Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonların yaygınlaştığına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Opr. Uz. Dr. Bayram Yılmazkaya, vatandaşların başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkili kurullar tarafından yapılan uyarıları dikkate almalarını istedi. Bu dönemde vatandaşların soğukj algınlığında bile panikleyebileceğini anlatan Yılmazkaya, C vitamininin vatandaşlar tarafından yoğun şekilde tüketilmesini istedi.
“VAKA SAYISINDA ARTIŞ OLMASINDAN KORKUYORUZ”
Gaziantep’te koronavirüs vaka sayısında son dönemde azalma yaşanmasının sevindirici olduğunu anlatan Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Opr. Uz. Dr. Bayram Yılmazkaya Covid-19 vakalarında yaşanacak artışlara dikkat çekerek, vatandaşların alınan tedbirler konusunda daha duyarlı davranması gerektiğini vurguladı. Yılmazkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü;“COVID-19, Çin’in Hubei Eyaleti, Vuhan Şehrinde, 31 Aralık 2019’da başlayan ve daha sonra tüm dünyaya yayılan SARS-CoV-2 virüsüne bağlı bir hastalıktır. Başlıca öksürme, hapşırma, gibi damlacık yoluyla yayılmakla birlikte virüs bulaşmış yüzeyler ve eşyalarla temas ile de bulaşabilmektedir. Hastalık hızlı yayılmakta olup, henüz kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır. COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Koronavirüs’ü yenerek iyileşmiş hastalardan alınan ve Covid-19’a karşı antikor içeren plazmalarıyla gönüllü bağışçı olacak vatandaşlarımıza, yoğun bakımlarda yatan birçok hastanın ihtiyacı var. Kötü durumda olan hastaların tedavisine destek verilmesi noktasında kritik öneme sahip olan immün plazma bağışı konusunda toplumun daha duyarlı davranması gerek. Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazmalar tarih boyunca aşının ilk öncülü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda immün plazma tedavisi 1900’lerin başından bu yana tıp camiasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup, geçmişte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, Ebola, Kuş Gribi gibi salgınlarda da uygulanmıştır. Gelinen süreçte şu an günümüzde Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) COVID-19 hastalığından iyileşmiş bireylerin kanından elde edilecek immün plazma tedavisini önermektedir ve ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede uygulanmaktadır” dedi.Yılmazkaya, “Covid-19’ hastalığını geçirdikten sonra iyileşen kişiler, en az 14 gün sonra, en fazla 3 (üç) ay içerisinde immün plazma bağışı, yapılabilir. 3 ay içerisinde toplam 8 kez immün plazma bağışı yapılabilir. Özellikle kovid rahatsızlığını atlatmış olan ve üzerinden 14 gün geçmiş olan 18-60 yaş arasında 50 kilogramın üzerinde, gebe kalmamış kadınlar ve kan bağışında herhangi mahsuru bulunmayan vatandaşlarımızın plazma bağışları çok önemli.
Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmemektedir” ifadelerini kullandı.