Adalet Bakanlığı tarafından bir süre önce uygulamaya konulan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Taslağı’yla iş mahkemelerinde dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesi zorunluluğu getiriliyordu.
!#**v609&pl=true**#!
Bu düzenleme başladığı ilk günden bu yana Gaziantep’te ilgi görmedi. Gaziantep Barosu Avukatlarından Hüseyin Çolak, yargı yükünün hafiflemesi noktasında önemli bir adım olan arabuluculuğun yaygınlaşması için adımların atılmasını istedi.
Gaziantep Barosu Avukatlarından ve Ak Parti Şehitkamil eski İlçe Başkanlarından Hüseyin Çolak daha önce yaptığı açıklamasında, “Hükümetin 2016 Eylem Planı'ndaki adımlardan olan bu düzenlemeyle ilgili kurumlara görüşmeye gönderilecek. İşçi alacağı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, dava öncesi arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale gelecek. Arabulucuya başvurmadan doğrudan iş mahkemesine açılan davalar usulden reddedilecek. İş mahkemesinin dosya yükünü hafifletecek çalışma, işçi ve işverenin kısa sürede sonuca ulaşmasını sağlayacak” diye konuşmuştu.
Uygulamanın yargıda ki iş yükünün hafiflemesi noktasında oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Hüseyin Çolak, “Yeni kanun taslağına göre, iş uyuşmazlıkları yönünden sorun yaşayan vatandaş, işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne başvuracak. Uzlaşmazlık yaşayan taraflar, komisyonlarda hazır bulunan listelerden bir arabulucu üzerinde anlaşacaktı. Bu yöntem yargıda ki iş yükünün hafiflemesi açısında oldukça önemli olmasına rağmen Gaziantep’te beklenen ilgiyi görmedi. Dava açmak isteyen vatandaşların önceden uzlaşma yerine direk dava açmaya devam ediyorlar” şeklinde konuştu.
!#**h11434**#!