?>

Armağan,“Kut’ül Amare Zaferi”ni anlattı

Yaşam - 9 yıl önce

Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gaziantep Kitap Fuarı kapsamında, “Kut’ül Amare Zaferi” konulu söyleşi yaptı.

Armağan, Gaziantep Üniversitesi Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, okullarda öğretilen tarih kitaplarında Kut'ül Amare Zaferi'nin sadece 6-7 kelimeyle anlatıldığını, bu zaferin önemsizmiş gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi. Kut'ül Amare Zaferi'nin ikinci bir Çanakkale Zaferi olduğuna işaret eden Armağan, şöyle devam etti:

"Bugün İstanbul'da duruyorsanız, Bağdat'taki, Kut'ül Amare Zaferi nedeniyle duruyorsunuz. Oradaki komutanlarımızın, askerlerimizin fedakarlıkları sayesinde duruyoruz. Çünkü işgal güçleri biran önce ulaşmak istedikleri hedefe ulaşmak istediler, Çanakkale'yi geçmek istediler, olmadı. İkinci Çanakkale olan Basra Körfezinden gelip, Kut'ül Amare'yi ele geçirip, diğer İslam hilafet merkezi olan Bağdat'ı ele geçirdikten sonra Anadoluya geleceklerdi. Bazıları 'Bağdat düşsün ne olacak' diyorlar mesela. Bağdat düştükten sonra orada duracaklar mı? Durmayacaklar, Anadolu'ya gelecekler. Bazı insanlar tarih okuduğunu, okuttuğunu sanıyor."

Osmanlı İmparatorluğunun şu anki var olan ülke sınırlarının en büyük güvencesi olduğunu belirten Armağan, “Bazıları 'Viyana'da ne işimiz var, Bağdat'ta ne işimiz var' diyorlar. Siz bir imparatorluksunuz, Yemen'de, Şam'da, Bağdat'da Filistin’de sizin olacak tabi ki. Burada iç dış ayrımı olmaz. Bağdat'ı savunmak Gaziantep'i savunmaktır. Eğer Bağdat 1916'da düşmüş olsaydı, muhtemelen Antep, çok daha erken bir tarihte işgale uğrayacaktı. Belkide bütün Anadolu büyük bir felaketle karşılaşacaktı. Orada durmamızın, işgali 2-3 sene geciktirmemiz, toparlanmamız ve organize olmamız gibi birçok faydası oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kut'ül Amare Zaferi'nin yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmasına da değinen Armağan, "Konuşması, bana büyük bir umut aşıladı. Ben o salondaydım ve inanamadım. İnşallah bundan sonra geçmişimizin aynasına dönüp baktığımızda, kimiz diye sorduğumuzda cevabımız daha net olacaktır. Şunu çok iyi bilmemiz lazım, sadece silahlı bir zafer değil, bir insanlık zaferi de kazandık" diye konuştu.

Söyleşiye, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Öte yandan Armağan, söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

Haftanın Öne Çıkanları

KUMPAS ‘DEŞİFRE’ OLDU

2016-05-05 08:36 - Manşet

Çömlek'ten Sanko Okullarına ziyaret

2016-04-29 08:37 - Mobil

Zengin, hakkın rahmetine kavuştu

2016-05-02 11:57 - Yaşam

GAZİANTEP TEM ESKİ MÜDÜRÜ MURAT GÜNBEY HER YERDE ARANIYOR

2016-04-30 10:15 - Mobil

ABONELİK TORBADA

2016-05-03 11:52 - Manşet

İHA'lar için kayıt bugün sona eriyor!

2016-04-30 07:14 - Mobil

NTO'dan Polat Makina’ya ziyaret

2016-05-02 09:01 - Ekonomi

Yıkık dökük bir yaşam

2016-05-01 10:12 - Mobil

Gaziantep şehitleri memleketlerine uğurlandı

2016-05-02 07:04 - Mobil

YÜREĞİMİZE GÖMDÜK

2016-05-02 11:47 - Manşet

İlgili Haberler

Acarsan Holding Bayramınızı Kutlar

13:06 - Yaşam

Sökücü Ailesinin Acı Kaybı

01:32 - Yaşam

Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Hülya Kılıç’ın Acı Kaybı!

12:19 - Yaşam

Necat Özgül’ün Vefatı Sonrası Ailesinden Teşekkür Mesajı

13:58 - Yaşam

Fayat Bay’ın Acı Günü

01:09 - Yaşam

Günün Manşetleri

CHP'li başkan Hurşit Yıldırım'dan ihraç resti

19:23 - Özel Haber

E-Devlet Üzerinden İstifa mı Etti? Umut Yılmaz Hakkında Bomba İddia!

18:56 - Özel Haber

Şehitkamil Belediye Meclisi toplantı yeter sayısına ulaştı

17:45 - Gündem

CHP Şehitkamil Meclisi'ni Boykot Etti! Katılan İhraç Edilecek!

13:29 - Gündem

Uyuşturucu Tacirlerinin Kabusu PETRA Görev Başında!

21:01 - Asayiş