Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, toplumdaki çocukların mevcut potansiyellerini kullanarak en iyi şekilde büyümelerini sağlamak için gerekli olan Sağlam Çocuk İzleminin önemine dikkat çekti.
Sağlam Çocuk İzlemi'nin, temel sağlık hizmetlerinin en önemlisi olduğunu dile getiren Tekinkuş, “Bebeğin sağlıklı büyümesi için çocuk doktoru tarafından doğumdan itibaren, belirli zamanlarda düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Sağlam çocuk muayeneleri, çocukların yaşam düzeyini yükseltmek için çocuk doktorlarının tek fırsatıdır" dedi.
ÇOCUKLARIMIZIN EN DOĞAL HAKKI Sağlam Çocuk İzlemi hizmetinden yararlanmanın, her çocuğun en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Tekinkuş, "Çocuklarınız sadece hasta olduklarında değil, sağlıklı iken de doktor kontrolüne getirilmelidir. Anne karnında iken nasıl belli aralıklarla takip edilmesi gerekiyorsa, doğumdan sonra da 18 yaşına kadar çocuğun takip edilmesi gerekmektedir. Çocuğun sağlıklı olarak büyümesi, daha az hastalanması, doğduğu andan itibaren düzenli olarak takip edilmesine bağlıdır. Bebeklerin doğumda, 1 haftalık, 2 haftalık, 1,2,3, 4, 6, 9, 12, 15, 18 ve 24 aylık iken mutlaka kontrol edilmelerini gerekmektedir. Daha sonra bu kontrollere 6-12 ayda bir şeklinde devam edilmelidir" dedi.
SAĞLAM ÇOCUK İZLEMI NEDEN GEREKLIDIR? Tüm çocukların büyüme ve gelişmelerinin izlendiği, sağlıklı olup olmadığının değerlendirildiği, aşı ve sağlık eğitimi gibi uygulamaların sunulduğu Sağlam Çocuk İzlemi hizmetinin gerekliliğini belirten Tekinkuş, "Doğumdan itibaren bir bebeği takip etmeye başlandığında, önce çocuğun risk altında olup olmadığı araştırılır. Bu araştırmalar aşamasında; sorunları saptamak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek için erken tedavilerle girişimde bulunmak, bebek ve çocuk ölümlerini en aza indirmek, hastalıkları ve sakatlıkları azaltmak ve önlemek, çocuğun sağlıklı olma halini sürdürmek, aileyi sağlıklı bir çocuk yetiştirebilmesi için bilgilendirmek, sağlığın geliştirilmesini ve desteklenmesini sağlamak Sağlam Çocuk İzlemi hizmentinin temel amaçlarındandır. Sağlam Çocuk İzlemi basamakları; çocuk ve aile ile görüşme, öykü, çocuğun aile ve çevresi ile olan ilişkisinin gözlenmesi, fizik muayene, gelişimin değerlendirilmesi, ek taramalar, aşı, sağlık eğitimi ve danışmanlık şeklinde sunulan temel sağlık hizmetinden oluşur. Rutin kontroller sırasında, bebeğin büyüme, gelişme ve aşı durumu değerlendirilirken, ayrıca bazı önemli hastalıkların taraması da yapılır. Örneğin bir yenidoğanın muayenesinde; kalça çıkığı, inmemiş testis, hidrosefali, yarık damak veya dudak, doğumsal kalp hastalığı gibi hastalıklar belirlenebilir. Bazı hastalıkların taranması için, laboratuar incelemelerine başvurulur. Çocuk doktorları bu muayeneleri ile çocukların büyüme ve gelişme, sosyal yetenek ve aile yaşamı hakkında bilgi edinmektedirler. Çocuklar ve ailelerinin karşılaştığı yaralanmalar, eğitim yetersizliği, çocuk istismarı ve ihmali, aile içi şiddet, aile sağlığı, çevresel etmenler, basın-yayın, şişmanlık ve riskli davranışlar, sigara, alkol ve ilaç gibi sorunların saptanmasında önemli bir yere sahiptir. Çocuğun beslenmesinden aşılarına, hastalıklarından kişilik gelişimine kadar hemen her türlü gelişme veya sorunlar, Sağlam Çocuk İzleminde saptanır" diye konuştu.