?>

23 yıldır yüksek gerilim trafolarına komşuluk yapıyorlar

Gündem - 4 yıl önce

Gaziantep’te 20 bin nüfuslu mahalle, yüksek gelirim trafolarının apartmanların altında olmasından dolayı diken üstünde yaşıyor. Bomba üzerinde oturduklarını belirten mahalleli, her an patlama, yangın ve elektrik çarpma korkusuyla yaşamaya çalıştıklarını belirtti.

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesine bağlı 20 bin nüfuslu Merveşehir Mahallesi'ndeki 9 apartman ve bir caminin bodrum katında bir daire büyüklüğünde yüksek gerilim trafosu bulunuyor. Yaklaşık 23 yıldır bulunan trafolar nedeniyle bomba üstünde yaşam sürdürdüklerini belirten mahalleli, trafonun sesinin bile kendilerini korkutmaya yeterli olduğunu anlattı. 23 yıldır yetkili elektrik dağıtım firmasına trafoların taşınması için dilekçe veren mahalle sakinlerinin dilekçeleri yıllardır cevapsız kalıyor.

Ses nedeniyle geceleri uyuyamadığını belirten mahalleli, elektrik kesildiği zaman kesintiden kaynaklı dairelerin sallandığını ileri sürdü. Trafoların biran önce kaldırılmasını isteyen mahalle sakinleri, trafoların kaldırılmaması durumunda sorumlu şirkete dava açacaklarını dile getirdi.

Nasreddin Hoca Apartmanı'nda oturan Veysel Karaözdemir, trafonun üstünde oturan ev sahibi olduğunu belirtti. Sesinden çok rahatsız olduklarını aktaran Karaözdemir, çocuklarının çok korktuğunu söyledi. Evi yeni satın aldığını ifade eden Karaözdemir, “Evi alırken evin altında trafo olduğunu da bilmiyordum. Trafoyu hiç görmedim. Geceleri çok ses yapıyor. Rahatsızlık veriyor. Uyuyamıyoruz. Trafo apartmanın altından kalkarsa daha güzel olacak. Böyle bir saçmalık olamaz. Binada insan yaşıyor. Burada mesele olan canımızdır. Elektrik gittiği zaman çok büyük ses geliyor. Sonuçta burası yerleşim yeridir. Hem bulunduğu yerde riskli. Allah etmesin sel falan kalksa direkt trafoya etki eder. Trafoyu su basar. Evimle trafo arasında 2 metre bile yok” dedi. “Bir ara patladı, bombadan farksızdı”

Nasreddin Hoca Apartmanı yöneticisi Yusuf Albayram ise yıllardır trafonun dışarıya taşınması için mücadele ettiklerini ifade etti. Sadece kendi apartmanlarında olmadığını, Merveşehir Mahallesi’nde 9 apartmanın altında trafo olduğunu vurgulayan Albayram, “O zamanki elektrik dağıtım firması olan TEDAŞ’la baya görüştük. Bir sürü dilekçe verdik. Ancak herhangi bir çözüm bulunmadı. TEDAŞ bize “Zamanında trafoların bulunduğu yerleri biz belediyeden satın aldık. Burası bizim mülkümüz. Ancak belediye bize yer gösterirse üçüncü şahıslara zarar gelmemesi için başka yere taşırız” diyor. Hatta bir defasında patlama yaşandı. 2005 yılında kapıcımızı da elektrik çarptı. Ölümden ucuz kurtuldu. Biz baya bir tazminat ödedik. Biz kaldırılmasını istiyoruz. Artık devlet buna bir çözüm bulsun. Çocuklar girip oynuyor. Bir ara kapısı açıktı ben kapattım. Çocukları elektrik çarpabilir. Su baskını tehlikesi de var. Kaza geldikten sonra keşke demenin bir anlamı yok. Tedbiri kaza olmadan önce almak gerekiyor. Trafonun sesi dışardan duyuluyor. Bir kere patladı. Bombadan farksızdı” diye konuştu. “Elektrik kesildiğinde dairem sallanıyor”

Ahmediye Apartmanı sakini Mustafa Ünal da, yüksek gerilim trafosunun hemen üzerinde oturduğunu söyledi. Elektrik kesildiğinde çıkan sesin çok korkutucu olduğunun altını çizen Ünal, “Yani can taşıyoruz. Evlatlarımız var. Çocuklar korkuyla yaşıyor. Kaç defa TEDAŞ’a başvurduk. Ancak gelen sadece bakıyor. Kimsenin bir işlem yaptığı yok. Senelerdir şikayet ediyoruz ancak bir gelişme yok. İnsan sağlığı bu kadar önemsiz olamaz. Çocukların korkuyla yaşaması normal mi? Hiç hoş değil. İnşallah tez zamanda gereken yapılır. Trafoyla aramda bir metre gibi bir mesafe var. Çok bir mesafe yok. Elektrik gittiğinde benim dairem bile sallanıyor” ifadelerini kullandı. “23 ailenin hayatı tehlikeye atılıyor”

23 yıldır trafonun apartmanın altında olmasından dolayı endişe duyduklarını anlatan Ahmediye Apartmanı sakini Bekir Toprak, “Zaman zaman sağanak yağmur ve fırtına olduğunda trafoda patlamalar meydana gelebiliyor. Bu binada 23 aile oturuyor. 23 ailenin hayatı tehlikeye atılıyor. Aynı zamanda binanın altında trafo olduğundan dolayı evlerimizin değeri düşüyor. Bazen trafoya bağlı elektrik direğinde kablolar kopuyor. Çok ciddi riskler oluşuyor. Yetkililer sesimizi duysun. Lütfen bu trafoyu hemen kaldırsınlar. Aksi takdirde trafodan dolayı elektrik dağıtım şirketine tazminat davası açacağız. İnsanların hayatı bu kadar ucuz olmamalı? Trafolar dışarıda uygun yerlere taşınabilir. Şayet bu yapılmazsa şirkete dava açacağız” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Koca koronavirüs tablosunda son durumu paylaştı

2020-12-12 15:12 - Türkiye

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan yarıyıl tatili açıklaması

2020-12-11 07:29 - Türkiye

GAZİ-RAY’DA SONA DOĞRU

2020-12-10 10:10 - Özel Haber

"Fıstık var yılını yaşıyor"

2020-12-09 06:28 - Ekonomi

Türkiye’nin ilk mülteci kadın sanayicisi

2020-12-11 07:26 - Gündem

Kaçak silah operasyonu

2020-12-12 13:33 - Asayiş

SU KRİZİNDE TEK ŞANSLI İL GAZİANTEP!

2020-12-12 13:09 - Mobil

Öğrenci servisi esnafına bin 500 liralık maddi destek

2020-12-08 10:01 - Mobil

Sumudica: "Bunu yapan hakem cezasını çekmeli, bu hatanın bedelini ödemelidir"

2020-12-10 03:38 - Mobil

Milletvekili Derya Bakbak, GDAÜ PA Daimi Komite Toplantısı’na başkanlık etti

2020-12-09 03:53 - Mobil

İlgili Haberler

Cuma Kerkez’den TBMM’ye Çağrı: Sağlık Çalışanlarının Emeği Göz Ardı Edilmesin

14:50 - Gündem

Melih Meriç: 'AKP Seçim Vaadini Unuttu'

15:59 - Gündem

Güler: Algı Operasyonları Hizmet Azmimizi Kıramaz"

15:48 - Gündem

İbrahimli'de Bir Yapı Firmasına silahlı saldırı düzenlendi

15:38 - Gündem

Büyükşehir Belediyesi’nden Sınava Hazırlanan Öğrencilere Destek Eli

00:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep Kent Konseyi'nden KADES İçin Farkındalık Toplantısı

22:45 - Özel Haber

KADEM’den “Şiddete Seyirci Kalma” Çağrısı

22:09 - Özel Haber

Av. Sidal Öztürkmen’den Kadın Hakları Üzerine Önemli Sunum

11:18 - Özel Haber

Öğretmenlerden Unutulmaz 24 Kasım Kutlaması

10:25 - Genel

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam