1 Ocak tarihi itibariyle başlayan elektrik kademeli tarife, vatandaşın ve esnafın ekonomisini sarstı. Elektrik kullanımına getirilen kademeli sistem kapsamında ilk olarak 150 KWH kullanım bedelini aşan kullanıcılar, yüzde 50 ila yüzde 126 arasında değişen zamlı tarife üzerinden elektrik tüketiyordu. Gelen tepkiler, kat be kat artan faturalar sonrası hükümet, tarife kademesinde değişikliğe gitti. Elektrikte 150 KWH olan kademe sınırı 210 KWH’ye yükseltildi ancak ticarethanelere yönelik bir düzenlenme yapılmadı.
KADEME GETİRİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz gün toplanan Kabine Toplantısında elektrik faturalarına yönelik yeni düzenleme yapılması kararı alındı. Meskenlerde 210 KWH olan kademe 240 KWH’ye yükseltildi, faturalarda ise yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e düşürüldü. Ticarethanelerde ise aylık 900 KWH kullanım kademesi getirildi. Bu kademede ise yüzde 25 oranında indirim uygulanması yönünde karar alındı. Öte yandan dernek, vakıf, Cem evi, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alındı.
KDV ORANI DÜŞTÜ AMA YETERLİ DEĞİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan düzenlenmenin ardından EPDK’dan da açıklama geldi. EPDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, “1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesken aboneleri için düşük kademe limiti günlük 8 kWh (aylık 240 kWh) olarak belirlenmiştir. Bu oran mesken abonelerinin yüzde 81’ini yani yaklaşık 32 milyon aboneyi kapsamaktadır. Yapılan yüzde 10’luk KDV indirimi ile birlikte mesken abonelerinin günlük 8 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,26 TL/kWh, günlük tüketimlerinin 8 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 1,89 TL/kWh olarak uygulanacaktır. Düşük kademenin kapsadığı tüketim miktarının arttırılması ile birlikte mesken abonelerinin nihai faturasına yansıyan indirim oranı yüzde 14 seviyesine ulaşabilmektedir. Bir örnek ile açıklama gerekirse 30 günlük fatura döneminde 240 kWh tüketimi olan bir mesken abonesi, şubat ayında 350 TL elektrik faturası ödemişken, aynı tüketim miktarı için mart ayında 302 TL fatura ödeyecektir” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:“Yapılan bir diğer düzenleme ile ticarethane statüsündeki abonelikler için de kademe uygulamasına geçilmiştir. Mart ayından itibaren ilgili abonelerin günlük 30 kWh’e (aylık 900 kWh) kadar tüketimleri için yüzde 25 oranında indirim yapılmıştır. Bu kademedeki ticarethane abonelerinin günlük 30 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 2,05 TL/ kWh’dir. Bu düzenleme ticarethane abonelerinin yüzde 91’ini, yani yaklaşık 6 milyon 315 bin aboneyi kapsamaktadır. Ayrıca kurumumuz tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’da da değişiklik yapılarak mesken abone grubunun kapsamı genişletilmiştir. Böylelikle 1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alınmıştır.”
PEKİ SANAYİCİ NE YAPACAK?
Türkiye ekonomisini bel kemiği olan sanayiye yönelik Kabine toplantısında elektrik düzenlemesi çıkmadı. Gaziantepli sanayicilerin de en büyük gider kalemlerinden olan enerji kalemlerin de sanayicilere yönelik bir düzenleme çıkmaması, tartışmalara neden oldu. Katlanan elektrik ve doğalgaz faturaları nedeniyle zor günler geçiren sanayiciler, söz konusu faturalarda yapılacak düzenlemenin dünya ile rekabette önemli bir adım olacağını kaydettiler. Önümüzdeki günlerde sanayiye yönelik elektrik faturalarında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.