?>

ÇOCUK DOSTU KENT GAZİANTEP

Mobil - 3 yıl önce

Temel aile yapısını korumak, çocukların suça karıştırılmasını önlemek, suç ve suçla mücadele konusunda bilinçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek “Çocuk Adalet Merkezi Protokol İmza Töreni” Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla Büyükşehir Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Bakanı Abdulhamit Gül, çocukların suça sürüklenmesinin önlenmesi için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bakan Gül, “Çok önemli bir işbirliği için imza atıyoruz. Birçok çalışma ve faaliyet yapıyoruz ama çocuğa temas eden her faaliyet, her program bizi heyecanlandırıyor. Geleceğimiz için bir aradayız” dedi. Bakan Gül, “Çocuk Adalet Merkezi yapılanmasının ilk adımını burada başlatmış olacağız. Çocukların hak ve özgürlükleri vazgeçilmez temel haklardandır ve devlete anayasada da yüklenen vazifelerden biri, devletin her türlü istismara karşı yine çocuklara yönelik koruyucu tedbirleri alması da ayrıca düzenlenmiştir” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP ADINA OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR PROTOKOL

Çocuk Adalet Merkezi Protokol İmza Töreni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, AK Parti Gaziantep milletvekillerinden Ahmet Uzer, Derya Bakbak, Mehmet Sait Kirazoğlu ve Müslüm Yüksel katıldı. Bakanı Abdulhamit Gül, çocukların suça sürüklenmesinin önlenmesi için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bakan Gül, “Çok önemli bir işbirliği için imza atıyoruz. Birçok çalışma ve faaliyet yapıyoruz ama çocuğa temas eden her faaliyet, her program bizi heyecanlandırıyor. Geleceğimiz için bir aradayız. Çocuk Adalet Merkezi yapılanmasının ilk adımını burada başlatmış olacağız. Çocukların hak ve özgürlükleri vazgeçilmez temel haklardandır ve devlete anayasada da yüklenen vazifelerden biri, devletin her türlü istismara karşı yine çocuklara yönelik koruyucu tedbirleri alması da ayrıca düzenlenmiştir. Sosyal devlet, hukuk devleti olmanın gereği budur. Çocuklarımız çünkü ruhsal ve fiziki olarak yetişkin insanlardan daha fazla etkilenmektedir. Bu sebeple daha özel ihtimam gösterilmesi gereken bir konudur.”

Gül açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuna açıklanan yargı reformu strateji belgesinde de mağdur merkezli onarıcı adalet çok önemli bir yer tutmuştur. Kadınlara, çocuklara yönelik onarıcı adalet ve onların yanında duran adalet sistemi önemli bir şekilde yer almaktadır. Özellikle çocuk mahkemelerinin müstakil bir kampüs içerisinde yapılması, duruşma salonlarının çocuk dostu olarak hazırlanması önemli bir hedefti. Çocuklara ilişkin davaların öncelikli olarak ele alınması temel hedeflerden biri. Çocuk Adalet merkezi de bu başlıkta yapılan önemli merkezlerden biridir. Çocuk koruma kanunu suç işleyen çocukla ilgili tanımı suça sürüklenen çocuk olarak değerlendirmektedir. Çocuk eğer bir suç işlediyse, suça bulaştıysa bu çocuk suça sürüklenmiştir. Anneler, babalar, toplum bu çocuğun neden suça sürüklendiğini düşünmeli. Önce kendimizi sorgulayalım. Çocuk suça nasıl sürüklenmez ve kurtarılır yaklaşımında olmalıyız. Bu şekilde yaklaştığımızda çocukların suç işlemeyi yaşam biçimi haline getirmesini önlemiş oluruz. Mağdur çocukların ikinci defa örselenmesinin önüne geçilmesi de çok önemli. Mağdur olmuş bir çocuk, suçun faili ile yüz yüze geldiğinde bir daha o tramvayı yaşıyor. Bunun önlenmesi çok önemli çalışma. Suça konu eyleme değil çocuğa odaklanılmasını istiyoruz. Çocuklar taraflarla yüz yüze, bir araya gelmesin istiyoruz. Uzmanlar tarafından çocuğun ilgi alanları tespit edilsin, bu yönde tedbirler belirlensin ve uygulansın istiyoruz. Adli sürece temas eden çocuklar, uzmanlarımızı, hakim ve savcılarımızın, oradaki polislerimizi bir ağabey abla gibi görsün istiyoruz. Çocuk orada yargılandığı değil, suça sürüklenmiş ama kendisine yardım etmek isteyen bir devletin olduğunu, uzmanların olduğunu görsün, suçtan kendisini kurtarsın yaklaşımı içerisindeyiz. Çok önemli yasal düzenlemeler de hükümetimiz döneminde Cumhurbaşkanımız liderliğinde gerçekleştirildi. Çocuklar Gaziantep Adliyesine değil Çocuk Adalet Merkezi’ne gelecek. Burada çocuk hakimleri, çocuk savcıları olacak. Adliye koridorlarında çocuk travma yaşamayacak. Adli destek mağdur hizmetlerindeki uzmanlarımız, adli görüş odalarımız, çocuk polisi, çocuk müdafileri avukatlar bu çatı altında bir arada olacak. Tüm dünyaya örnek olacak bir modeli en kısa zamanda hayata geçirmiş olacağız.”

GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR

Gül konuşmasını daha sonra şu şekilde sürdürdü;“Üniversitelerin ilgili uzmanları burada çalışma yapacak. Barolara burada yer ayırmış olacağız. Yerel yönetimler, Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz başta olmak üzere burada istihdam, meslek eğitimi ve öğretim gibi yargıyla işbirliği yapılarak çocuğun hayata entegresi anlamında çok değerli bir adli süreç işlenmiş olacak. Tüm bu çalışmalarda kimsenin adaletin dışında kalmaması temel yaklaşımımızdır. Herkesin adaletin merkezinde ve adaletin göbeğinde olduğu bir sistem için çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Adalet oksijen gibidir. Bazı anlarında hissedilmez, olmayınca ancak kıymeti anlaşılır. Adalete erişim önünde hiçbir engelin olmaması milletimizin haklı beklentisidir. Yargının temel vazifesi milletimize bu haklı beklentiyi, ‘geç gelen adalet, adalet değildir’ anlayışıyla sağlamasıdır. Adaleti sağlamak adına çok önemli bir mesafe olan Çocuk Adalet Merkezi’nin işbirliği yapılması çok değerlidir. Aslolan bir kişinin aldığı ceza değil o suçun işlenmemesi, suçun işlenmesinin önündeki engelleri artırmak, suçun işlenmesini önlemeye dair bir politikanın ortaya konmasıdır. Verilen cezadan ziyade suçun hiç işlenmemesi toplumun ana beklentisidir. Eğer bir suç işlendiyse de o suçu işleyenin topluma adaptasyonu çok önemli. Suçu işleyen çocuk olduğunda, bu suçu bir daha işlemesin, toplum suçlu üretmesin diye çocuk bilgisayarıyla, kitabıyla okuluna gitsin diye bu merkezlerin kurulması çok önemlidir. İsteriz ki bu merkezin kapısından bir çocuk bile girmesin. Böyle bir netice çıktıysa da bu merkezde uzman gözüyle süreç yönetilsin. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Eğer çocuklarımız suça bulaşmadan büyürler, kitapla okulla büyürlerse cezaevlerimizi kapatıp okul yaparız. Bir çocuğu bile kurtararak, topluma faydalı hale getirmek dünyanın en kıymetli sonucu olacaktır. Çocuklarımız için ne yapsak azdır” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR, SUÇA İTİLDİĞİ ORTAMDAN KURTARILMALI”

Protokol imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çocukların korunması gerektiğini söyledi. Şahin, “Bugün imzalayacağımız protokol de, sonuca gitmemek için koruyucu önleyici tedbirler almayı gerekli kılacak ve ön ayak olacak. Bütün dünya koruyucu-önleyici tedbirlerden hareket ediyor. Çocuklarımızın mağduriyetini giderdiğimiz ve fırsat verdiğimiz zaman suça itildiği ortamdan çocuklarımızı kurtardığımız zaman büyük bir başarı yakalanıyor. Bugün dünyanın en ileri medeniyetlerinden bu kadar hızlı bir çalışma metodolojisi yok. O yüzden inandığımız bir şey var. ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ diyoruz. Her şeyin hızlı ve zamanında yapılması için koordineli çalışma hummalı bir şekilde varlığını sürdürüyor” dedi. Şahin açıklamasını şu şekilde sürdürdü;“Cumhurbaşkanımızın 1994 yılında İstanbul’da attığı tohum bu şehirde ormana dönüştü. Yerel kalkınmanın mimarının bize verdiği ilhamla güçlü projeler yapıyoruz. Daha çocuk doğmadan biz ‘Anneye Süt Bebeğe Can’ diyoruz. Çocuk doğuyor ‘Hoş Geldin Minik Hemşerim’ diyoruz. Çocuk biraz büyüyor çocuk kütüphanelerine gidiyor. Okulu merkeze alan çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerimiz pandemiden çok etkilendi. Aldığımız kararla bu yıl okula başlayacak 60 bin çocuğumuzun çantalarını, bütün kırtasiye malzemelerini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak biz en iyilerini hediye ediyoruz. Valiliğimizin öncülüğünde ‘Ben Okuyorum Gaziantep Okuyor’ diyerek bütün şehir okudu. ‘Spor Şehri Gaziantep’ diyerek salonlar yaptık. Bütün bu çalışmalar çocuklarımızı suça karşı korumak için.”

“ÇOCUKLARIMIZIN SUÇA KARIŞMAMASI İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ”

Çocuk Adalet Merkezi Protokol töreninde konuşan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü, Adliyede çocukların soruşturma ve yargılama süreçlerini özel bir hassasiyetle sürdürdüklerini söyledi. Sekücü, “Çocuğun üstün yararını adli süreçte gözetleme faaliyetleri içerisindeyiz. Bize göre aslı olan suç işlendikten sonra ceza vermek değil, o suçun işlenmemesini sağlamaktır. Biz bu anlayışla adliyemizde çocuklarımızın haklarının gözetilmesi ve suça sürüklenmelerinin önlenmesi konusunda üzerimize düşün görevi yaptığımızı ve bundan sonra da yapacağımızı bir kez daha söylemek istiyorum. Çocuk haber merkezlerimizin kurulmasıyla birlikte, mevcut duruma göre çok daha yol kat edeceğimizi düşünüyoruz. Zira Çocuk Adalet Merkezi’yle birlikte çocuk haklarının korunması, adalete erişmesinin sağlanması, suça sürüklenmelerinin önüne geçilmesi, nitelikli olmamak kaydıyla il kez suç işleyen çocuklarımızı cezalandırmayıp yeniden topluma kazandırılması, adli sürecin yıpratıcı etkisinden uzaklaştırılması, çocukların adliyede kendilerini yalnız hissetmemelerinin sağlanması hem çocuklarımız hem de bizler için çok önemli ve değerlidir. Amacı çocuğun bir daha suça bulaşmasını önlemek, temel aile yapısını korumak ve çocuklarımızı suç ve suçla mücadele konusunda bilinçlendirmek olan bu projede emeği geçen sayın bakanımıza, büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ederim. Çocuk Adalet Merkezi’mizi Gazi şehrimizde faaliyete geçecek olmasının onurunu ve heyecanını yaşadığımızı belirterek bu güzel projenin ülkemize ve şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

“BİZ GÖNÜL VERDİK SİZ DE EL VERİN”

2021-08-20 11:07 - Röportajlar

Nizip Caddesi’nin çehresi değişecek

2021-08-24 06:12 - Özel Haber

Kılınçoğlu’nda kentsel korku

2021-08-23 10:56 - Özel Haber

“Baraj sorunumuz yok” dedi

2021-08-25 11:36 - Özel Haber

ÇOCUK DOSTU KENT GAZİANTEP

2021-08-27 10:42 - Mobil

GAZİANTEP PTT’YE HATAY ÇIKARMASI!

2021-08-22 11:23 - Özel Haber

Muhasebecilerde rekabet erken başladı

2021-08-23 10:57 - Özel Haber

Yüzde 15 zam yapıldı

2021-08-26 09:48 - Özel Haber

Gaziantepli kuaförler Avrupa’da söz sahibi

2021-08-24 06:13 - Özel Haber

Buzlu içeceklere dikkat!

2021-08-24 06:15 - Özel Haber

İlgili Haberler

Gaziantep'te taksimetreye zam!

04:55 - Mobil

"Zor durumdayız"

11:50 - Mobil

Başkan Kurt, “13 Ocak’taki BİK kararları basın sektörü için çok önemli olacak”

10:22 - Mobil

OSB'de feci kaza

10:08 - Mobil

Kamil Ocak adı yaşatılacak

07:16 - Mobil

Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber