Türk mühendisliğinin zirve yaptığı ve kamuoyunda asrın projesi olarak bilinen deniz geçiş ishale hattının Y parçası Gaziantep’te üretiliyor.
Türkiye için olduğu kadar Kuzey Kıbrıs için de büyük önem taşıyan deniz geçiş ishale hattı projesi tamamlanarak hizmete girerken, hattın Y parçası olarak bilinen dirsek kısımları ise Türkiye’nin ağır sanayi devi Çiltuğ tarafından Gaziantep’te üretiliyor. Çiltuğ’a çalışan Makine Yüksek Mühendisi Tunç Uğur, projenin dirsek olarak da tabir edilen Y parçalarının başta Almanya gibi imalat teknolojisinin gelişmiş ülkelerde yapılması düşünüldüğünü, projenin idare ve yabancı kontrol firmalarının Gaziantep'e davet ettiklerini kaydetti. Çiltuğ firmasının Gaziantep’te bulunan ağır sanayi ve tesislerinin incelenmesinin ardından projenin kendilerine verildiğini anlatan Uğur, “Çiltuğ olarak işin başlangıç aşamasında 2012 yılında devreye girdik. İşin kontrol mercii yabancı firmalar son derece hassas işçilik, yüksek kalite gerektiren ve projenin kalbi olması nedeni ile ‘Y-Parçası’ imalatlarının tamamının Almanya gibi imalat teknolojisi gelişmiş ülkelerde yapılmasını düşünüyorlardı. Bu neden ile imalatı özellikle Alman firmalarına yaptırılmak istenen projeye en başından talip olduk. Almanya’daki imalatçı firmalara yaptırılan prototipleri Genel Müdürümüz Sayın Zeki Uğur yerinde gördü ve bu işin ülkemizde ve Gaziantep sanayimizde ziyadesi ile yapılasileceğine karar verdik. Dev projelerdeki geçmiş başarılarımızı yakından tanıyan KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı proje idaresi DSİ yetkilileri ve proje müteahhidi firmalardan biri olan Kalyon firmasının destekleri ile yabancı müteahhidi, müşavir ve kontrol firmaları Gaziantep sanayisinin ne kadar güçlü olduğu konusunda ikna adına özellikle Gaziantep’e getirdik. Makine sektöründe Gaziantep ve Türkiye sanayisinde kalite, mühendislik ve teknoloji olarak söz sahibi firma olduğumuzu çeşitli denetimlerde göstererek projenin kalbi olan Y parçası imalatlarını yapmak için sözleşme imzaladık” dedi. DEV PROJEDE BÜYÜK HEYECAN
Makine Yüksek Mühendisi Tunç Uğur, 136 parçadan oluşan ve projenin omurgası olan Y parça dirsek üretiminde her bir Y parçası 9 bin 500 kilo olurken, toplamda 1 milyon 292 bin kilo imalatın söz konusu olduğunu kaydetti. Dev bir projenin parçası olmalarının kendilerini çok heyecanlandırdığını anlatan Uğur, “Sözleşmeyi imzaladıktan sonra ekip olarak büyük bir heyacanla üretim aşamasına geçtik. Yarım asırlık firma tecrübemizle çıktığımız yolda gerek ülkemiz gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için büyük önem taşıyan bu projenin bir parçası olmak bizleri heyecanlandırdı. Dikişsiz boruların indüksiyon presleme yöntemi ile bükülerek imal edilen dirsekler, daha sonra fabrikamızda flanşları, dış takviyeleri, sıcaklık debi ve tuz oranı ölçen sensör bağlantıları, ROV robot tutmaları ve çeşitli sinyal kablosu bağlantılarının imalat ve montajları yapılarak katodik korumaları ve anti-korozyon kaplama işlemleri taahhüt ettiğimiz tarihte fabrikamızda tamamlanmıştır” diye konuştu. Uğur, projede tamamlanan 136 dirsek ikişerli olarak özel yapılmış tırlar ile Mersin’in Taşucu Limanına sevk edildiğini de sözlerine ekledi. Uğur, “Yapılan anlaşma gereği toplamda 136 adet Y parçası 5 ay 15 günde imal edilmiştir. Her dirsek 7.50 metre boyunda olup 2’şerli şekilde bu iş için özel yapılmış TIR dorseleri ile Taşucu limanına sevk edilmiştir. Her bir Y parçası 9 bin 500 kg olup toplamda 1 milyon 292 bin kg imalat tamamlanmıştır. Projenin hayata geçirilmesi için kurumumuzdan 4 mühendis, konusunda uzman 6 kalite teknisyeni ve 30 usta işçimiz çalışmalar tamamlanana kadar büyük bir hassasiyetle görev yapmıştır” diye konuştu. "DÜNYANIN BİR ÇOK PROJESİNDE ÇİLTUĞ İMZASI VARDIR"
Makine Yüksek Mühendisi Tunç Uğur, asrın projesine imza atan firmalar arasında Gaziantepli bir firma olarak yer almanın kendileri için önemli bir motivasyon olduğunun da altını çizerek, dünyanın bir çok ülkesinde gerçekleştirilen projelerde aldıkları görev ve hissettikleri mutluluğun çok üzerinde bir mutluluk hissettiklerini ifade etti. Uğur, “Ülkemizde ilk ve dünyada sayılı projelerden birinin önemli bir parçası olmak firmamız için gurur vericidir. Bunun yanında yüksek kalite standartlarında işçilik ve son derece dikkatli kontrol noktaları gerektiren proje aynı zamanda hem firmamızın hem de ülkemizin imalat mühendisliği, işçiliği ve kalitesi olarak Avrupa teknolojisinde önemli rolü olan Alman ve diğer gelişen ülke firmaları arasında önemli rakip olma yönündeki haklı iddiamızın da gösterge olmuştur. Ayrıca, bir ülkeden başka bir ülkeye deniz altından içme suyu taşınması projesinin bir çalışanı olmak elbette çalışanlarda heyecan ve azim yaratmıştır. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması ise firmamıza ve çalışanlarımıza ayrı bir öz güven vermiştir” diyerek devam etti. Yarım asırlık ağır sanayi deneyimiyle dünyanın bir çok ülkesinde büyük projelere Gaziantep imzasını attıklarının da altını çizen Uğur şöyle devam etti: “Çiltuğ yenilenebilir enerji alanında dünyada söz sahibi bir çok firmanın da vaz geçilmez tedarikçilerinden biri konumundadır. Özellikle Alstom, Andritz ve General Electric bu firmaların başında gelmektedir. Şu an Rusya, Şili, Gana, İsrail, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Arnavutluk’ta kurulacak olan çeşitli barajlara ait türbin ve jeneratör ekipmanları fabrikamızda imal edilmektedir. Bunun yanı sıra dünyanın en yüksek barajlarından biri olan Tarbela Barajı’nda da görev almıştır. Geçmiş yıllarda Norveç, Makedonya, İran ve Kamboçya gibi ülkelerde inşa edilen çeşitli baraj projelerinin türbin ve jeneratör aksamları fabrikamızda imal edilmiş olup halen çalışmaktadırlar.” “TÜRKİYE’NİN BARAJLARINDA İMZAMIZ VAR”
Uğur, yurt dışı başarıları yanında yurt içi başarılarıyla da dikkat çeken Çiltuğ’un Türkiye’de önemli projelerde görev alarak sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiklerini ifade etti. Uğur, “Türkiye’de de bir çok projeye imza atan Çiltuğ bugün ülkemizde de enerji üretiminde hayati rolü olan Atatürk Barajı cebri borularının imalat ve montajını başarı ile tamamlamıştır. Firmamız yurt içinde zamanının en önemli projeleri olan Batman Barajı, Karakaya Barajı, Kral Kızı Barajı ve Sır Barajı gibi projelerin hidromekanik ekipmanlarını da başarı ile tamamlamıştır. Bu projelerin hepsi günümüzde halen aktif olarak çalışmakta ve Türk endüstrisine katkı payları çok yüksektir” diye konuştu.