Gaziantep Rotary Kulübü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle Çocuk Göz Sağlığı Projesi’ni başlattı. Projenin ilk aşamasında Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Öztürkmen, ana sınıfı öğretmenlerine okul öncesi dönemde çocuklarda karşılaşılan görme bozuklukları ve tedavi yolları ile ilgili bir eğitim verdi.
Grand Hotel’de düzenlenen eğitim toplantısına İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Tiryakioğlu, ana sınıfı öğretmenleri ve Rotary Kulübü üyeleri katıldı. Gaziantep Rotary Kulübü Başkanı Tarık Bakır, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Çocuk Göz Sağlığı Projesini anlattı. Başkan Bakır, “Amacımız aileler tarafından fark edilmeyen ancak okul öncesi dönemde tespit edildiği takdirde tedavi edilebilen göz ve görme problemlerinin saptanması ve tedaviye yönlendirilmesidir” şeklinde konuştu.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE GERİYİZ
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Tiryakioğlu da, yaptığı konuşmada Gaziantep Rotary Kulübü’ne, çocuk sağlığını iyileştirmeyi hedef alan sosyal sorumluluk projesinden dolayı teşekkür etti. Tiryakioğlu, “Ortak paydası eğitim olan bir toplantıda bulunmaktan dolayı mutluyum. Ne yazık ki, Gaziantep olarak okul öncesi eğitimde istediğimiz noktada değiliz. Ancak, belediyelerimizle yaptığımız işbirliği ile son dönemlerde okul öncesi eğitimde önemli bir aşama kaydetmiş bulunmaktayız. İlimizde eğitimin kalitesini ve yaygınlığını artıran tüm sivil toplum ve kamu kuruluşlarına teşekkür ediyorum” dedi.
1 GÜNLÜK BEBEĞE GÖZLÜK TAKILABİLİR
Konuşmaların ardından Göz Nuru Göz Hastanesi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Öztürkmen, okul öncesi çocuklarda görülen görme bozuklukları ile ilgili bilgiler verdi. Çocuğun doğumdan itibaren göz taramasının yapılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Cem Öztürkmen, göz muayenesi için çocuğun büyümesinin beklenmesinin büyük hata olduğunu vurguladı. Öztürkmen, “Bir günlük bebeğe bile gözlük takılabilir. Göz kusurlarında ne kadar erken teşhis konulursa, tedavi o kadar başarılı olur” dedi.
Çocuklarda görülen görme bozukluklarının eğitim başarısını da doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan Op. Dr. Cem Öztürkmen, şöyle devam etti:
“Okul öncesi çocuklarda en sık görülen görme kusurlarından biri göz tembelliğidir. Göz tembelliği bir gözde olabileceği gibi iki gözde de olabilir. Göz tembelliğinin en etkili tedavi yolu ise gözün kapatılmasıdır. Ancak, okul döneminde bu tedaviyi yapmak çok zordur. Çünkü çocuğun uzun süre gözünün kapatılması gerekecektir. Çocuk bu durumdan hiç hoşnut olmayacaktır. Ancak okul öncesi dönemde bu sorun tespit edilirse, çok daha kısa sürelerde ve çok daha kolay bir şekilde kapama tedavisi uygulanabilecektir.
Çocukların görsel gelişimi 16 yaşına kadar devam etmektedir. Ana okulu öğretmenlerimizden beklentimiz, görme bozukluğu ihtimali olan öğrencilerin tespit edilerek, bir göz hekimine yönlendirilmesidir. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Ana okulu öğretmenlerimiz hekim değildir, sadece çocuğun belli hareketlerinden görme sorunu yaşadığı ihtimalini çıkarırsa, göz taraması için hekime yönlendirmelidir. Göz kusurlarının tedavisinde ilk 3 yaş en kritik dönemdir. Bu dönemde tespit edilen göz kusurları kolay bir şekilde tedavi edilir. Daha sonra ikinci kritik dönem 7 yaştır. 7 yaşından sonra göz kusurlarının tedavisi zorlaşmaktadır. Yeni doğan bebeklerde yüzde 2-5 oranında göz tembelliği görülmektedir. Bu nedenle doğumdan hemen sonra göz muayenesi yapılmalıdır. Göz tembelliğinde de erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Göz tembelliği 10 yaşına kadar tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.”
Toplantının sonunda eğitime katılan ana sınıfı öğretmenlerine görme eşelleri dağıtıldı.