Gaziantep Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, her okunan sayaç bedeli için tüketiciden 22 lira talep edildiğini dile getirdi. Keş basın toplantısında, “Geçmişte her sayaç okumanın bedeli faturaya 2-3 lira olarak yansıtılıyordu, şu anda her sayaç okumanın bedeli 22 lira olarak faturaya yansıtılıyor. Yansıtılan bu bedeller vatandaşlara büyük bir külfet” diye konuştu.
TÜKETİCİLER BUNUN FARKINDA MI?
Elektrik faturalarına kullanım dışında eklenen ücretlere tepki gösteren Elektrikçiler Odası Başkanı Sadık Keş, “Sosyal medyada da zaman zaman elektrik faturalarında bulunan ücret kalemlerine ilişkin tepkilerle karşılaşıyoruz. Vatandaş 47 liralık elektrik kullanmış fakat kişi faturalarda bulunan ücret kalemleri ile birlikte 107 lira elektrik faturası ödemek durumunda bırakılıyor. Türkiye Elektrik Kurumunun özelleştirilmesinden önce sayaç okuma bedeli özel firmalara verdiler. Her sayaç okumanın bedeli faturaya 2-3 lira olarak yansıtılıyordu, şu anda her sayaç okumanın bedeli 22 lira olarak faturaya yansıtılıyor. Yansıtılan bu bedeller vatandaşlara büyük bir külfet” şeklinde konuştu.
“DÖVİZ KURUNDAN ELEKTRİĞİN NE İŞİ VAR”
Enerji bedellerine döviz kuru bahane edilerek zam yapıldığını dile getiren Keş, elektrik zamlarının vatandaşlara olumsuz yansıdığını söyledi. Keş açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Şu anda kaçak kullanım çok fazla yok ancak elektrik zamları bu şekilde gelemeye devam ederse kaçak elektrik kullanan insanların sayısı daha da artacaktır. İki faturasını ödeyemeyen vatandaşın elektriği kesiliyor. Vatandaş faturasını ödeyemeyecek durumda ise ne yapacak? Mecbur elektrik kullanmak zorunda olan kişi kaçak elektrik kullanımına yönelecek. “İnsanlara yazık ediliyor, Türkiye’de enerji üretimiz var, dolayısıyla enerji ülkemize dolar ile gelmiyor. Dışarıdan çok fazla enerji talebi olan bir ülke değiliz, kendi ürettiğimiz enerjinin fiyatı döviz bahane edilerek artırılıyor. İki ayda bir elektrik ücretlerine zam yapılması doğru değil. Vatandaşların ekonomik durumları göz önünde bulundurularak, bu fiyatlar konusunda devletimizin yardımcı olması gerekiyor.”
“FATURA GECİKMESİNDEN ELEKTRİK KESİLİYOR”
“Artan elektrik faturaları nedeniyle vatandaşlar, büyük bir külfet biniyor. Vatandaşlar bir dönem okuma bedeli yahut dağıtım bedeli olarak yansıtılan 22-23 liralık bedelleri ödemek durumda bırakılıyor. Ancak bazı vatandaşlar kimi zaman elektrik faturalarını ödeyemiyor. Vatandaş faturasını iki defa üst üste ödeyemediği zaman elektriği kesiliyor” şeklinde konuşan Keş açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Özellikle kış aylarında bu durum artıyor. Elektriği kesilen vatandaş, faturayı ödeyemediği için elektriğini açtıramıyor. Bu defa ne oluyor, vatandaş kaçak kullanımına yöneliyor. İlgili bakanlıklara konu ile ilgili yazı yazıyoruz. Kaçak-kayıp bedeli kanunlaştı, tüm kayıp-kaçak bedellerinin yükü faturalarını zamanında ödeyen vatandaşların üzerine bindi. Bu kanunda mecliste kabul edildi, şirketlerin zarar etmemesi bakımından onaylandı. Şu anda kaçak kullanım çok fazla yok ancak elektrik zamları bu şekilde gelemeye devam ederse kaçak elektrik kullanan insanların sayısı daha da artacaktır. İki faturasını ödeyemeyen vatandaşın elektriği kesiliyor. Vatandaş faturasını ödeyemeyecek durumda ise ne yapacak? Mecbur elektrik kullanmak zorunda olan kişi kaçak elektrik kullanımına yönelecek.”
“İMAR AFFI BÜYÜK BİR HİZMET KAÇIRMAYIN”
İmar Affı ile ilgili açıklamalarda bulunan Keş, “İmar Affı ile ilgili müracaatlar 31 Ekim tarihinde sona erecek. İmar Affı vatandaşlar açısında bir daha bulunmayacak bir af, herkesin bundan faydalanması gerekiyor. Bu aftan faydalanan kişiler, bağımsız bölümlerine tapu alabiliyor. Vatandaşların 31 Ekim tarihine kadar müracaat etmeleri ve ücretlerini de 31.12.2018 tarihine kadar yatırarak bu yasadan faydalanmalı” şeklinde konuştu.