“Antep fıstığıyla ilgili komisyon kurulsun”

Gündem - 9 yıl önce

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Antep fıstığı üreticilerinin sorunları için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Gökdağ, “Türkiye, dünya antepfıstığı üretiminde önceleri İran’dan sonra ikinci sırada yer alırken son 20 yılda ABD’den sonra üçüncü sıraya gerilemiştir” dedi.

CHP’li Gökdağ, Antep fıstığı üretimi ve Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarının araştırılması için hazırladığı araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Yaklaşık 7 bin yıldan bu yana Güneydoğu Anadolu bölgemizde yetiştiği saptanan antepfıstığı, bölgenin en önemli markalarından biri konumundadır. Bölgede 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini sağladığı ve 1000’den fazla firmanın ticaretini yaptığı antepfıstığının, daha geniş ve yaygın olarak üretme ve verimliliğini artırma potansiyeline sahip olmasına karşın henüz istenilen düzeye gelinememiştir. Bunun yanı sıra dünya pazarlarında artan rekabet, antepfıstığı ihracatında Türkiye’nin dış piyasalardaki payının ciddi şekilde azalmasına neden olduğunu kaydeden Gökdağ, Türkiye, dünya antepfıstığı üretiminde önceleri İran’dan sonra ikinci sırada yer alırken son 20 yılda ABD’den sonra üçüncü sıraya gerilediğini belirtti.

Ülkemizin antepfıstığı ağaçlarının % 90'ı Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Siirt'te bulunduğunu belirten Gökdağ, “Antep fıstığı ağacı sayısı bakımından en çok il olan Gaziantep’te ağaç sayısına nazaran elde edilen ürün az olmaktadır” dedi. Ülkemizde halk arasında Antep fıstığının sulanmadan yetiştirileceği şeklinde yanlış bir kanı yaygın olmasının yanında sulama imkânlarının da yetersiz olması sebebiyle Antep fıstığı üretiminin düşüklüğüne dikkat çeken Gökdağ, “Antep fıstığı sulamadan değil taban suyu seviyesinin yüksek olmasından hoşlanmaz. Ayrıca hasat elle ve hasat sonrası işlemler de yaygın olarak geleneksel yöntemlere göre yapılmaktadır. Antep fıstığı üretiminde geleneksel metotlar bırakılmalı, kalite ve verimi artıran sulamaya önem verilmelidir” diye konuştu.

KAÇAK FISTIK GİRİŞİ MUTLAKA ENGELLENMELİDİR

Bir diğer önemli sorunun ise kaçak fıstık olduğunu dile getiren Gökdağ, “Serbest bölgenin yakın olmasından dolayı, İran’dan kaçak olarak bavul ticaretiyle İran fıstığının üreticimizin satış fiyatının yarısına gelmesi, çiftçilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Tedbir alınarak kaçak fıstık girişi mutlaka önlenmelidir” dedi.

LİSANSLI DEPOCULUK KURULMALI

Diğer taraftan depolama süresi uzun olan Antep fıstığında, piyasada kaliteli ürünün her an bulunabilmesi, fiyat istikrarı sağlanması ve üreticimizin yeterli gelir elde edebilmesi için lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları kurulması bir zorunluluktur. Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının hayata geçirilmesi üreticimizin ürününü değerine pazarlamasını sağlayacak, fiyat istikrarında sürdürülebilirlik ile kaliteli ürünün her an piyasada bulunabilirliği mümkün olacağını ifade eden Gökdağ, şunları söyledi:

Gökdağ, “Antep fıstığının devlet desteği olmadan uluslararası piyasalarda rekabet gücünü arttırması mümkün değildir. Bu amaçla, Antep fıstığı ürününe prim desteği verilmeli ve Antep fıstığının tarım havzası destekleme modeli içerisinde yer alması sağlanarak çiftçi teşvik edilmelidir. Ayrıca küçük ölçekli Antep fıstığı işletmeleri kooperatifleştirilerek ortak hareket etmeleri sağlanmalıdır.

Bir marka ürün olan Antep fıstığını bu durumdan kurtarmak amacıyla TBMM’de bir komisyon kurularak fıstık üreticilerinin sorunlarının yerinde tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmalıdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

“Sorun eski yapı”

2015-12-23 14:59 - Mobil

Op. Dr. Ahmet Neccar, "Asılsız haberleri teessüfle karşılıyoruz"

2015-12-30 13:10 - Mobil

Ünlü oyuncu Taylan Güner Mahmood Coffee’nin marka yüzü oldu

2015-12-28 14:42 - Yaşam

Beyin anjiyografisi Özel NCR Hospital'da başladı

2015-12-27 14:07 - Yaşam

Canan Candemir Çelikten Primer Hastanesi'ne ziyaret

2015-12-28 07:16 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan hayat kurtardı

2015-12-25 13:51 - Mobil

NAKSAN’a ödül yağmuru

2015-12-28 07:37 - Ekonomi

Gaziantep'te Kavga: 1 ölü, 1 yaralı

2015-12-24 10:17 - Asayiş

Gözyaşları arasında uğurlandı

2015-12-27 13:15 - Gündem

"TÜRKİYE PROJESİ"

2015-12-24 14:59 - Manşet

İlgili Haberler

Oğuzeli Belediyesi, İmarsız İnşaatı Mühürledi

17:36 - Gündem

Gaziantepli Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan’dan Kültürel Miras Vurgusu

12:26 - Gündem

BAŞKAN ŞAHİN'İN YOĞUN ANKARA MESAİSİ

19:06 - Gündem

Gaziantep'te Kültür Yolu Festivali: GastroAntep Başlıyor!

14:29 - Gündem

Nüket Ersoy’dan Anlamlı Mesaj

19:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Fatma Şahin BM’de Sessizliği Bozdu

10:56 - Özel Haber

GİKAD, AWOLE ile Kadın Girişimciler İçin Yeni Ufuklar Açıyor

14:10 - Özel Haber

Oğuzeli Belediyesi, İmarsız İnşaatı Mühürledi

17:36 - Gündem

Trafikte Kural İhlali Yapan 126 Motosiklet Sürücüsüne Ağır Ceza

17:10 - Asayiş

Mesleki Yeterlilikte Gaziantep’in Rolü Güçleniyor

16:48 - Ekonomi