Rotary kulüplerin amacı insanlığa hizmet etmek, her meslekten yüksek ahlak standartlarını yüceltmek ve dünyada barışı ve iyi niyeti yaymak….
Gaziantep İpekyolu Rotary Kulübünün çocuk felci hastalığına dikkat çekmek için düzenledikleri” Çocuk Felci İçin Sürüyorum” projesi ile ilgili görüşlerini almak ve başarılı başkanı tanımak için siz okurlarımız adına güzel bir sohbet yaptık…
Bize kendinizi tanıtabilir misiniz?
Işınsu Alpay: Ankaralıyım. Gaziantep’ 4-5 yıl önce nişanlılık durumuyla geldim.Yönetim Danışmanlığı yapıyorum.Asıl mesleğim Grafik Tasarım.TED Ankara Kolejinden mezun oldum. Bilkent Üniv.Grafik tasarım okudum..Adana…İstanbul..Gaziantep…Bir sene burs kazanıp, Güney Afrika’da gittim.Çeşitli yerlerde sanat yönetmenliği yaptım.
Aldığınız eğitimlerle Gaziantep’i özdeşleştirebiliyor musunuz?
Işınsu Alpay: Yani bir yere adapte olmak insanın hoş görüsüne, algısına, empati yeteneğine bağlıdır.New York’ada gitseniz, insan her yerde insandır.Farkındalıkları da olsa, insan her yerde insan..sorun yok..Antep i seviyorum..
En çok neyini sevdiniz ilimizin?
Işınsu Alpay: Değişik ve güzel bir kültürü var.İnsanı gerçektende etkiliyor.Biliyorsunuz ki çok eski bir geçmişe sahip. Ayrıca yemekleri başlı başına bir kültürdür.Göz ardı edilemeyecek kadar da zengin ve sanatsal.Antep mutfağı normu var.Çok yer gezdim Ben bu kadar güzel mutfağını görmedim.Tek sakıncası kilo aldırıyor olması..
Kadınlar için bu denilenleri yapmak daha fazla efor istiyor ki kabullenilsinler .Kadınlar artık daha fazla cinsel ayrımcılığa mağruz kalmadan nasıl kendilerini gösterebilirler?
Işınsu Alpay: Aslında kadına olan bakış eskiye oranla daha bir esneklik göstermeye başladı. Özellikle de iş dünyasında.Çünkü okuyan kadın sayısı artıkça sahalarda daha çok görülmeye ve iş yapmaya başladı.Tabi buda beraberinde kabullenmemelere..Kadınların öncelikle ekonomik özgürlüğünü kazanmaları çok önemli.Üniversite bitirip bir kenara çekilmek çok bir anlam ifade etmiyor.Çünkü bir şekilde birilerine bağımlılıktan kurtulmaları gerekiyor.
Gaziantep’te kadınların kendilerini yeterince gösterebilecekleri ve ifade edebilecekleri alanlar ne yazık ki çok kısıtlı.
Işınsu Alpay:Aslında çok başarılı işler yapan hanımefendiler var.Antep’te aile odaklı bir kültürleri olduğundan toplanmada sıkıntı yaşıyorlar.Son yıllarda da kadınlar bazı farkındalıkları görüp daha çok ön plana çıkmaya başladılar.Birde kabuklarının içine saklananlara ulaşmak lazım. O kabuklar bir kırılsa neler neler yapılmaz ki. Beraberce sosyal ortamlarda kendi duruşlarını bozmadan, insanlara örnek olacak ne güzel işler yapılabilir. Mesela kadının siyasette olması da güzel.Özellikle lider ruhlu kadınların korkmadan işin içine girebilmeli…
Başarılı ve eğitimli bir bayansınız .Başarı size ne ifade eder?
Işınsu Alpay:Başarı bağıl bir kavramdır aslında. Kimine göre çok para kazanmaktır..Kimine göre bir işi başarmak..Bazıları için akademik bir kariyer…Hatta bazılarına göre de güzel yerler gezmektir.. Bana göre insanları mutlu etmek,ve onların gözlerindeki ışıltıyı görmek bir başarma duygusudur. Hedefleriniz üzülseniz de, içinde olduğunuz için sizi mutlu edebilir.Yaptığınız işten ziyade sonuçları sizi mutlu ediyorsa doğru yoldanız demektir.Bazen hayal kırıklıkları da yaşabilirsiniz.İşler planladığınız gibi gitmeyebilir.Ama eğer kararı veren sizseniz bunlar caydırıcıolmamalıdır..
Safaride önde giden öncü gibi mi?eğer aslan çıkarsa ilk onu yesin diye..zaman zaman kendimi o durumda gördüğüm oluyor..
Işınsu Alpay: Lidersen,elini taşın altına koyabiliyorsan o aslanla karşılamayı da göze almışsındır zaten. Öyle anlar olur ki istesen de arkalarda kalamazsın.Bu ruhla ilgili,hedeflerle ilgili.Büyük hedefleri olanlar her zaman en büyük riskleri de alanlardır.Galiba günümüzde artık kadınlar daha fazla risk alan cinsiyet olamaya başladı.Çünkü Önemsizmiş görünüyor ama aslında yapı taşının ta kendisi…
Atom gibi mi yani..ben bunu bir hocaya söylediğimde narsist demişti bana..
Işınsu Alpay:Olabilir tabiî ki de.Kadın aslında kendini toplumdan soyutlayarak sıradanlaştırır.Ama gün gelir öyle işlere imza atar ki, tarihin akışını bile değiştirebilir.Bugün görüyoruz dünyada da güçlü lider kadınların sayısı hiçte az değil.
Toplum kadınlara artık hayatın her alanında alışacak..Kadınlarla toplum daha da güzelleşir anlam kazanır..
İpekyol Rotary Kulübü başkanısınız.Rotaryanlarla ilgili farklı bilgilerimiz ve bakışlarımız var.Sizlerde muhatap kalıyorsunuzdur bunlara.Rotary Kulüpler nasıl ve hangi amaçlı kurulmuştur? bize biraz bilgi verir misiniz?
Işınsu Alpay: Belli iş ve meslek gurubundan insanların topluma hizmet verebilmek amacıyla bir araya geldikleri bir kuruluştur..Genel algının tam tersi, toplantılarımızda herkese açıktır..1905 ‘de Amerika da kuruldu.Orada da çok spekülasyonlarla karşılaşmışlar ilk zamanlar..Bu fikri Amerikalı bir adam düşündüğü içinde orada kurulmuş.Başkada bir neden aranması çok komik.
Rotaryanlar Kulüplerde mesleklerinde başarılı insanlar çoğunlukta.İyi bir eğitim,kariyer……
Işınsu Alpay:Her sivil toplum kuruluşunda olduğu gibi bizde de her meslek gurubundan insanlar vardır.Bu bize zenginlikte kazandırıyor.Ama hiçbir zaman şu kadar eğitim,şu okullar diye ayrım olmaz.İnsanlık adına çalışmayı seven,emek vermekten korkmayan herkese kapımız açıktır.Çünkü biz insan odaklıyız.
Peki biz Rotaryanları neden farklı biliyoruz..içine kapanık,katı kuralları olan…
Işınsu Alpay:Genel algının tam tersi.Üst kimlik ararlar gibi lanse ediliyor ama tam tersi, biz tamamen dışa dönük bir kurumuz ve kesinlikle üst bir kimliği olmayan derneğiz.Temelde hep yapılan işlerde bir farkındalık aranmış her zaman.Çokta güzel ve enteresan,insanlara faydalı faaliyetlerimiz var. Mesela uluslar arası Rotarylerin şuan en önemli projesi” çocuk felci”dir.Diğer sivil toplum kuruluşlarından farkındalığı ise BM masası olan en büyük sivil toplum kuruluşudur ve BM kurulmasında da ön ayak olmuştur.
Neden özellikle “çocuk felci”?dünyada çokta görülmüyor eskisi gibi…
Işınsu Alpay: 1986 ‘da dünyada çocuk felci çok yaygın ve tehlikeli bir hastalıktı.Öyle ki “çelik ciğer” denen bir alet vardır bir bölüm insan onunla yaşamak zorunda kalıyordu.Büyük kuruluşlar ve bunlardan birisi olan Rotary, çocuk felci hastalığını dünyadan silmek için bir kampanya başlattılar.Türkiye’de de bu kampanyayı Rotary Kulüp başlattı.Tabi uluslararası Rotarylere bağlı olarak.Ve 86’ dan 2000 yılına kadar yirmi milyon dolara yakın aşı,soğuk zincir malzemeleri,çocuklar için balon,Rotaryanların araçlarıyla sağlık ekiplerin taşınması…Bütün bu uğraşlar sonucunda da 2000 de Türkiye çocuk felcinden arınmış ülke ilan edildi.Bu güne kadar da bir vaka görülmedi.
Bağımsız mı çalışıyorsunuz?
Işınsu Alpay:Sistemi sağlık bakanlığı yürütür ve bizi bilgilendirir.Onlarla paralel çalışırız. Geçtiğimiz aylarda tedbir amaçlı bir aşılama kampanyası yapıldı. Çocuk felci mutasyona uğrayan bir hastalıktır.Aşının geliştirilmesi gereklidir.Bill Gates beş yüz milyon dolar bağış yaptı.Bütün dünyada da çok az kalan bu hastalık için bir farkındalık kampanyaları yapalım denildi.Tedbir olsun diye aşılama kampanyası yapıldı.Vaka çıktı diye değil tedbir amaçlı.
Aşıların gelişmesinde bizler de yardım etmekle yükümlüyüz. İnsanlar bunu unutmasınlar tedbir alsınlar tetikte olsunlar.Otuz yıldır da mütemadiyen aşı yapılıyor tedbirler alınıyor.Yani artık vaka görmüyoruz bırakalım,demiyoruz.Hedefimiz bu hastalığı dünya üzerinden tamamen silmek.Sloganımızda:” çok az kaldı,bitiyor”…
Çocuk felci dışında başka çalışmalarınızda olacak mı?
Işınsu Alpay:Tabiî ki olacak. Kadınlara istihdam sağlamakla ilgili bir projemiz var.İsmini sonra açıklayacağım bir belediyeyle beraber kadınlarımızı istahdama katmaya yönelik yapacağız”.Mevsim çiçeği projesi.”Mesela yollarda parklarda dikilen çiçekler var.Bunlar yetiştirilen,canlı çiçekler.Bu çiçekler peyzajlardan,dışarıdan getiriliyor.Halbuki kadınlarımız bunu kendileri yetiştirip satabilirler.Belediyeyle görüşmelerimiz devam ediyor.Eğer bayanlar istekte bulunurlarsa bizde desteğimizi sağlayacağız.
Gençler var mı projeler de?
Işınsu Alpay: Toplum birliği projelerimiz var.Bir köyü veya kasabayı ele alıyorsunuz ve birlik kuruyorsunuz.Çocukların eğitimi,gençlerin kazanımı,meslek edindirme,el işeri gibi uygulamalarımız var.
Toplum liderleri projelerimiz var ki bunda hedef gençlerimiz.Onların toplum önünde konuşabilmeleri,sosyalleşmeleri,liderlik vasıfları kazandırma, nezaket projelerimiz var..
Yetişkinlerinde ihtiyacı var ama..
Işınsu Alpay:Özellikle gençler üzerinde çok duruyoruz.Sosyalleşmeleri çok önemli.Telefondan bilgisayardan uzaklaşarak etraflarıyla ilgilenmeleriniz sağlamak,kitaplarla barışık olmalarını aşılamak..Çünkü ne yazık ki artık dünyada bir yozlaşma var.Teknoloji geliştikçe insanların iletişiminde kopukluklar olmaya başladı.Saygılar yitirilmeye başladı ve bir şeyler yapmamız lazım.Bunda da ilk önce çocuklarımıza yönelip onlarla ilgilenmeliyiz.
Mesela insanlar okumayı bıraktı.Araştırmayı bıraktı.Hatta okumanın zevklerinden mahrum,
hatta hiç tanışmadan yaşanıyor.
Cehalete tahammülsüz olmaya başladık. En basit sorulara dahi cevap veremeyen insanlarla yaşıyoruz.
Cehaletle savaş,en büyük savaşımızdır” diyor Ata’mız.Artı öyle büyük liderler yetiştirmek en önemli amaçlarımızdan olmalı..
Işınsu Alpay:Rotary Kulübü olarak “yarının liderlerini arıyor” projemiz vardır bizim..bütün dünyada yapılıyor ve tamamen gençlere yönelik..”toplum liderleri projemiz” var.Gençlere yönelik Rötarak dernekleri var.Kendilerini yetiştirmek için eğitimler yapıyorlar.Mesela ekip çalışmasını öğrenmek,vakit geçirmesini öğrenmek..
Biz gençlere hep şunu da göstermeye çalışıyoruz;”Gelecekte kendini yetiştirenler sadece sivrilecek.Diğerlerini geçecek..”
Aslında sadece okum alışkanlığını kazandırarak bile çocuklarımıza pek çok şeyi bir anda kazandırabiliriz..
Işınsu Alpay: Eskiden mobilya alınırken kitaplıkta alınırdı.Kapitalizm yükselince kitap yakmalar oldu, insanlarda korku oldu.Demokrasiye geçildi güya ama o zamanda insanlar hayat mücadelesine düştü.Geçişi zoraki yaşarken teknolojiyle tanıştık..Tüm bunların içinde de kitap bir tarafta kaldı..Kitap yeni yeni tekrar hayata geçmeye başladı..
İlimizde sayıları ne yazık ki çok olan çocuk gelinlerle ilgili çalışmalarınız oldu mu?
Işınsu Alpay:İki yıl önce Zeugma Rotary Kulübü çocuk gelinler projesi yaptı.Ama o kadar kapalı kapılar ardında bu olaylar yaşanıyor ki, bulamıyorsunuz. Bu yüzden kadınlar ve kız çocukları eğitilip bilinçlendirilmeli. Hakkını arayabileceğini bilmeli.Çaresiz olmadığını da .Başka türlü bu sorun çözülemez.
Seminerleriniz oluyor mu?
Işınsu Alpay: Aile içi iletişim seminerleri düzenledik. Her ilde bu seminerler düzenlendi.Ayrıca alışverişi yapan genelde hanımlar olduğu için onları bilinçlendirmek adına da gıda güvenliği,sağlıkla gıdayla ilgili seminerler düzenleyeceğiz..Çocuğumuzu beslerken ne kadar bilinçliyiz…ne kadar doğru besliyoruz…
Toplumla ilgili ne sorun varsa o konuyla ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz..Her sorunu ciddiye alıyoruz.
“Çocuk felci için sürüyorum” projeniz tüm ülke çapında ses getirdi.Bundan biraz bahseder misiniz?
Işınsu Alpay: “Çocuk Felci İçin Sürüyorum” projesi kapsamında yola çıkan 11 bisikletçi ve beraberlerindeki İpekyolu Rotary Kulübü üyelerinden ve sağlık ekiplerinden oluşan ekip. Amaç çocuk felcine dikkatleri bir kez daha çekmek.Türkiye gündeminden de yakından takip ediliyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Rotary Kulübünün ortaklaşa gerçekleştirdiği projeye Adana Güney Rotary Kulübü, Niğde Rotary Kulübü, Kapadokya Rotary Kulübü, Ankara İncek Rotary Kulübü, Kastamonu Rotary Kulübü, Sinop Diyojen Rotary Kulübü ve Samsun Atakum Rotary Kulübünün destek veriyor.Ayrıca sporcuların ailelerine “Sizin çocuklarınız bizim çocuklarımız, onların en iyi şekilde parkuru tamamlanması için onlarla birlikte hareket ediyoruz. Merak etmeyin her şey yolunda” güvencesini veriyoruz.
Sizinle tanıştığımıza memnun olduk.Bizlere zaman ayırdığınız için teşekkürler..
Işınsu Alpay:Biz teşekkür ederiz.Ayrıca isteyen herkesi çalışmalarımız takip edebilmeleri için kulübümüze davet ediyoruz.Kapımız herkese açıktır.