Gaziantep’te Para Müzesi işletmecisi Esat Kaplan adlı vatandaş dünya kadar parası olmasına rağmen dondurucu soğuklarda yılık-dökük soğuk bir odada yaşamak zorunda kaldı. Eski Antep evinde sergilediği paraların arasında soğuk havaya karşı mücadele veren Kaplan, eski yapının restore edilebilmesi için yetkililerin harekete geçmesini istedi.
“DONDURUCU SOĞUK İLE MÜCADELE EDİYORUM”
Gaziantep’te yaşayan para koleksiyoneri Esat Kaplan, evinin bazı bölümlerini kendi imkanları ile müzeye çevirmiş ve odalarda yaklaşık 3 tona yakın parasını sergiliyordu. Binanın eski ve tarihi olduğunu belirten Esat Kaplan, son dönemlerdeki yağışlar nedeniyle çökmenin meydana geldiğini dile getirerek, “Eski yapıda yaşanan çökmeler nedeniyle binayı neredeyse kullanamaz hale geldik. Paralarımı sergilediğim bu binada aynı zamanda yaşamak gibi bir zorunluluğum var. Soğuk kış günlerinde yıkık-dökük bu binada yaşıyorum. Üşüyorum, bir süredir soğuk algınlığından dolayı rahatsızım ama kente gelen turistlere hizmet edebilmek adına binadan ayrılamıyorum” diye konuştu.
Kendi imkanları ile müzesini oluşturduğunu vurgulayan Kaplan, gerekli desteği göremediğini söyledi. Artık kendisinin de tıkandığını anlatan Kaplan, parasını Avrupa’ya taşımayı düşündüğünü ifade etti. Kaplan, “Şu anda yıkıntıların arasında kalan paramı topluyorum. O kadar yılım, emeğim yıkıntıların altında kaldı. Bu paralar emeğin yanı sıra bir tarihtir. Yani dünyanın tarihi yıkıntıların arasında kaldı dersek daha doğru olur. Daha yıkıntıların altında param var onları da çıkardıktan sonra koleksiyonlarımı tekrar bir araya getireceğim. Burada destek alırsam, burada sergilemeye devam edeceğim. Aksi takdirde paramı çuvallarla Avrupa’ya götüreceğim” diye konuştu. Kaplan, para müzesinin dünyada tek olduğunu belirterek, destek bulması halinde farklı illerde para müzesi kurmak istediğini ifade etti. Gerekli girişimlere de başladığını belirten Kaplan, “Dünyada tek bir para müzesi var, o da Gaziantep’tedir. Merkez Bankası’nın bile para müzesi yoktur. Geçen gün sadece gösteri olarak birkaç para gösterdi. Bu paralara sahip çıkılmamasına hiçbir şekilde anlam veremiyorum. Ben içeride yatıyordum. Bir patırtı sesi duydum dışarı çıktım baktım müze tamamen çöktü. Paradan çok tarihe üzülüyorum, sahipsizliğe üzülüyorum. Normal para olsa ne olacak üzülsem ne olur, üzülmesem ne olur. Ben 14 yıldan beri Gaziantep’te faaliyet gösteriyorum. Üzülmekten başka bir şey diyemiyorum. Dünyada tek bir para müzesi vardır, ikincisi yoktur, varsa nerededir. Bütün Dünya bu paraların peşindedir. Bilimsel amaçlarla bazı ülkelerle yazışmalar yapıyorum. Bir bakarsın bir gecede bu koleksiyon gitmiştir. Sahip çıkmazlarsa, sahip çıkacak ülke çoktur. Başka ülkeler de bu parayı istiyor” dedi.