Sosyal Güvenlik Haftası kutlamaları çerçevesinde SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik ziyaretlerini sürdürüyor. Koronavirüsle mücadele sürecinde kamu hastanelerinde yer yer yaşanan doluluk oranı nedeniyle özel hastanelere gitmek zorunda kalan çok sayıda vatandaştan haksız yere para talep edilmişti. Vatandaştan haksız para talep eden hastanelere yönelik olarak yapılan denetimlerde 86 şikayet sonucu 1 milyon 542 bin lira para ceza kesildi.
VATANDAŞTAN PARA ALMA HAKLARI YOK!
Koronavirüs sürecinde ölümcül virüse yakalanan kişilerin önemli bölümü kamu hastanelerinde yer olmadığı için özel hastanelere gitmek zorunda kaldı. Özel hastanelerde COVİD-19 hastası kişilerin yakınlarından talep edilen ücretler ise dudak uçuklatıyor. SGK kapsamında bulunan hastalardan özel hastanelerin ek ücret talep edemeyeceği yasada belirtildi. Bu nedenle hastası için ek ücret talep edilen kişilerin bu ücreti belgelemeleri halinde SGK veya Sağlık İl Müdürlüğüne şikayette bulunmaları istendi. Geçmişe dönük benzer ücretlendirmeyi belgelendiren vatandaşlarında şikayetleri değerlendirilecek. Şikayete konu araştırıldıktan sonra hasta yakınından ek ücret talep eden özel hastaneye talep ettiği rakamın üst katlarından cezai işlem uygulanacak. Gaziantep Valiliğinden konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulunuldu;“Covid-19 hastalarının özel hastanelerdeki tedavi giderlerinin tamamını devletimiz karşılıyor. Hasta yakınlarının endişelerinden istifade ederek ilave ücret alan bazı hastanelere ilgili 309 şikayet titizlikle inceleniyor. Tamamlanan 86 şikayet sonucu 1.542.000 TL ceza kesildi.”
EK ÜCRETLERE İLİŞKİN FATURALANDIRMA YAPILIYOR MU?
Koronavirüs sürecinde kamu hastanelerinde yer bulamadıkları için özel hastanelere gitmek zorunda kalan vatandaşlardan talep edilen ek ücretlerin önemli bölümünün faturalandırılmadığı iddia ediliyor. Pandemi döneminde kazançlarına kazanç katan bazı özel hastanelerin bu uygulamasının detaylı bir şekilde araştırılması isteniliyor. Diğer yandan SGK Gaziantep İl Müdürlüğü de kendilerine gelecek her türlü şikayeti titizlikle değerlendirerek mevzuata uygun şekilde cezalandırma yapacak.
PEKİ, YASA NE DİYOR?
“Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi’nin ceza koşullarını düzenleyen maddesi ile karşılığını bulduğu üzere Sağlık Hizmet Sunucularınca hastadan/hasta yakınından kurum mevzuatına aykırı şekilde ilave ücretin alındığının tespit edilmesi halinde, ilave ücret alınan her bir hasta için fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 (beş) katı cezaya hükmedilecek ve ancak kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücret bedelinin, cezanın tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak olan cezanın yarısı verilebilecektir. Tartışmalara son vermek adına 9 Nisan 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile acil hal tanımında değişiklik yapılmıştır. Yeni düzenlemeye göre acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Ayrıca SUT'un "ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri" başlığı altında da "pandemi süresinde, pandemi olgularının tanı ve tedavileri" ifadeleri eklenmiştir.”