzenlenen FETÖ/PDY operasyonlarının ardından geçtiğimiz haftalarda kentte üst üste düzenlenen operasyonlar nedeniyle gözler Gaziantep'e çevrildi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında, 2004-2015 yılları arasında Cemaat’e yaklaşık 50 milyon lira maddi destek sağlandığı iddiasıyla aralarında iş adamları ve Bank Asya çalışanlarının da bulunduğu 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Kararın ardından başlayan operasyonlarda ünlü işadamı ve banka çalışanları sabah saatlerinde gözaltına alındılar.
101 GÖZALTI, ÜNLÜ İŞ ADAMI DA GÖZALTINDABunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri koordinesinde 800 polisin katılımıyla İstanbul merkezli, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon'da yapılan eş zamanlı operasyonlarda 101 kişi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında büyük bir inşaat firmasının sahibi Halit D.'nin de öğrenildi. İstanbul dışında gözaltına alınan şüphelilerin Vatan Caddesi'nde bulunan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmesi bekleniyor.
7 BANKA ŞUBESİ 16 FARKLI HESAP ÜZERİNDENŞüpheliler hakkında, "Terör örgütüne üye olma" ve "Terörün finansmanına dair kanununa muhalefet" suçlarından işlem başlatılacağı öğrenildi.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMAAnadolu Cumhuriyet Başsavcılığı bu sabah aralarında işadamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı operasyon ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada soruşturmanın Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütüldüğü belirtilerek, "Yasa dışı FETÖ/PDY örgütüne finansman sağlamak, üye olmak, örgütün propagandasını yapmak ve suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak suçlarından gizli soruşturma yürütülmektedir" denildi.
"BELGELERE ARAMA VE EL KOYMA KARARI"Başsavcılık tarafından soruşturmaya konu suçları işledikleri iddia ve delil elde edilen 140 kişinin gözaltına alınması talimatı verildiği kaydedilen açıklamada, "Başsavcılığımızın talebi üzerine İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin 15 Nisan 2016 tarihli kararı uyarınca bir kısım şüphelilerin adreslerinde soruşturma konusu suçların unsuru ve delili olabilecek eşya ve belgelerin tespit ve temin edilmesi için arama ve el koyma kararı verilmiştir" denildi.
"DİNİ DUYGULAR İSTİSMAR EDİLEREK..."Soruşturma kapsamında araştırmaların yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bank Asya hakkında düzenlenen Teftiş Kurulu raporu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce yapılan tahkikat sonucunda; burs, kurban parası, abonelik ücretleri ve himmet olarak verilen ve toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı, dini duygular istismar edilerek toplanılan para ve çeklerin, Bank Asya'nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı, bu hesaplarla ve hesap sahipleri ile bağlantısı ve ticari ilişkileri bulunmayan örgüt yöneticilerine usulsüz işlem ve tasarruflarla, örgütün amacı doğrultusunda legalize edilerek kullanıldığı, bu işlem ve eylemlerin bir kısım banka personeli, örgüt adına hesabı kullandıran ve kullanan esnaf ve şirket sahipleri ile bu hesaplarda bulunan paraları örgüt adına tasarruf eden, örgütün ileri gelen üyeleri tarafından gerçekleştirildiğine yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır" ifadeleri yeraldı.
8 İLİ KAPSAYAN SORUŞTURMASoruşturmanın Bank Asya'nın İstanbul'daki 4 şubesinde yoğunlaştığı ifade edilen açıklamada, "İstanbul Merkezli olmak üzere 8 ili de kapsayan soruşturma, Başsavcılığımızca her yönü ile detaylı olarak gizli ve titiz bir şekilde sürdürülmekte olup sonuçlandığında ayrıca bilgi verilecektir. Kamouyuna saygı ile duyurulur" denildi.
H.Z İSİMLİ VATANDAŞIN İHBARIYLA BAŞLAYAN SORUŞTURMAÖte yandan soruşturmanın 2015 yılında H.Z. isimli bir vatandaşın ihbarı ile başladığı, vatandaşın ihbarında Bank Asya şubesindeki hesabının "himmet" için kullanıldığını söylediği öğrenildi. Bu iddia doğrultusunda Bankacılık Teftiş Kurulu'nun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün araştırma yaptığı ifade edildi.AJANSLAR