Son günlerde iki kez sallanan Gaziantep'te korku dolu saniyeler yaşandı. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin etkisini hisseden Gaziantep olası bir depreme karşı hazır mı? Olası deprem karşısında toplanma alanlarının yetersizliği ve gecekondulaşma karşısında önlemlerin tam olarak alınmaması kafalarda soru işaretlerinin yaşanmasına neden oldu.
AFAD AÇIKLAMALARI DİKKAT ÇEKİYOR
Deprem kuşağında yer alan Gaziantep'te, son 200 yılda büyük deprem olmaması, her an deprem riskiyle karşı karşıya kaldığımızı ortaya koyuyor. Buna karşın Gaziantep'te depreme karşı alınması gereken tedbirler alınmıyor. AFAD'ın hazırladığı Gaziantep deprem senaryosuna göre; Gaziantep’te 7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. Binlerce kişinin etkileneceği on binlerce binanın ise hasar göreceği öngörülen senaryoyu değerlendiren uzmanlar, 1999 yılında çıkan deprem yönetmenliğinden önce yapılan Gaziantep’teki bütün yapıların deprem tetkiklerinin yapılması, depreme dayanıksız olan yapıların iyileştirilmesi ya da yıkılması gerektiğinin altını çiziyor. İlgililer Gaziantep’teki binaların büyük bir kısmının çarpık yapılaşma denilen, plansız ve projesiz bir şekilde yapıldığını belirterek, meydana gelebilecek bir deprem sırasında can ve mal kayıplarının büyük olabileceğine dikkat çekiyor.
GAZİANTEP MERKEZİ 3. DERECE DEPREM KUŞAĞINDA
Deprem yönetmeliğine (DBYBHY, 2007) göre, Gaziantep ili bölgesel olarak 1 ile 4 arasında değişen deprem bölgelerine sahiptir. Gaziantep merkez 3. derece deprem bölgesine girerken, fay hattının tam üzerinde bulunan İslahiye-Nurdağı bölgesi 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır. Bölgede, yıkıcı faya (Doğu Anadolu Fayı) olan uzaklık 10 ile 80 km arasında değişmekte olup, yakın odaklı fay etkisi mevcuttur. Oluşabilecek bir senaryo depreminde Gaziantep bölgesine etkiyecek en büyük deprem ivmeleri 0.1g-0.4g arasında değişmekte olup, Gaziantep merkez için ise 0.2g ile 0.3g arasında olması beklenmekte.