Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ekim ayında Gaziantep’ten yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 959 milyon 17 bin dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, ocak-ekim döneminde ise Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 oranında artışla 8 milyar 696 milyon 490 bin dolara ulaştığını belirtti.
Gaziantep’in aylık bazda 5’inci, dönem bazında ise 6’ncı il konumunda olduğunu kaydeden Ünverdi, “Dünyadaki negatif göstergelere rağmen yaptığı ihracatla ekonominin itekleyen gücü olan sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı ve tüm çalışanlarımızı yürekten kutluyorum” dedi.
Girdi maliyetlerindeki artış ve paritedeki değişime dikkati çeken Başkan Ünverdi, “Euro, dolar karşısında son dönemde büyük değer kaybı yaşadı ve dolar daha değerli hale geldi. Sanayiciler olarak hammaddemizin büyük kısmını dolarla alıyor, en büyük pazarımız olan AB ülkelerine euro ile satıyoruz. Ancak AB ülkelerinde de belirsizlik ve resesyon endişesi nedeniyle bir talep daralması yaşıyoruz. Girdi maliyetlerindeki artışlar, navlun, finansmana erişimdeki zorluklar, enerji maliyetleri konusu derken parite doğrudan ihracatçılarımızı etkiliyor ve çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle tekstil başta olmak üzere tüm sektörlere olumsuz yansımaları oluyor” diye konuştu.
İmalat sanayindeki daralmaya da dikkati çeken Ünverdi, İSO İmalat PMI, ekim ayında 46.4 ile pandemiden buyana en düşük seviyeye gerilemesinin üretici kadar ihracat üzerindeki baskının da bir göstergesi olduğunu belirterek, “Dünyada enerji savaşları, farklı bölgelerdeki jeopolitik gerilimler, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı belirsizliği tetiklerken talebi de olumsuz etkiliyor. Gaziantep bu noktada, tüm zorluklara rağmen dış pazardaki tecrübesi ve daralan pazarlar karşısında yeni pazarlara yönelerek ihracatını artırıyor. Takvim etkisini de göz önünde bulundurduğumuzda son iki ayda ihracatımızı daha da yukarı taşıyarak yıl sonuna ulaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
---
GAZİANTEP İHRACATINDA EKİM REKORU
Gaziantep Ekim ayında 959 milyon 17 bin dolarlık ihracat ile tarihindeki en yüksek ekim ihracatını gerçekleştirdi. İhracatını ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8 artıran Gaziantep’in Ocak-Ekim dönemi ihracatı ise 8 milyar 696 milyon 490 bin dolara ulaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep’i bir ihracat üssü yapan ihracatçıları tebrik etti.
Yıldırım “Adeta bir üretim ve ihracat üssü olan Gaziantep’i bu noktaya taşıyan tüm üyelerimizi, iş insanlarımızı ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. Bu şehir sizlerin özveri ve heyecanlı çalışmalarınız sayesinde başarı hikâyeleri yazıyor. Bize düşen de başarı hikâyelerinin devam etmesini sağlamak için önünüzdeki taşların temizlenmesi için çabalamak. Her fırsatta üyelerimizin sıkıntılarını dile getiriyor, çözüm önerilerimizi ardı ardına sıralıyor, hazırladığımız raporlar ile her kademede girişimlerde bulunuyoruz, bulunmaya da devam edeceğiz.” dedi.
“İhracatın sürdürülebilirliği ve kalkınmayı desteklemesi için niceliğe değil niteliğe odaklanmalıyız” diyen Yıldırım şöyle devam etti:
“Biz kentimizin başarıları kadar performansının düşük olduğu noktaların da farkındayız. Yılın ilk 10 ayında 9 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in bu performansı devam ettirebilmesi, yükseltmesi ve de karlılık oranını artırabilmesi için ihracat birim fiyatını yükseltmesi gerekiyor. Küresel ekonominin içinden geçtiği süreçte bozulan tedarik zincirini lehimize çevirebiliyoruz. Ancak bu zincirde edindiğimiz yeri sağlamlaştırmak için vazgeçilmez olmaya odaklanmalıyız. Katma değerli ürünlerle piyasada yer edinmeliyiz. GTO olarak çalışmalarımızı ve projelerimizi üyelerimizin bu yönünü geliştirmeye odaklıyoruz.”
---
Gaziantep Ekim’de İhracatta 5. Sırada
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ihracat rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. 2022 yılının Ekim ayında Bölge ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %4,5 artışla 1 Milyar 124 milyon 270 bin dolar seviyesine geldi. Dış ticarette Bölgenin lokomotifi konumundaki Gaziantep ise Ekim ayını 959 milyon 17 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak bir önceki yıla göre %8’lik artış oranı yakaladı.
Hem Bölgemiz hem de Gaziantep için tüm zamanların en yüksek Ekim ayı ihracat değerine ulaştıklarını bildiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Herkesin bildiği ve küresel çapta karşılaştığı ekonomik buhranlar kendini sene sonunda iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Gaziantep ve Bölge ihracatçılarımız, zorluklarla baş edebilmek için çalışmaktan ve üretmekten yine vazgeçmedi ve bu olumsuz tabloya rağmen rakamlarla yüzümüzü güldüren sonuçlara imza attılar. Çünkü bu atmosfer karşısında elde edilen başarı her zaman söylediğimiz gibi istikrarın resmidir. Bölgemizin ve Gaziantep’imizin ihracatçısı zorluklardan pes etmediği için zoru başarmaya devam etmektedir. Biz dünyayı etkileyen mevcut sorunlardan dolayı rekorları rafa kaldıracağımız bir dönem geçireceğimizi düşünürken ihracatçımızın başarısı ile yeniden il bazında beşinci sıraya yükseldik. Bu süreçte çalışmaya, üretmeye devam eden ve bu güzel tablonun mimarı olan tüm ihracatçılarımızı yürekten kutlarım.” şeklinde konuştu.
“Tüm Zorluklara Rağmen Rekorlar Devam Ediyor”
“Devletimiz İhracatçısının Yanında”
İhracatçılarımızın olağanüstü azmi ve üretme motivasyonu ile zorlukların hafifleyebileceğini ifade eden Başkan Kileci, “Küresel çapta içinde bulunduğumuz atmosferde yaşanan belirsizlik ve dalgalanmalara rağmen Bölgemizin çalışkan ihracatçıları istikrarını sürdürerek ihracat hedeflerine ulaşmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyor. Zorluklara karşı mücadelemizi sürdürüyoruz ve mücadelemizin meyvesini yeni rekorlarla alıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bizlerin çalışmaktan ve tüm zorluklara rağmen üretmekten başka seçeneğimiz yok. Ayrıca buradan belirtmek isterim devletimiz her zaman ihracatçısının yanında. Malumunuz geçtiğimiz günlerde Yeni Nesil İhracat Destekleri’nin tanıtımı yapıldı. Biz de Ticaret Bakanlığımızın uzmanlarını 16 Kasım Çarşamba günü bu yeni destekleri anlatmak ve ihracatçılarımızı bilgilendirmek amacıyla Birlik Hizmet Binamızda ağırlayacağız. Tüm Bölge ihracatçılarımızı görmeyi temenni ediyoruz.” dedi.
En Çok Irak, ABD ve Suriye’ye İhracat
Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, Ortadoğu ülkelerinin %42,1 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken, AB ülkelerinin %16,3 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de %14,5 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti. 2022’in Ocak-Ekim ayları arasında toplam 194 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kileci; “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, İsrail, Libya ve Cibuti Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün gruplarına baktığımızda ise Bölgemizden makine halıları, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir-çelik mamulleri ile meyve sebze konserveleri ihraç edildiğini görüyoruz.” dedi.
Ocak-Ekim Döneminde Gaziantep’ten 8 milyar 696 milyon 490 bin dolarlık ihracat
Ocak-Ekim Döneminde Hem Bölgemizden Hem de Gaziantep’ten Rekor İhracat
Bölgemiz 2022 yılının başından günümüze 10 milyar 186 milyon 924 bin dolarlık en yüksek ihracat gerçekleştirirken, aynı dönemde bu ihracatta büyük paya sahip Gaziantep 8 milyar 696 milyon 490 bin dolarlık ihracat ile yeni bir rekora imza attı. Ekim ayı ihracat verilerinde 5. Sırada yer alan Gaziantep’te ihracatın ithalatı karşılama oranının son 12 ayda %120,3 olduğunu ifade eden Başkan Ahmet Fikret Kileci, “Gaziantep, dış ticaret verileriyle bizleri 2023 hedeflerimiz konusunda umutlandırıyor ve ihracatta ve sanayide marka bir şehir olma özelliğini sürdürüyor. Başarı hikayemizin katlanarak büyümesi en büyük temennimiz. Katma değeri yüksek, içerisinde yüksek teknoloji barındıran ürünlerin ihracatını artırmak için büyük gayret sergiliyoruz. Amacımız hem bölgemize hem ülkemize yüksek net döviz girdisi sağlamak.” değerlendirmesinde bulundu. Tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri, Gaziantep’in ihracatında önde gelen sektörlerdir.
Kileci ayrıca; 2022 yılı Ekim ayında GAİB'e bağlı diğer illerden Kahramanmaraş'ın 113,9 milyon dolar, Mardin'in 95,6 milyon dolar, Malatya'nın 44,5 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 24,8 milyon dolar, Diyarbakır'ın 24,7 milyon dolar, Adıyaman'ın 8,9 milyon dolar ve Kilis'in 7,7 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini kamuoyuna duyurdu.