?>

BİR CUMHURBAŞKANIMIZ BİR DE BEN!

Röportajlar - 4 yıl önce

Oryantal Tasarım ve İslam Sanatı konusunda uzmanlaşmış Celal İbrahim adındaki Lübnan ve Türk kökenli sanatçının, çalışmalarına Orta Doğu ve Türkiye’de katıldığı sergiler de büyük ilgi göstermektedir. Hakimiyet ailesi olarak ta üstlendiği çalışmaları  yerinde gördük,yapılımını ilgiyle izledik.Ve Celal İbrahim’in   sanatında çok başarılı olduğunu gördük.Her anı ilginç olan bu özel röportajı siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

“İbrahim Celal’in icra ettiği sanat,İslam dekoratif sanatının geleneklerine dayanarak, ele aldığı eserlerinde  beceri ve işçilik  kombinasyonunu temsil ediyor. Öncelikle ahşapta ve bazen camla çalışan İbrahim, Arapça yazıda dahil olmak üzere çeşitli dekoratif desenleri oyuyor ve boya ve altın varak ile kaplıyor.Nesiller boyu aktarılan özenli tekniğini kullanarak,kullanım için mobilya,duvar panelleri ve tavanlar yaratıyor.”

Hakimiyet okurları için kendinizden bahseder misiniz?

Oryantal Tasarım ve İslam Sanatı konusunda uzmanlaşmış ve aynı zamanda bu sanatı yaşatmayı amaçlayan bir sanatçıyım.Mardin doğumluyum.Babam ve annem Türk.Bu topraklar da doğmuşlar.Ama dedem Lübnanlı ve benim Lübnan vatandaşlığım var.Aynı zamanda İngiliz ve Türk vatandaşlıklarım da var.

Osmanlı sanatına ilgi nereden kaynaklandı?

Aslında  bilinenlerin aksine Osmanlı Sanatının çıkış kaynağı, Suriye yani Şam’dır.Bir zamanlar Osmanlı himayesinde olan bu topraklarda çok yetenekli sanatçılar yetişmiştir.Yine bu sanatı uygulayacak başka da bir ülkede yoktur.Ben de sanatın sevdalısı olarak Lübnan’a gelen Suriye kökenli bir sanat ustasından işi tüm sırlarıyla,incelikleriyle öğrendim.Bu sanat eskiden beri bizim topraklarımızda icra ediliyor.Topkapı Sarayı da başta olmak üzere  Osmanlı Sanatına dair çok güzel eserler var.Sizinde günümüzde yaşatmaya çalışılması çok güzel. Aslında Osmanlı Sanatının en eski ustaları Türkler’ dir.Zaten Lübnan’da da “Türk Sanatı “diye  biliniyor.Mısırda farklı örnekleri olsa da bu kadar güzel incelikli değil.Lübnan’da çok güzel işçilikli evler,camiler var ve bunlar iki yüz yıl öncesinden inşa edilmişler. Ama günümüzde ne yazık ki eski etkilerini, önemini kaybettiğinden uzun yıllardır Osmanlı Sanatı gerektiği gibi icra edilmiyor.Bende eskiden beri hayran olduğum bu güzelliklerin en ince ayrıntılarına kadar öğrenip yaşatmak amacıyla bu yola çıktım.

Şuan ülkemizde bu güzel Osmanlı Sanatını sizden başka yaşatmaya çalışan ustalar var mı?

Değil Türkiye’de dünya da dahi artık bu ince çalışmaları yapan kalmadı.Bundan sonra da eğer hak ettiği değeri, kıymeti görmezse çıkabileceğini de zannetmiyorum.Yani şuan bir tek ben varım.Hayranlık duyduğum,çok sevdiğim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan,nasıl  lider olarak dünya da tek ise, Osmanlı Sanatının günümüzde yaşatan ustası olarak Celal İbrahim’de tektir.

Uzun yıllar İngiltere’de yaşamış birisi olarak neden şimdi Gaziantep’i seçtiniz?

Benim burada  Mardinli çok akrabalarım var.Onlarında desteği ile ve ayrıca da çok sevdiğim için ve artık kendi ülkemde de yaşamak istediğim için Gaziantep’e yerleşmeyi uygun gördüm.

Dünya da tek usta özelliğinizi de göz önüne aldığımızda nasıl bir ilgi ile karşılaştınız?

Vatandaş merakla gelip eserleri inceliyorlar.Hatta oldukça da ilgilerini çekiyor, hayran kalıyorlar.Ama bu eşsiz eserlere asıl değer göstermesi gereken üst yetkililer ise ne yazık ki beklediğimiz ilgi ve desteği göstermiyorlar.Beş senedir buradayım ama ne yazık ki bir türlü kendimi de,eserlerimin önemini de anlatamadım.

“Osmanlı Sanatı hak ettiği değeri görmüyor”

Bu yüzden  sürekli belediyelerimizin kapılarını çalıyoruz.Yaptığım çalışmalarla ilgili katalogları da kendilerine götürüyorum.Ama ilginç bir şekilde geri dönüşüm alamıyorum  ve bu sanatı yaşatmaya çalışan bir usta olarak hak ettiğim ilgiyi de  göremiyorum.Bu beni çok üzüyor.Oryantal Tasarım ve İslam Sanatı, çok detaylı ve zor bir sanat olduğu içinde artık kimse de yetişmiyor.Heves edip gelenler ise birkaç gün sonra dayanamayıp kaçıyorlar.Çok emek ve sabır isteyen bir iş.Ama ben çok seviyorum ve kaybolup gitmesini istemiyorum.

“Yurt dışında ilgi daha çok”

Yurt dışında bu sanatın gördüğü ilgiyi,gerçek vatanında görememesi de çok üzücü.Özellikle de Arap ülkelerinden çok daha ilgi görüp siparişler de alıyoruz. Mesela Lübnan  Cumhurbaşkanının evi tamamen Osmanlı Sanatı örnekleriyle donatılmışken bizim kültürümüzü,geçmişimizi de yansıtan bu sanata  hak ettiği ilgi neden bu kadar yetersiz kalıyor. Üzülmeden yapamıyoruz.

Eserleriniz arasında sizin için en özel olanı hangisi?

Cumhurbaşkanımız için çok özel bir hediye olarak güzel bir mihrap tasarlayıp yaptım.Ama ulaşmaya çalıştığım kişilerden geri dönüşüm alamadığım için kendilerine hediyemi nasıl ileteceğimi de bilemiyorum.Kendilerinin de sanatıma ve yaptığım eserlere ilgi göstereceğine inanıyorum. Sizlerin aracılığı ile de sesimi duyurmak ve hediyemi kendilerine iletmek istiyorum.

Fiyatlar nasıl?

Emekli ve el işçiliğini yansıttığından biraz pahalı gelebilir.Ama meraklıları için her türden eşya üretebiliyoruz.Sanatın değeri ustası için her zaman paha bilimezdir.

Haftanın Öne Çıkanları

BİR CUMHURBAŞKANIMIZ BİR DE BEN!

2020-10-20 08:32 - Röportajlar

“BANKALARIN E-HACİZ UYGULAMASI YASAYA AYKIRI!”

2020-10-19 07:08 - Mobil

ŞEHİR HASTANESİ PROJESİNDE ORTAK AKIL HAREKETE GEÇMELİ

2020-10-19 10:17 - Özel Haber

Gaziantep FK galibiyete hasret

2020-10-14 07:25 - Spor

GAZİANTEP’E YENİ BİR BİLİM MERKEZİ KAZANDIRILIYOR

2020-10-18 08:14 - Mobil

“HES” KODU UYGULAMASINDA SON GÜN!

2020-10-16 09:47 - Özel Haber

‘SPOR KENTİ GAZİANTEP’ İÇİN 3 TESİS DAHA HİZMETTE

2020-10-14 08:23 - Mobil

Genç yaşta kaymakam oldu

2020-10-15 06:52 - Gündem

Servis araçları denetlendi

2020-10-15 08:54 - Özel Haber

10 NUMARA KENTSEL DÖNÜŞÜM

2020-10-16 09:48 - Özel Haber

İlgili Haberler

GÜVENLE ZAYIFLAMA VE SAĞLIKLI BESLENMENİN DOĞRU ADRESİ

22:59 - Röportajlar

OTİZMİN SINIRLARINI AŞIYORUZ

22:11 - Röportajlar

''ZAYIFLAMANIN TADI HİÇBİR YEMEKTE YOKTUR''

15:29 - Röportajlar

“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

03:38 - Röportajlar

LEZZETLERİMİZİ UNUTAMAYACAKSINIZ

22:36 - Röportajlar

Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber