?>

BAYRAM KÂBUSA DÖNÜŞMESİN!

Kurban Bayramına sayılı günler kala vatandaşlar kurbanlık alımı sırasında uyulması gereken konularda uyarıldılar. Vatandaşların kurban bayramı boyunca koronavirüse karşı belirtilen kurallara uymaları isteniyor.

Özel Haber - 4 yıl önce

Yetkililer koronavirüs salgını ve Gaziantep’te artan vaka sayısı karşısında yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların belirtilen kurallara uymalarını istediler. Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık alımında ve bayram süresince uyulması gereken kurallara vatandaşların harfiyen uymaları istenirken, uyulmaması halinde bayramın Gaziantep için kabusa dönüşebileceği ifade ediliyor.

GÖZLER KURBAN BAYRAMINA ÇEVRİLDİ

Son 10 gündür vaka sayılarında ki olumsuz dalgalanma, önümüzdeki Kurban Bayramı’na gözleri çevirdi. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'na göre biraz farklı geçecek çünkü geçtiğimiz bayram namaz kılınmamıştı, bu bayram kılınacak. Yine geçen bayram da sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı, bu bayram ise şimdilik öyle bir yasak öngörülmüyor. Bu da aile arası kalabalıklaşmanın yaşanacağı anlamına geliyor ki buna bir de kurban kesimi telaşını eklenince, biz hekimlerin endişeleri de pek tabii artıyor. Kurban kesimi ve dağıtımında oluşabilecek sosyal mesafe ve maske kural ihlalleri, aile büyükleri ile yenen geleneksel bayram yemekleri ve bayramlaşma ile devam etmesi risk ve temas oranlarının artmasına sebep olacaktır.

BİNLERCE KİŞİ TEMAS HALİNDE OLACAK

Bayram öncesi hayvanlar ve sahipleri uzun mesafeler kat ederek yer değiştirecek olması; kurbanların satışı, kesimi ve dağıtımıyla binlerce kişi temas halinde olacak. Kurbanlar satışa çıktığı andan itibaren 15 gün boyunca satış alanlarına binlerce kişinin ziyaret edebileceğini ve pazarlık yapmaya, çoluk çocuk gezmeye gelenler olacaktır. Bu trafiğin denetim ve randevu ile sınırlandırılması gerekmektedir. Satış ve kesim yerlerindeki kapasite de yarı yarıya düşürülmeli. Sıklıkla herkes kurbanı ilk gün kesilsin istiyor. Oysa kesim 3 güne yayılmalı ki insan trafiği azalsın. Hayvanı kesmeden ve kestikten sonra veteriner hekim muayenesi yapılmalı.

Uzmanlar Kurban Bayramı´na sayılı günler kala, kurban alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Yetkililer, “Hayvanların genel olarak herhangi bir hastalığı taşıdığını düşündürecek belirgin semptomları olmadığına dikkat edilmelidir. Hayvanın dış görünüş olarak sağlıklı görünmesi, bitkin olmaması, canlı ve parlak yün ya da kıllara sahip olmasına bakılmalıdır” şeklinde konuştular. Hayvandan insana bulaşan hastalıklara dikkat çeken yetkililer, “Hayvana ait doğal deliklerden (burun, ağız, kulak ) kötü kokulu, farklı renklerde ya da kan gibi akıntıların varlığı çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle veteriner hekim kontrolünden geçmiş olan kayıtlı hayvanlar satın alınmalıdır. Veteriner hekim muayenesi geçirmemiş kontrolsüz hayvanlardan insanlara bulaşabilecek birçok zoonoz hastalık etkeni bulunmaktadır” dedi.

ETİN KALİTESİ İÇİN 12 SAAT DİNLENDİRİN

Hayvanları taşırken olası yaralanmalara karşı tedbir almak gerektiğinin altını çizen yetkililer, “Kesim öncesinde etin kaliteli olabilmesi için hayvanlar yaz aylarında en az 12 saat dinlendirilmelidir. Yorgun, yeni nakil olmuş ya da strese maruz kalmış hayvanların kesimi hemen yapılmamalı, bu süreye uyulmalıdır. Kesim işlemi öncesinde en az 6 saat süreyle yemleme kesilmeli hayvana yalnızca su verilmelidir. Kesim işlemleri için yetkili mezbahalar ya da kurban kesim merkezleri ile anlaşılması kesim hijyeni ve sağlık açısından önemlidir” şeklinde görüş belirttiler.

KURBAN KESİMİ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban kesimi sırasında etin kanının iyice akıtılmasını öneren yetkililer açıklamalarını şu şekilde sürdürdüler;“Kurbanlar asgari teknik ve hijyenik şartlara uygun yerlerde kestirilmelidir. Kesim işlemi mümkünse tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi taktirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Etler kesimden sonra hemen tüketilmemeli 12 saat süreyle soğuk bir ortamda olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, gevreklik ve aroma sağlayacaktır. Hem küçükbaş hem de büyükbaş kurban fiyatları da yavaş yavaş netleşiyor. Geçen yıl pazarda küçükbaş (koyun, koç, keçi) 1000-1200 lira, büyükbaş da (dana, boğa) 7 bin-11 bin lira fiyatlarla satılırken, bu yıl ise küçükbaş fiyatının 1000-1500 lira, büyükbaş fiyatının ise 8 bin 500-13 bin 500 lira olması bekleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

TAŞRA İLÇELERE HİZMET “ŞAHİN” EKİPLE GELİYOR

2020-07-21 11:15 - Özel Haber

Nizip’ten korkutan bilgi

2020-07-19 07:27 - Mobil

Bakan Koca kritik 5 ili örnek vererek corona virüste son durumu açıkladı

2020-07-18 14:18 - Türkiye

BERABERE BİTTİ

2020-07-19 04:26 - Spor

BAYRAM KÂBUSA DÖNÜŞMESİN!

2020-07-23 12:21 - Özel Haber

DSÖ’NÜN YENİ GÜNDEMİ NE YAZIK Kİ GAZİANTEP!

2020-07-20 13:07 - Özel Haber

Bakan Koca'dan son dakika tatil açıklaması

2020-07-17 13:26 - Türkiye

Bakan Koca 71 il için iyi haber verdi!

2020-07-21 17:29 - Türkiye

Gaziantep FK'da hedef namağlup unvanını korumak

2020-07-23 06:28 - Spor

Bakan Koca '1000' rakamını işaret ederek kritik uyarıda bulundu

2020-07-19 18:12 - Türkiye

İlgili Haberler

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber

Gaziantep Milletvekilinin Kardeşi İntihar Etti

17:04 - Özel Haber

Skolyoz ve Fıtıkta Çığır Açan Yöntem: G-Therapy ile Tanışın

18:15 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber