Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Savaş, son aylarda artan intihar olaylarına ilişkin olarak açıklamasında, depresyona zamanında müdahale edilmesi halinde intihar gibi durumların ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Savaş, “Bir kişi şayet intiharı dillendiriyorsa onu ciddiye alın” dedi.
İNTİHAR VAKALARINDA Kİ ARTIŞ KORKUTUYOR
Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Savaş, insanların önemli kısmının hayatlarının bir döneminde psikiyatrik hastalık yaşadığını, bu hastalığı yaşayanların intihar riskinin olduğunu ifade etti. Depresyon hastalığının yüzde 20 civarında yaygınlık gösterdiğine dikkati çeken Savaş, bu durumun sokaktaki her 5 kişiden birinin hayatı boyunca en az bir defa depresyon yaşayacağı anlamına geldiğini kaydetti. Savaş açıklamasında, “Psikiyatri içerisinde iki uçlu bozukluk alanı yani bipolar bozuklukta, çok yüksek oranda intiharlar seyrediyor. Her yüz bipolar hastasının yüzde 15'inde tamamlanmış intiharlar görülmektedir. Her yüz iki uçlu hasta da yüzde 45 oranında intihar girişiminde bulunuyorlar. Rastladığımız intihar olayları hastalık kontrol altına alındığında önlenebilir, engellenebilir” diye konuştu.
“GENETİK YATKINLIKTAN DOLAYI YAŞANAN İNTİHARLAR VAR”
İntihara teşebbüsü dillendiren her kişinin sözlerinin dikkate alınması gerektiğini ve yakın çevresi tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini anlatan, Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Savaş, intiharı düşünen kişilerde genel olarak aileden gelen bir yatkınlık, şizofren, alkollü madde kullanımı, kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıkların yer aldığını anlattı. Savaş açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Şayet çevrenizde bir kişi intihar edeceğini dillendiriyorsa o kişiyi yakın takibe almanız gerekir. Toplumda genellikle bu tür söylemleri kulak ardı eden bir yaklaşım mevcuttur. Mesela geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Köprüsü’nde intihar teşebbüsünde bulunan bir kişi tam ikna edilecekken yoldan geçen bir bayan sürücünün sözleri üzerine kendisini boşluğa bıraktı. Bu tür hadiseler ciddiye alınmalı aksi taktirde kişi ölmekten vazgeçiyor olsa bile anlık refleksle kafasından geçeni yaşama geçirir. Şehrimizde son aylarda intihar olaylarında gözle görülür bir artış var. Son olarak Suriyeli 15 yaşındaki bir gelinin intiharı karşısında şok olduk. Bu genç gelini intihara sürükleyen önemli etkenlerden birisi tabi ki kendi vatanından göç etmesi ve kendisini boşlukta hissetmesi. Bu ve buna benzer intihar olaylarının iyi irdelenmesi ve önleyici tedbirlerin aileden başlayarak hayata geçirilmesi gerekiyor.”