Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Eylül-Ekim aylarında Gazianteplilerin kış ihtiyaçları karşısında bilinçli tüketime yönelmelerini istedi. Küsbeoğlu, “Eylül-Ekim ayında tüketicilerimiz, kış ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Fiyatların istikrarlı olmasını istiyorsak, vatandaş olarak bizlere de görev düşüyor. Vatandaşlar, ihtiyaçları oranında ürünleri satın alması istikrardır” dedi.
“ARZ TALEBE GÖRE FİYATLAR ARTIYOR”
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu açıklamasında, “Bir üründe fiyat düştüğü zaman vatandaşların o ürüne hücum ederek, kilolarca satın almaması gerekiyor. Örneğin 3 TL’ye satılan biberin fiyatı, tüketim çok olduğu için bir hafta sonra 6 TL’ye yükseliyor. Arz-talebe göre, fiyatlar değişiyor. Piyasa talebi karşılayamadığı için fiyatlar yükseliyor. Onun için tüketicilerimizde dengeli bir şekilde alım yaparlarsa biz de buna katkı sağlamış oluruz” şeklinde konuştu. Küsbeoğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;“Fiyat artışları son yıllarda başlını aldı gitti. İstikrarsız, kontrolsüz bir fiyat politikası var. Bunun nedenini sorduğumuzda, ‘Serbest Piyasa Ekonomisi’ deniliyor. Serbest Piyasa Ekonomisinin bize göre anlamlı, yüksek fiyattan değil, daha uygun fiyattan satış yapmaktır. Örneğin baklava için 130 TL tarife veriyoruz bunun anlamı tarife verilen yerine bu miktarın üzerinde satış yapamayacağı, altında satış yapabileceğidir. Esnaf Odaları Birliğine kayıtlı üyeler için bu durum geçerlidir.”
“MARKETLERDE Kİ KAMPANYALARA ALDANMAYIN”
“Marketlere karşı değiliz ancak kimi marketler, haftanın belirli günlerinde onlarca farklı üründe kampanya ve indirim havasına girmişler. Bu kampanyalarda en az 70 çeşit ürün olduğunu görüyoruz. Her birinin yapmış olduğu kampanyalarda onlarca farklı ürün var. Bu durum artık market olmaktan öte bir durum. İsimlendirmekte güçlük yaşıyoruz” diye konuşan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;“Bunlara tamamen karşıyız, serbest piyasa ekonomisi bu değil. Şu anda başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili bakanlıklarımız, il müdürlüklerimiz konuya el attılar. Serbest Piyasa Ekonomisinin şartları neyi gerektiriyorsa ona göre hareket edilmesini istiyoruz. Marketlerin önüne gelen her ürünü satamaması gerekiyor. Bizim bildiğimiz marketler, gıda ürünleri ve temizlik malzemesi satar. Bu marketlerde her şey var. Kırtasiye ürünleri aldı başını gitti. Onun için bu bir düzen gelmesi, fiyat istikrarı gelmesi gerekiyor. marketlere karşı değiliz, satılan ürün çeşidinin çok olması esnafı mağdur ediyor. Denetim çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Muhakkak denetimler yapılmalı. Denetim ve halkın istikrarlı kullanımı bu noktada önemli.”