2015 yılında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 8,81, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 5,71 arttı. Yıllık bazda en yüksek artışın gözlendiği bölgeler, yüzde 9,83 ile ''İzmir'', yüzde 9,49 ile "Aydın, Denizli, Muğla", yüzde 9,47 ile "Adana, Mersin" ve yüzde 9,38 ile "Gaziantep, Adıyaman, Kilis" bölgeleri oldu. Verileri değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, beklentilere göre bu oranların yüksek olduğunu bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. Güneş, “Bu oranları belirli mali politikalarla düşürmek gerekiyor ki Türkiye de sürdürülebilir büyüme hızını yakalayabilsin. Özellikle Avrupa’dan ve dünyanın başka bir bölgesinde oluşabilecek dış ekonomik olumsuzluğa karşı Türkiye’nin dirençli olması için ekonomik göstergelerin iyi olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Ekonomik göstergeler iyi olmazsa spekülatif yatırımlar artacağını belirten Güneş, “Bununla beraber döviz kurlarında da dalgalanmalar olur. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların enflasyona ciddi bir etkisi vardır. Vergilerin ve cezaların artması bütçe açığının düşmesi içindir. Bütçe açığının düşmesi ile birlikte gerçek yatırımlar ortaya çıkacaktır. Bununla beraber döviz kurundaki dalgalanmalar en aza düşecek ve enflasyonu kontrol altında tutmayı sağlayabileceğiz.” diye ifade etti.