Gaziantep tarihinin en eski yerleşim noktaları arasında yer alan Eyüpoğlu Mahallesi, tarihi dokusu ve mimarisi ile turistleri etkiliyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Eyüpoğlu Mahallesi, Sokak Sağlıklılaştırma çalışmalarıyla yenilerek kültür mirasında yerini aldı. Eyüpoğlu Mahallesi’nde pek çok eksik olduğunu belirten mahalle muhtarı Mikdat Kont, “Mahallemizde sağlık ocağı, park alanı, sosyal tesis ve taziye evi bulunmuyor. Eksiklikleri giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Gaziantep Hakimiyet okurları ve Eyüpoğlu Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Mikdat Kont’tan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ Mahallenin adı: Eyüpoğlu Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep Posta Kodu: 27010 Mahallenin nüfusu: bin 500 Mahallenin seçmeni: 375 Mahalle ve cadde sayısı: 6 Sokak ve 5 Cadde Mahallenin muhtarı: Mikdat KontGaziantep’in tarihi dokusuyla önemli yerleşim yerlerinden biri olan Eyüpoğlu Mahallesi, Sokak Sağlıklılaştırma çalışmalarının ardından yenilenen görüntüsü ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Eyüpoğlu Mahallesi’ne ilişkin bilgiler veren mahalle muhtarı Mikdat Kont, “1999 yılından bu yana muhtarlık görevini sürdürüyorum. Mahallemizin nüfusu bin 200, seçmen sayısı ise 375’tir. Eskiden yoğun yerleşmelerin olduğu mahallemiz yoğun göçler verdi. Mahallemizde daha çok dar gelirli vatandaşlar ve Suriyeli Mülteciler ikamet ediyorlar. Eyüpoğlu Mahallesi’nde 6 sokak ve 5 cadde bulunuyor. Bu caddeler Hürriyet, Adil Özbek, Dr. Orhan Özbay, Eblehan ve Eyüpoğlu caddeleri mahalle sınırları içerisinde yer alıyorlar. Komşu mahallelerimiz ise Bey, Tepebaşı, Kozanlı mahalleleri oluşturuyor” şeklinde konuştu.
SOKAK SAĞLIKLILAŞTIRMA ÇALIŞMALARIYLA EYÜPOĞLU YENİ BİR GÖRÜNÜME KAVUŞTUGaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Asım Güzelbey döneminde başlatılan Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarıyla Eyüpoğlu Mahallesi yeni görünümüne kavuştuğunu belirten Kont, “ Gaziantep’in özgün kimliğine uygun çalışmalar, mahallemizin bugün turistler tarafından daha fazla ziyaret edilmesini sağlıyor. Sokak Sağlıklılaştırma çalışması kapsamında Mehmet Tevfik Uygunlar Sokak, Abdullah Edip Sokak, Eyüboğlu Cami Ara Sokak, Eyüboğlu Sokak, Eblehan Caddesi, Prof. Dr. Metin Sözen Sokak, Turfan Hamamı Caddesi, Bay Sokak ve Ali Özaldan sokakları yenilenmiştir. Proje kapsamında Tarihi Antep evlerinin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işleri yapıldı. Sokaklardaki tüm alt yapılar yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yer altına alındı. Yollardaki asfalt kaldırılarak sokaklar geleneksel kesme bazalt taş ile döşendi” dedi.
MAHALLE SAKİNLERİ YOLLARA DÖŞENEN BAZALT TAŞLARDAN ŞİKÂYETÇİÜst yapıda sorunlar meydana geldiğini belirten Kont, “Tarihi mimariye uygun olarak yapılan bazalt taşlar, düzgün bir şekilde sokaklara döşenemedi. Yaşlı vatandaşlar ve çocuklarımız bu yollarda yürürken zorluk yaşıyorlar. Çoğu mahalle sakini bazalt taşlardan şikâyet ediyorlar. Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları sırasında denetimsiz şekilde döşenen taşlar kaldırılmalıdır. Bunu yanı sıra bazalt taşlar araç trafiğine uygun değiller. Yol üzerinden gelip geçen araçlar nedeniyle yollar kısa süre içerisinde deforme oluyorlar. Hem de araçlar bu deforme haldeki yollardan dolayı zarar görüyorlar. Bu taşların sokaklara daha özenli bir şekilde döşenmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ŞİKÂYETLERE GERİ DÖNÜŞ OLMUYORMahallede elektrik alt yapısıyla ilgili sorunlar olduğuna dikkat çeken Kont, “Tedaş ekipleri ne yazık ki sorunlarımızı çözmek konusunda geç kalıyorlar. İlgili birimlere yaptığımız şikâyetlere geri dönüş alamıyoruz. Çoğunlukla şikâyet hatlarına ulaşamıyoruz. Aydınlatmayla ilgili sokaklarımızda zaman zaman sorunlar yaşıyoruz. Tedaş ekipleri yer altına alınan elektrik hatlarında sorunun kaynağını tespit edemiyorlar” dedi.
VATANDAŞLARIN TEPKİSİNİ ÇEKİYORMahalle genelinde park, sağlık ocağı, taziye evi ve sosyal tesis bulunmadığına dikkat çeken Kont, “Mahalle sakinleri, vakit geçirebilecekleri bir park alanının mahalleye yapılmasını istiyorlar. Bunun yanı sıra mahallemizde ve komşu mahallelerimizin hiçbirinde taziye evi bulunmuyor. Mahalle sakinleri taziye evi konusunda şikâyetlerinin ize bildiriyorlar. Mahallede yer olmadığı için park, sosyal tesis ve taziye evi yapılamıyor. Çevre mahallelerde de bu eksikliklerin bulunması, vatandaşların tepkisine yol açıyor. Mahallede bulunan tek okulumuz Sakarya İlkokulu yıkılarak yenisi yapılacak. Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte eğitim konusunda sorunlarımız ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR, EĞİTİME ÖNEM VERİYORLARKültür ve eğitim konusunda Eyüpoğlu Mahallesi’nin geçmişe oranla daha geliştiğini belirten Kont, “Dar gelirli vatandaşların ikamet ettiği mahallemizde çocuklarımız eğitim seviyesinin yükselmesinde etkili oluyor. Zamanın koşulları gereği eğitimin önemini kavrayan gençlerimiz mahallemizin daha ileri noktalara taşıyacaktır” diye konuştu.
GÜZEL KOMŞULUK İLİŞKİLERİ CANLILIĞINI KORUYORKomşuluk ilişkilerinin güçlü olduğuna dikkat çeken Kont, “Mahallemizde komşuluk ilişkileri eskiye oranla azalsa da eski ve köklü bir mahalle olması nedeniyle güzel komşuluk ilişkileri sürdürülmeye devam ediyor. Mahalleliler birbirlerini yakından tanıyor, yardımlaşıyorlar. Suriyeli Mülteciler arasındaki sıcak komşuluk ilişkileri de mahallemizdeki sıcak ilişkilerin canlanmasında etkili oluyor” şeklinde konuştu.
SURİYELİ MÜLTECİLERİN HEPSİNİ KAYIT ALTINA ALMAK MÜMKĞN OLMUYOREyüpoğlu Mahallesi’nde çok sayıda Suriyeli Mültecinin yaşadığına vurguda bulunan Kont, “Suriye’deki iç savaştan kaçarak gelen mülteci aileler Gaziantep’in diğer mahallelerinde olduğu gibi Eyüpoğlu Mahallesi’ne de yerleştiler. Şuanda mahalle sakinlerinden daha fazla oranda Suriyeli Mülteci mahallemizde yaşıyorlar. 50 kadar Suriyeli Mülteci aile mahallemizde ikamet ediyorlar. Her bir aile 10 kişiden oluşuyorlar. Hepsini kayıt altına almak mümkün olmuyor” diye konuştu.
HIRSIZLIK OLAYLARI YAŞANIYORHırsızlık olayları konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Kont, “Zaman zaman yaşanan hırsızlık olayları nedeniyle mahalle sakinleri ve esnaflar tedirginlik yaşıyorlar. Şikâyetler polis ekiplerine bildiriliyor ama suçlular bulunamıyor. Uzun bürokratik işlemlerde vatandaşların çoğu zaman şikâyette bulunmalarına engel oluyor” dedi.
EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZMahalle genelindeki eksikliklerin giderilmesini isteyen Kont, “Sosyal Tesis, Taziye evi ve park alanı konusunda eksiklikler yaşanıyor. Vatandaşlar yeniden yapılan Sakarya İlkokulunun bir an önce bitirilerek hizmete açılması gerekiyor. Bir diğer husus ise Şahinbey Belediyesi’ne ait olan muhtarlık büromuz oluyor. Burada Bey Mahallesi Muhtarı ile birlikte ikamet ediyor, işlemlerimizi yürütüyoruz. Ancak muhtarlık bürosunun tadilata ihtiyacı var” diye konuştu. AYHAN DUMAN