Koronavirüsle mücadele sürecine düğünlere yönelik yapılan düzenlemeler nedeniyle çoğunluğu müzisyen olmak üzere binlerce çalışan ekonomik olarak sıkıntı içerisine girdi. 81 İl Davulcu Aşiretler Derneği Başkanı Mahmut Karalar, son düzenlemeler nedeniyle müzisyenler ile davulcuların iş yapamadığını ve ekmeğe muhtaç hale geldiklerini anlattı.
10 BİNİN ÜZERİNDE DAVULCU BULUNUYOR
Pandemi süreci nedeniyle yasaklanan düğünler 1 Temmuz itibariyle açıldı. Düğünlerin yapılacak olması tüm yasakları tamamen ortadan kaldırmadı. Düğünlerde sadece orkestraya izin verilmesi, davulcuları halk tabiriyle kirveleri zor durumda bıraktı. Tüm geçimini düğünlerde şaba geleneğini icra ederek kazanan davulcu ve zurnacılar duruma isyan etti.81 İl Davulcu Aşiretler Derneği Başkanı Mahmut Karalar, kent genelinde 10 binin üzerinde davulcunun bulunduğunu anlattı. Davulcuların pandemi sürecine işsiz kaldıklarını ve kazançlarının kesildiğini anlatan 81 İl Davulcu Aşiretler Derneği Başkanı Mahmut Karalar, “10 binin üzerinde davulcu ile zurnacı var. Barış, Ünaldı, Hacıbaba, Yukarıbayır, Cumhuriyet ve Hoşgör Mahallelerinde yoğun olarak davulcu ve zurnacı yer alıyor. Ekmek paralarını düğünlerde çaldıkları davul ve zurna karşılığında kazanan binlerce kişi açlıkla karşı karşıya kaldı. Bu insanların geçimlerini sağlamak için ekonomik desteğe ihtiyaçları var. Biz dernek olarak elimizden geleni yapıyoruz ama yetersiz kalıyor” diye konuştu.
DÜĞÜNLERDE DAVULLARA İZİN YOK
Atadan, dededen kalan kültür mirasına sahip çıkan ve bu kültürle para kazanan davulcular Mart ayında çıkan Koronavirüs salgını nedeniyle hanelerinin geçimini sağlamakta güçlük çekiyor. Yetkililere seslenen davulcular üç gün süren düğünlere izin verilmesi gerektiğini, bu sayede sosyal mesafe kurallarına uyarak gelen misafirlerin bir güne değil üç güne bölüneceğini belirtildi. 81 İl Davulcu Aşiretler Derneği Başkanı Mahmut Karalar açıklamasında şu ifadelere yer verdi;“1 Temmuzu beklerken hüzünle karşılaştık, Düğün sahibimiz aradı davullu düğünlerin iptal olduğunu söylendi. Bizim zurnamız, davulumuz susarsa bizim karnımız doymuyor. Başka bir ek gelirimiz yok, maaşımız yok, sigortamız yok, düğünden başka gelirimiz yok. Düğünlere açılacak diye umutla bekledik. Düğünler açıldı bu sefer davul zurna yasak. Davullu olunca şabalı oluyormuş biz buna çare buluruz, paraları zarfa koyarız bir önlem alırız.”