Artık Alışmalıyız!

Manşet - 8 yıl önce

Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Mültecilerin yaklaşık 330 bini Gaziantep'te  yaşam mücadelesi veriyor.  Suriyeli Mültecilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin araştırma yaptıklarını ifade eden Mazlumder Gaziantep Şube Başkan yardımcısı Abdurrahim Çelik, "Suriyeli Mültecilerin yaşadığı en büyük sorun Türkiye vatandaşı olamamak" dedi.

SURİYELİ MÜLTECİLER VATANDAŞLIK İSTİYORSuriye’de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş, muhacir hayatı yaşayan Suriye halkını mağdur ediyor.  Suriyeli sığınmacıların, yabancısı oldukları bir ülkede tanımadıkları insanlar arasında sıfırdan yeni bir düzen kurmaya çalıştıklarını söyleyen Mazlumder Gaziantep Şubesi Başkan yardımcısı Abdurrahim Çelik, hükümetin Suriyeliler için ciddi yardımları olduğunu ancak, Türk vatandaşlığı yasasının biran önce çıkmasıyla birçok sorununda kendiliğinden çözüleceğini belirtti. "MİLYONLARCA SURİYELİ TOPRAKLARINI TERK ETMEK ZORUNDA KALDI"Türkiye’de yaklaşık 3 Milyon, Gaziantep’te ise 330 Bin Suriyelinin yaşadığını hepsininde birbirinden farklı sorun ev sıkıntılarının olduğunu vurgulayan Çelik,  “Savaş başlamadan öncede biz Mazlumder olarak Suriye’deki hak ihlalleriyle ilgili daha önce rapor hazırlamıştık. Savaş başladıktan sonra  'Üçüncü Yol Suriye'de Savaşa Hayır'  başlıklı bir rapor daha hazırladık. Ancak savaş yaklaşık 5 yıldır devam ederken milyonlarca kişi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Binlerce sivilde maalesef hayatını kaybetti. Suriye’deki ölümlerin artmasıyla birlikte kaçışlar başladı. Son rakamlara göre de, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon, Gaziantep’te ise yaklaşık 330 bin Suriyeli kardeşimiz var. Mazlumder olarak en son hazırladığımız raporda Suriyelilerin yaşadığı sorunları araştırdık ancak çıkan sonuç hiçte iç açıcı değildi. En büyük sorun, Türk vatandaşlık yasasının çıkmamasından dolayı kaldıkları illerde düzenli bir hayat kuramamaları oluyor. Yetkililer biran önce bu yasayı çıkartırlarsa onlarda kendi ayakları üzerinde durabilmek için bir adım atarlar. Böylelikle de Türkiye’nin üzerindeki yükte biraz azalmış olur. Şuan Gaziantep’te yaklaşık 330 bin civarında Suriyeli var bunun 45 bini kamplarda kalıyor. Duamız ve temennimiz Suriye’deki savaşın biran önce bitmesi ve kardeşlerimizin ülkelerine tekrar dönmeleri. Bunu kendileri de istiyor kim kendi ülkesini bırak başka bir ülkede yaşamak ister” şeklinde konuştu.

"ARTIK HEPİMİZİN SURİYELİ SIĞINMACILARA ALIŞMASI LAZIM"Gaziantep’te Suriyelilerin en büyük sorunlarından birinin kiralık ev bulamama olduğunu vurgulayan Çelik, “Gaziantep’te hayırseverler ve sivil toplum kuruluşları ciddi yardımlar yapıyor bunu kimse inkar edemez. Biz Mazlumder Gaziantep şubesi olarak da tespit ettiğimiz ve bize gelen Suriyelilere elimizden geldiği kadar yardım yapmaya çalışıyoruz. Mübarek Ramazan ayıyla birlikte tabiki yardım yapanların sayısı arttı. Bizler özellikle Suriyeli kardeşlerimize sadece ramazan ayında değil, her zaman maddi manevi yardımlarda bulunuyoruz, bulunmaya da devam edeceğiz inşallah. En çok ihtiyaç nedir diye baktığımızda en başta barınma sorunu geliyor. Gaziantep’te ciddi anlamda Suriyeliler kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Kiralar çok yüksek çünkü. Bunun yanı sıra temel gıda maddesi, eğitim ve iş bulamama geliyor. Suriyelilerin çalışma izni olmadığı için SGK’ sız çalıştırıp çok az para veriyorlar. Birçok Suriyelinin evine gittiğimizde ise 4-5 ailenin aynı evde kaldığını görmek mümkün. Çocuklara bakıyorsunuz üzerlerinde elbise, ayaklarında ayakkabı yok. Mazlumder olarak bizler bu aileleri önce tespit ediyoruz daha sonra rencide olmasınlar diye akşam evlerine gidip kumanya paketi, kıyafet ve maddi yardımlar yapıyoruz. Artık hepimizin Suriyeli mültecilere alışması lazım. Suriye’de savaş devam ettiği müddetçe onlar da bizimle yaşamaya devam edecek.  Allah herkese yardım etsin onlar içinde zor” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ’NÜN ‘EDE’LERİ SERBEST

2016-06-13 12:20 - Manşet

Ömer Asım Aksoy Ortaokulu'ndan muhteşem konser

2016-06-09 03:22 - Mobil

Fanatik teyze fenomen oldu

2016-06-14 07:50 - Mobil

Büyükşehir'den Yavuzeli’ne hizmet atağı

2016-06-10 09:11 - Yaşam

Gaziantep'te oto yıkamacıya silahlı baskın

2016-06-13 05:29 - Mobil

Ne PTT Ne Sağlık Kabini Var!

2016-06-09 03:19 - Mobil

TÜKETİCİYE RAMAZAN KAZIĞI

2016-06-14 11:30 - Manşet

Büyükşehir’den Gaziantep yemekleri için patent atağı

2016-06-09 09:19 - Mobil

Nizip Kampındaki olaylar STK’ların gündeminde

2016-06-09 10:54 - Mobil

Keş’ten önemli uyarı

2016-06-14 10:52 - Mobil

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

GİKAD, AWOLE ile Kadın Girişimciler İçin Yeni Ufuklar Açıyor

14:10 - Özel Haber

Oğuzeli Belediyesi, İmarsız İnşaatı Mühürledi

17:36 - Gündem

Trafikte Kural İhlali Yapan 126 Motosiklet Sürücüsüne Ağır Ceza

17:10 - Asayiş

Mesleki Yeterlilikte Gaziantep’in Rolü Güçleniyor

16:48 - Ekonomi

Gaziantep Kent Konseyi GastroAntep’te El Emeği Ürünleriyle Göz Doldurdu

12:41 - Özel Haber