Gaziantep’te ata mesleği olan yemeni ayakkabı ustalarının sayısı giderek azalırken, bu ata mesleğini yaşları 12-16 arasında değişen geleceğin ustaları yaşatmaya çalışıyor. Yemeni ustasının yanında okuldan kalan zamanlarında mesleği öğrenen çocuklar, kendi okul harçlıklarını çıkarıyor. Bu işi zevkle yaptıklarını söyleyen çocuklar, ata mesleğini devam ettirmek istediklerini belirtti. Sayıları azalan yemeni ustaları gençlerin mesleğe olan ilgisinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Mesleği gelecek nesillere aktarmak istediklerini söyleyen yemeni ustası Ahmet Pektaş, çocukların hem mesleği öğrendiklerini hem de okul harçlıklarını çıkardığını ifade etti. Pektaş, hevesli olanların öğrendiğini belirterek "Hevesli olmayanlar zorla da getirsen çalışmaz. Ayakkabı sektörünün gelişmesi bizim mesleği etkiliyor. Biz de onlarla elimizden geldiğince rekabet etmeye çalışıyoruz. Bu mesleğin yaşatılması lazım, bilinmesi lazım, tanıtılması gerekiyor. Biz, yemeniciler olarak üniversitelerin güzel sanatlar bölümünden gelen öğrencilere yardımcı oluyoruz" dedi.
İnsanların ayakkabı ihtiyacı olduğu sürece mesleğin devam edeceğine inanan yemeni ustaları, mesleğe yeterli seviyede ilgi olmamasından yakındı.
Küçük ustalardan 13 yaşındaki Safi Mama, 5. sınıfa gittiğini belirterek "Bazen cumartesi günleri geliyorum. Ustamıza yardım ediyoruz, 'bu meslek elden gitmesin' diye. Çok güzel bir meslek öğreniyoruz” diye konuştu. Lise 2. sınıf öğrencisi Ali Pektaş ise “Boş zamanlarımızda gelip çalışıyoruz. Meslek ölmesin diye çalışıyoruz. Mesleğimizi seviyoruz. Yaşıtlarıma sesleniyorum boş zamanlarında vaktini boş gezerek, internet kafeler ve kahvehanelerde geçireceklerine gelsin ata mesleğini öğrensinler” ifadesini kullandı.