FETÖ’nün Gaziantep’te Vakıflara vurgun zararı 55 milyon liranın üzerinde
FETÖ/PDY kapsamında Olağanüstü Hal Tedbirleri Kapsamında KHK çerçevesinde kapatılan İpek Kültür ve Eğitim Vakfı’nın mütevelli heyeti üyeleri hakkında vakıfları zarara uğratmaktan dolayı Vakıflar Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından dava açıldı.
Dava çerçevesinde ortaya çıkan kamu zararının 55 milyon liranın üzerinde olduğu dile getiriliyor. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün müfettiş nezdinden tamamladığı soruşturma kapsamında dönemin Büyükşehir Belediye Encümenin vakfa gerçekleştiği satışın detayları da yer aldı. Diğer yandan kapatılan vakfın mütevelli heyetinde yer alan, hakkında yakalama kararı bulunan Ak Parti Şehitkamil eski İlçe Başkanı Hasan Coşkun ise mütevelli heyetinin 16 ismi arasında dikkat çekenlerden biri.
HASAN COŞKUN SİYASETTE YOKKEN ADAY OLDU!
Mütevelli heyetinde yer alan Taner Nakıpoğlu, Mehmet Adil Erturhan, İsrafil Çalışkan, Mehmet Cengiz Uğur, Kemal Harputluoğlu, Mehmet Galip Hasırcı, Mehmet Yaşar, Mehmet Kasım Fincan, Emre Nakıpoğlu, Oğuz Bazoğlu, Hasan Coşkun, Hüseyin Uğur Yardım, Mehmet Fatih Yemlik, Mustafa Kanidağlı, Şahin Dağcı ve Ali İhsan Cuvaoğlu hakkında Gaziantep Vakıflar bölge Müdürlüğü adına Avukat Emri Aktaş aracılığıyla tazminat ve faiz alacağına ilişkin dava açıldı. 2012 yılında gerçekleştirilen Ak Parti Şehitkamil İlçe Kongresi’nde parti tabanından olmamasına rağmen tek aday olarak gösterilen vakıf mütevelli heyeti üyesi Hasan Coşkun, o dönem diğer aday Hüseyin Çolak karşısında seçimi 3 oy farkla kazanmıştı. O dönem cemaatin adayı olarak gösterildiği iddia edilen Hasan Coşkun karşısında parti tabanında ki önemli isimler Ak Parti tabanından gelen Hüseyin Çolak’ı parti içerisinde ki cemaat yapılanmasına izin vermeme adına aday gösterdi. Yapılan kongrede Coşkun seçimi kazanmıştı ama kongrenin ardından Coşkun’a yönelik eleştiriler bitmek bilmemişti. 2012 yılında gerçekleştirilen o kongrede Hasan Coşkun’un karşısına aday olarak çıkan Hüseyin Çolak, seçimi kaybetmesine rağmen ilçe yönetimini cemaate yakın isimlerin girmesine önemli oranda engel olmuştu. FETÖ’nün Gaziantep imamı olarak bilinen Mehmet Kocatürk ile yakınlığı olduğu daha sonra ortaya çıkan Hasan Coşkun hakkında gözaltı kararı olduğu bildirildi. Gaziantep Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava sonucuna göre Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü yol haritası belirleyecek. Diğer yandan Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, davayı ve sonucunu titizlikle takip edeceklerini açıkladı.
DÖNEMİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE YÖNETİMİ BU SATIŞI NASIL YAPTI?
Vakıf tarafından kapalı zarf usulü ihale ile Büyükşehir Belediyesinden satın alınan arazinin gerçek fiyatları raporda yer aldı. Raporda, “Zirve Üniversitesi yetkilileri hakkında kamu hukukuna dayanan bir şikayet üzerine T.C. Yükseköğretim Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İrfan Ayçan tarafından, Denetleme Uzmanı Yılmaz Islak’ın katkısıyla düzenlenen inceleme raporunda; İpek Kültür ve Eğitim Vakfı’nın kurucusu bulunduğu Zirve Üniversitesi’ne kuruluş aşamasında verilen, bir bölümü Hazine’ye bir bölümü Gaziantep Büyükşehir Beleidye Başkanlığı’na ait olan, Küçük Kızılhisar Köyü, 761 Ada 1 Parsel’de yer alan 766 bin 643 metrekarelik arazi üzerinden çıkar sağlandığı iddiası tarafımızca incelenmesi gerekli bulunmuştur. Müfettişlerimizce incelenmiş olan 766 bin 643 metrekarelik arsa ile ilgili tespitlerimiz başlıklar halinde özetlenmiştir. Söz konusu arsanın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 1750/2400’lük hisse (559 bin 10 metrekare) İpek Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından, Zirve Üniversitesi’nin kurulmasına hazırlık aşamasında, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35/a maddesine göre kapalı teklif usulü ile 13.02.2007 tarihinde gerçekleştirilen ihale sonunda alınmıştır. Vakfın ihale öncesinde talebi üzerine Mimarlar Odası nezdinde Dr. Mimar Hüsnü Uğur tarafından düzenlenen bir sayfalık, tarihsiz ekspertiz raporunda taşınmazın değeri metrekaresi 7 lira üzerinden 3 milyon 913 bin lira olarak belirlenmiştir. Belediye tarafından muhammen bedeli metrekaresi 6 lira üzerinden 3 milyon 354 bin lira olarak ilan edilen taşınmaz için İpek Kültür ve Eğitim Vakfı 3 milyon 460 bin lira teklif vermiştir. Vakıfça rayiç ettirilen rayicin yaklaşık yüzde 11,5 altında kalan bu bedel Belediye Encümeni (İhale Komisyonu) tarafından yeterli görülmüş ve ihale vakfın üzerinde kalmıştır. Sözleşme ve şartname koşulları doğrultusunda gerekli teminat mektupları Bank Asya ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla verilmiş ve ödemeler 24 ay taksitle 20.02.2009 tarihinde tamamlanmıştır. Arsanın vakfa toplam maliyesi 4 milyon 161 bin 634 lira olmuştur” denildi.
ARAZİNİN GERİ KALANI MİLLİ İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ALINDI
Müfettişler tarafından hazırlanan çarpıcı raporda daha sonra şu ifadelere yer verildi;
“Daha sonra arsanın Milli Emlak Müdürlüğüne ait olan 207 bin 632 metrekarelik hissesi İpek Kültür ve Eğitim Vakfı, 14.03.2007 tarih ve 015 sayılı yazısıyla bu arsayı Maliye Hazinesinden satın almayı teklif etmesi üzerine 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 46. Maddesine göre 18.10.2007 tarihinde açık teklif usulüyle muhammen bedeli metrekaresi 14 lira toplamda 2 milyon 910 bin lira olmak üzere satışa çıkarılmıştır. Vakfın, bu kez de yine Mimarlar Odası nezdinde Dr. Hüsnü Uğur’a düzenlettirdiği bir sayfalık, tarihsiz ekspertiz raporunda taşınmazın değeri metrekaresi 20 lira üzerinde, yüzölçümünün 217 bin 633 metrekare kabul edilmesiyle 4 bin 352 lira olarak belirlenmiştir. Raporda 217 bin 633 metrekare olarak alınan yüzölçümü, arsanın gerçek yüzölçümü olan 207 bin 632 metrekare olarak düzeltildiğinde taşınmazın Hüsnü Uğur tarafından tespit edilen değeri 4 milyon 152 bin lira olmaktadır. İpek Kültür ve Eğitim Vakıf anılan taşınmaz için 2 milyon 925 bin lira teklif vermiştir. Tespit edilen rayicin yaklaşık yüzde 30 altında kalan bu bedel, Milli Emlak Müdürlüğü tarafından uygun görülmüştür. Sözleşme ve şartname koşulları doğrultusunda gerekli teminat mektubu Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ. Aracılığıyla verilmiş ve ödemeler 07.11.2009 tarihinde tamamlanmıştır. Arsanın vakfa toplam maliyeti, taksitten kaynaklanan vade farkı da eklendiğinde 3 milyon 147 bin 387 lira olmuştur. 2007 yılında düzenlenen iki rapor ve 2009 yılında düzenlenen bahsi geçen rapordaki tutarsızlıklar nedeniyle Dr. Hüsnü Uğur’un raporunun güvenirliliği tartışmalı bulunarak, 2. Parselin satış tarihi itibariyle rayiç değerinin tespit edilmesi amacıyla müfettişlerimizce Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden bir çalışma talep edilmiş; yapılan değerlendirme çalışması sonucunda, 2. Parselde yer alan 286 bin 676 metrekarelik arsanın 30.04.2009 tarihindeki rayiç değerinin, metrekaresi 200 liradan 57 milyon 335 bin lira olduğu belirlenmiştir. Bu durumda vakfın, taşınmazı Paralel Gayrimankeul İnşaat Yapı Taah. San. Ve Tic. A.Ş.’ye rayiç değerinin 45 milyon 294 bin 819 lira altında bir bedele satmış olduğu; üstelik satış sözleşmesinde ödemelerin yalnızca 640 bin 395 lirasının peşin, kalanının ise üç aylık periyotlarla 570 bin lira yirmi eşit taksitle ödenerek 01.04.2014 tarihinde tamamlanması hükmünün bulunmasına karşın vade farkı uygulanmadığı, taşınmazın değerinin sürekli olarak arttığı dikkate alındığında vakfın yıllara yaygın ödemeden kaynaklı olarak da zararı bulunduğu anlaşılmıştır.”
Kapatılan İpek Kültür ve Eğitim Vakfı’nın kapatılmazdan önce ki mütevelli heyetinde görev yapan 16 isim hakkında vakfı zarara uğrattıkları gerekçesiyle Vakıflar Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından “zararın tanzimi” davası açıldı.