Küçük yaşta tarihi geçmiş ilaç kullanması sonucu ayakları kısmi felç olan 42 yaşındaki Zeynep Yılmaz, arkadaşının önerisiyle spora yönelerek, 6 yıl gibi kısa bir zamanda bilek güreşinde 12'si dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonluğu olmak üzere toplam 20 adet madalya kazandı.
8 yaşında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tarihi geçmiş ilaç kullanan Zeynep Yılmaz, ilaçlar nedeniyle ayaklarını kullanma yeteneğinin büyük bölümünü kaybetti. Tekerlekli sandalye ya da koltuk değneğiyle yürüyebilen Yılmaz, 6 yıl önce arkadaşının önerisi ile spora yöneldi. 2 çocuk annesi olan Yılmaz, tüm sıkıntılarına ve engellere rağmen bilek güreşine olan ilgisini sürdürdü. Yılmaz, oldukça istekli yürüttüğü çalışmalarda 6 yıl gibi kısa süre içerisinde 6 Türkiye, 5 Avrupa ve 1 dünya birinciliği olmak üzere ulusal ve uluslararası şampiyonlarda toplam 20 madalya kazandı. Bilek güreşinde milli takıma da yükselen Yılmaz, engelsiz insanların bile cesaret edemediği sporda art arda başarılarla hem ailesinin hem antrenörlerinin hem de ülkenin yüzünü güldürdü.
ENGEL TANIMADI
Spora başladığında evli olan ve 2 çocuğu bulunan Yılmaz, eşinden ayrıldıktan bir yıl sonra arkadaşının önerisi ile spora yöneldi. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen azimle antrenmanlarını sürdüren Yılmaz, 6 yıl gibi kısa süre içerisinde ulusal başarılarının yanına uluslararası başarılar da ekledi. Başarılı oldukça ailesinin de desteğini alan alan Yılmaz, katıldığı turnuvalarda Türk bayrağı'ne çektirmeyi başardı. Başarılarının yüzde 80’ini antrenörü Yakup Çin'e borçlu olduğunu anlatan Yılmaz, “Hani ben 6 yıldan beridir, yaşantımın değiştiğini düşünüyorum. Hiç görmediğin bilmediğin ülkelere gidiyorsun. Farklı ortamlarda farklı bir çevren oluşuyor. Birçok engelli ,bu tarz yapabilecek bu tür sporlara katılmalarını gerçekten çok isterim. Brezilya’da, Dünya şampiyonam var. Bulgaristan, Polonya’da, Avrupa şampiyonluğum var. Toplamda 6 yıldan beri, 20 madalya sahibiyim. Gittiğim yerlerde, İstiklal marşını okutuyor, bayrağımızı göklere kaldırıyorum. Bu da benim için çok onur verici bir şey. İnşallah gücümün yettiği yere kadarda, istiklal marşını okutmaya da kararlıyım. İlk Avrupa Şampiyonası'nda ben kolum dirsekten kırdım. Ben o maçımı masla unutmam, ilk Avrupa şampiyonamdı. Kolum kırıldı birinci olamadım ama benim için tecrübe oldu. Daha sonraki maçlarda ise finale kalarak, birinciliği kaptım. Hani bir yabancı ülkede senin bayrağın dalgalanıyor. İşte istiklal marşı okunuyor ya ben o anları hiçbir zaman unutmam ve unutmakta istemem. İnanın engel diye bir şey yoktur. Yeter ki isteyelim. Bütün engelli insanların, kendi yapabilecekleri branşlarda, dallarda, çok çok başarılı olacaklarına eminim. Ciddi anlamda, bir sene boyunca, engelli sporcular olarak çok zorluklar aşarak antrenmanlara geliyoruz" dedi.
DESTEK ÇAĞRISI
Çocuklarına güçlükle bakan Yılmaz, geçimini ise su satışı gibi günlük işler yaparak sağlıyor. Kendisine ve kendisi gibi sporculara destek çıkılmasını isteyen Yılmaz, yapılacak turnuvalara katılarak, başarılarını sürdürmek istediğini belirtti. Özellikle engelli sporcular olmak üzere sporla uğraşan herkese sahip çıkılmasını isteyen Yılmaz, "Bu tür konularda mesela ben bilek güreşini çok seviyorum. Engelli camiasında bir çok sporcularımız var. Biz bu kadar başarıyı gerçekten isteyerek yapıyoruz. Ama bu konuda da hiçbir zaman layık olduğumuz yere gelemediğimizi düşünüyorum. 3 ayda bir aldığım engelli maaş ayda 550 TL, çocuklarıma bakım ücreti ev kira, gibi giderlerim var. Yaz geldiği zaman ben çocuklarımın nafakası için, akülü sandalyede kimi zaman su koyarak, çarşıda satıyorum. Bunu çocuklarımı yetiştirebilmek için yapıyorum. Ben 20 madalya almışım. Birçok engelli arkadaşlarım, birçok başarı elde etmiş. Bizim devletimizden, yetkililerden, herkesten beklentimiz, gerçekten hakkettiğimiz yere gelmektir” ifadelerini kullandı. Yılmaz’ın azmine ve çabasına olan beğenisini ifade eden antrenörü Yakup Çin ise “Onlar engelliler ama önlerine engel konulmamalıdır. Önlerindeki engellerin kaldırılması yeterli olur. Kendi imkanlarıyla antrenmanlara geliyorlar. Federasyon tarafından bütçe hazırlanıyor. Bu sene Türkiye federasyonunda iyi bir derece yapmasına rağmen sporcumuz Avrupa ve dünya şampiyonasına gidemedi. Hem devlet büyüklerimizden, hem de iş adamlarımızdan, sporcularımıza biraz destek çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
.