Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Müdafaa-i Hukuk'tan geliyoruz. Hukukun üstünlüğünün sağlanması mücadelesinin bayrağını taşıyoruz. 100 yıldan bu yana yürüyoruz” dedi. Feyzioğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında Samsun'da yapılan Türkiye Barolar Birliği 35. Mali Olağan Genel Kurulunun açılışında yaptığı konuşmada, Samsun'un meşruiyetini haktan ve hukuktan alan Milli Mücadele'nin başkenti olduğunu söyledi.
GAZİANTEP BAROSU KURULTAY DELEGELERİ SAMSUN’A ÇIKARTMA YAPTI
Türkiye Barolar Birliği 35. Mali Olağan Genel Kurulunda Gaziantep Barosunu Kurultay Delegeleri Emine Aybüken Yıldırım, Sibel Gürsel, Abdulkadir Özçelik, Ercan Çalışkan ile Deniz Kurtoğlu Baro Başkanı Bektaş Şarklı’yla birlikte Gaziantep’i en iyi şekilde temsil ettiler. 19 Mayıs 1919'un 100'üncü yılında Türkiye'nin 81 ilinden gelen avukatların Samsun'da bulunmasının çok büyük anlam taşıdığına işaret eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Müdafaa-i Hukuk'tan geliyoruz. Hukukun üstünlüğünün sağlanması mücadelesinin bayrağını taşıyoruz. 100 yıldan bu yana yürüyoruz." diye konuştu.
79 BARO BAŞKANI VE KURULTAY DELEGELERİ KATILDI
Türkiye Barolar Birliği'nin 35. Olağan Genel Kurulu Samsun'da tamamlandı. TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, TBB Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurulu üyeleri, 79 baro başkanı, TBB delegeleri ve avukatlar sabah saatlerinde ilk olarak Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. Atatürk anıtına çelenk koyulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törende bir konuşma yapan Feyzioğlu, “19 Mayıs 1919 kurtuluş adımının atıldığı tarih, Samsun da kurtuluş adımının atıldığı yerdir. Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin dönüşümünü gerçekleştiren isimdir. Dönüşümün yeri de Samsun'dur” dedi.
“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN İLK EN BÜYÜK DEVRİMİ NEDİR BİLİYOR MUSUNUZ?”
“Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk en büyük devrimi nedir biliyor musunuz?” diye soran Feyzioğlu, “Padişahtan geri dön talimatını aldığında o tarihte pek kolay, sırmalı süslü asker üniformasıyla kısa vadede de olsa rahat edecekken üniformasını çıkartıp kaymakamdan ödünç aldığı sivil kıyafetle bu harbi bir milli mücadele olarak örgütlemesidir” ifadelerini kullandı. “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda milli irade vardır, milet vardır, sandık vardır. Bugün sandığa sahip çıkma, sandığın demokrasiye gölge düşürmesini önleme zamanıdır” diyen Feyzioğlu şunları söyledi:
“Bugün Yüksek Seçim Kurulu’na düşen görev, artık milletin iradesini tartışmasız desteklemektir. İlk adımın, kurtuluşun ve kuruluşun ruhuna, büyük Türk devriminin temel ilkelerine uygun şekilde seçim sürecini nihai olarak sona erdirmektir. Türkiye, bundan sonra yüzde 100'ümüzle hep birlikte, el ele, hangi siyasi düşünceden olursak olalım her türlü ayrımcılığa karşı 82 milyonu hukuk paydasında buluşturma mücadelesine kaldığı yerden büyük bir kararlılıkla devam etmek zorundadır. Yolumuz uzundur. Umut vardır.”
“MİLLİ KURTULUŞUN ÖNDERİNE KUCAK AÇAN SAMSUN’DAYIZ”
TBB Başkanı metin Feyzioğlu, 100. yıl anı defterine şunları yazdı:“İlk adımın 100. yılında Samsun'da olmanın bireysel heyecanıyla kurumsal onurunu birlikte yaşıyorum. Türkiye Barolar Birliği, barolar ve avukatlar olarak milli kurtuluşun önderine kucak ve gönül açan Samsun'dayız. Milli Mücadele, emperyalizm tarafından köleleştirilmek istenen bir milletin, sömürgeleştirilmek istenen bir coğrafyanın haklı isyanıdır. Milli isyan, gücünü ve kararlılığını hukuk meşruiyetinden almıştır. Bunun kanıtı; yerel, bölgesel direniş örgütlerinin tamamının 'Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti' adını taşımalarıdır. Milli isyanın ilk adımının 100. yılında kurtuluş ve kuruluşun önderi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehit ve gazilerimize saygı ve minnetlerimizi sunuyoruz.”