Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Antep yemeklerinin coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurdu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle Gaziantep mutfağının Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmesinin ardından yemeklerinin de patent alması için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Şube Müdürlüğü, bu kapsamda Antep yuvalaması, beyranı, şiveydizine ilişkin coğrafi işaretlerin korunmasına yönelik tescil talebinde bulundu.
Yapılan incelemelerin ardından Antep yuvalaması ve beyranı için çoğrafi işaretlerin korunmasına yönelik tescil talebi, Resmi Gazete’de yayımlandı.
İlanda, Antep yuvalamasının, Gaziantep’te ramazan bayramının ilk günü yenilen geleneksel bir yemek olduğuna dikkat çekilerek, "Üretiminin uzun ve zahmetli olması ve hazırlığın her aşamasının ustalık gerektirmesi özellikleriyle ünlenmiştir. Bu sebeple tüm üretim aşamaları Gaziantep'te gerçekleşmelidir” ifadeleri yer aldı.
ANTEP ŞİVEYDİZİ İÇİN İNCELEMELER DEVAM EDİYOR
Antep yuvalamasının yapımına ilişkin bilgilerin de yer aldığı ilanda, yemeğin belirlenen kriterlere uygun üretilip üretilmediğine dair denetimlerin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Temsilcisi koordinatörlüğünde, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Temsilcisi, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği temsilcisinden oluşacak 3 kişilik bir denetim kurulu tarafından yapılacağı belirtildi.
Buna göre, denetim kurulunu, "Antep yuvalaması" adını kullanan firmaların ürettikleri yuvalamalarda malzemelerin içeriğini, yemeğin yapımında kullanılan etlerin uygunluğunu, üretim metoduna uygun hazırlanmasını, pişirilmesini ve sunumunun tanıma uygunluğunu yılda bir kez düzenli denetleyecek. Denetime ilişkin raporlar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenli olarak TPE'ye gönderilecek.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin talebinin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 6 aylık itiraz süresi başlamış oldu. Bu süre içinde ilgili tüm kişi ya da kuruluşlar tescil talebine itiraz edebilecek.
Öte yandan Antep şiveydizinin patentinin de alınması için incelemelerin devam ettiği çalışma kapsamında, ayrıca, Gaziantep yöresine ait menengiç kahvesi, ale nazik, lahmacun, simit kebabının da coğrafi işaretlerinin alınmasına yönelik de projeler hazırlanıyor.