Koronavirüs vaka sayısında yaşanan artışla birlikte İçişleri Bakanlığı ülke genelinde risk gurubunu kapsayan 65 yaş üstü ile kronik hastalığı bulunan vatandaşların evlerinden çıkma yasağı getirdi. İnsan sağlığı baz alınarak alınan bu önleme uymayan kişiler hakkında idari ve para cezası uygulanacak. “EVDE KAL TÜRKİYE” sloganıyla ölümcül virüse karşı önlemlerini artıran yetkililer, üst üste önlem almaya devam ediyor. Gaziantep Valisi Davut Gül, vatandaşların alınan tedbir kararlarına uymaları yönünde çağrılarını sosyal medya hesabı üzerinden yeniliyor. Diğer yandan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise kent genelinde alınması gereken tüm önlemlerin alınmasında önemli rol üstlendi.
GAZİANTEP VALİSİ DAVUT GÜL65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARI UYARDI
Gaziantep Valisi Davut Gül kent genelinde bakanlıklar tarafından alınan tüm önlemlerin yaşama geçirilmesi için yoğun bir çalışma yürütüyor. Son olarak 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların sokağa çıkmaması yönünde alınan kararın uygulanmasını isteyen Vali Gül, “65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan hemşerilerimiz için sokağa çıkma yasağı getirildi İhtiyaç durumunda ALO 155-156 numaraları arandığında arkadaşlarımız kendilerine yardımcı olacaktır Yasağı ihlal durumunda 3150 TL para cezası, TCK 195’e göre suç duyurusunda bulunulacaktır” dedi.
CADDE VE SOKAKLAR VİRÜSE KARŞI DEZENFEKTE EDİLİYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Corona Virüs (COVID-19) salgınına karşı mücadele kapsamında başlatılan dezenfekte ve ilaçlama çalışmaları genişletilerek il genelinde insan yoğunluğunun fazla olduğu; ana caddeler, parklar, meydanlar ve boş arsalar 11 ekip, 15 araç ve 240 temizlik personeliyle temizleniyor. Büyükşehir Belediyesi gibi ilçe belediyeleri de bu yöndeki çalışmalarını artırdı. Çin'in Wuhan kentinde 12 Aralık tarihinde ortaya çıkan ve kısa süre içinde ülke sınırlarını aşarak küresel bir salgın haline dönüşen Corona Virüs'e karşı gerek uluslararası alanda gerekse ülke olarak önlemler artırıldı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi de halkın sağlığını korumak ve virüsün bulaşma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla ilaçlama ve dezenfekte çalışmalarına yoğunluk kazandırdı.
YÜZLERCE EKİP VE EKİPMAN İLE YOĞUN ÇALIŞMA
Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı'na bağlı 11 ekip, 15 araç ve 240 temizlik personelinin yer aldığı çalışmalarda; Balıklı, Gaziler Caddesi, Mütercim Asım Caddesi, kale çevresi, Gazi Muhtar Paşa Bulvarı, Üniversite Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı, Fevzi Çakmak Bulvarı, Kalyon Kavşağı, Ali Fuat Cebesoy Bulvarı, Milli Egemenlik Bulvarı, Nail Bilen Caddesi, Emek Kavşağı, Ali Nadi Ünler Bulvarı, Kardelen Kavşağı, Çetin Emeç Caddesi, Maarif Kavşağı, Atatürk Bulvarı, Ordu Caddesi, Bey Mahallesi, otobüs durakları ve banka ATM’leri insan sağlığına zarar vermeyen Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) onaylı ürünler ile dezenfekte edilip ilaçlandı. Öte yandan büyükşehir 60 personeliyle insan kalabalığının fazla olduğu şehir genelindeki bütün kamu binalarında dezenfekte ve ilaçlama çalışmalarına düzenli aralıklarla devam ediyor.
FIRSATÇILARA KARŞI ÖNLEMLER ARTIRILDI
Gaziantep'te korana virüs (covid-19) salgını nedeniyle maske, kolonya ve yiyecek fiyatlarının artışı ile fırsatçılığı engellemek için denetimleri sıklaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 'pandemi' yani bölgesel olmaktan çıkmış küresel anlamda etkisini gösteren salgın olarak adlandırılan korona virüse karşı tedbirlerini arttıran Büyükşehir Belediyesi, haksız fiyat artışı, fırsatçılığın ve halk sağlığını tehdit edecek unsurların oluşmasının önüne geçmek için denetimleri ara vermeden sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri Gaziantep Valiliği İl Ticaret Müdürlüğü ile yaptığı ortak çalışmada market, eczane ve medikal olmak üzere toplam 171 işletmeyi ve bin 197 ürün denetledi. Konu ile ilgili uygunsuz olan işletmeler tespit edilerek 6502 sayılı kanunun 63. maddesi gereğince haksız fiyat artışıyla ilgili ceza uygulama yetkisi Ticaret Bakanlığı'na ait olduğu için düzenlenen tutanaklar bakanlığa elektronik ortamda gönderildi, 19 işletmeye cezai yaptırım uygulandı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı tarafından korona virüs salgını için yayınlanan genelge kapsamında, Büyükşehir Zabıta ekipleri, halk sağlığını tehdit eden kaldırımlarda, iş yeri içinde, dışında, açık gıda, sebze ve meyve satan işletmeleri kontrol ederek karara uyulması, lokantalarda bulunan masalarının mesafesinin bir buçuk metre olması hususunda uyarıda bulundu, hijyen denetimleri yapıldı. Alıveriş merkezlerinin dezenfektesi denetlendi, genelgede belirtilen ve geçici süre kapatılan iş yerlerinin denetimleri sıklaştırıldı.
SAĞLIĞIMIZ İÇİN YAPTIRIMLAR ARTARAK DEAVM EDİYOR
Gaziantep İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, yurt dışından gelen ve bu kişiler ile bir arada kalan ya da temas edenlere, 14 gün süreyle ikametlerinden ayrılmamaları yönünde yazılı tebligat yapacak. Yasağa uymayanlara 3150 lira para cezası verilecek. Kabahatler Kanunu kapsamında da 392 lira para cezası uygulanacak. 2'nci kontrolde de ikametinde bulunmayanlar hakkında, yeniden para cezası uygulanıp, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle adli süreç başlatılacak. Gaziantep Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin koronavirüs ile ilgili yeni kararlar aldığını duyurdu. Alınan kararlar doğrultusunda, yurt dışından gelenler ile bu kişilerle bir arada kalan veya temas edenler, 14 gün süreyle ikametlerinden çıkamayacak. Yasağa uymayanlara ise ceza uygulanacak. Gaziantep İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:"İlimiz mülki sınırları içerisinde bulunan vatandaşlarımızdan, yurt dışından gelenler ile bunlarla aynı çatı altında ikamet eden veya her ne suretle olursa olsun temas nedeniyle koronavirüs bulaşma/taşıma şüphesi altında olanlara, İl Sağlık Müdürlüğü/kollukça, 14 gün süreyle ikametlerinden ayrılmamaları yönünden yazılı tebligat yapılacaktır. Bunlardan ikametlerinden ayrılmamaları yönündeki '1'nci ikaza' uymayanlara, İl Hıfzıssıhha Kurul Kararları'na riayet etmemekten idari para cezası (3150 TL) uygulanacak, yapılacak '2'nci kontrolde' de ikametlerinde bulunmadıkları tespit edilenler valilikçe belirlenen yerlerde en çok 14 gün süreyle gözlem altına alınarak, haklarında tekraren idari para cezası (3150 TL) uygulanacak. Ayrıca TCK'nın 195. maddesi uyarınca adli işlem yapılacak. İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun yukarıda aldığı kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde olmak üzere, Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereğince 3150 TL, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi 392 TL, Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı TCK 195. maddesi gereğince 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla istemiyle yasal işlem yapılacaktır." İkametlerinde koronavirüs takibini reddedenlerin de kolluk kuvvetleri eşliğinde 112 ambulansları ile hastaneye nakledileceği kaydedilen açıklamada, Gaziantep'te bulunan piknik ve mesire alanlarının ise geçici süreyle kapalı tutulacağı bildirildi.