Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından finanse edilen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ve Gaziantep Sanayi Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ortaklığında yürüttüğü “Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Desteklenmesi” projesi kapsamındaki İstihdam Fuarı’nın seminer açılışı yapıldı.
GSOMEM’de yapılan seminere, BM Gıda ve Tarım Örgütü Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, GSO-MEM Yönetim Kurulu Başkanı ve GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme, Sosyal Sigortalar Kurumu İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kahraman, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR İl Müdürlüğü, Göç İdaresi İl Müdürlüğü, FAO, UNHCR ve ilgili yerel kuruluş temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan GSO-MEM Yönetim Kurulu Başkanı ve GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in 177 ülkeye ihracat yaptığını ve yaklaşık 13 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile ülkemizin en önemli sanayi bölgelerinden birisi olduğunu söyledi.
Gaziantep’in, bölge ülkelerindeki istikrarsızlıkların etkileri, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, hammadde ve diğer maliyetlerdeki artışlara rağmen, güçlü sanayi alt yapısı ve girişimci ruhu ile Türkiye ekonomisine katkı yapmaya devam ettiğini belirten Ünverdi şöyle devam etti:
“Sanayimizde yaşadığımız en önemli sorunlardan birisi de kalifiye insan kaynağı. Geniş bir imalat yelpazesine sahip olan kentimizde her sektörde vasıflı eleman eksikliğinden söz etmek mümkün. Özellikle, yoğun rekabet ortamında, dünya piyasalarına üretim yapan ve sahip olduğu pazarların devamlılığını sağlamak isteyen firmalarımız, yeni teknolojileri takip etmek ve işletmelerinde uygulamak için, yetişmiş ve kalifiye elemana ihtiyaç duymakta. GSO olarak, bu ihtiyaçtan hareketle hem sanayimize kalifiye eleman yetiştirmek hem de sanayicilerimizin teknolojik gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla toplantımıza ev sahipliği yapan GSO Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’ni kurduk.”
Merkezin, yaklaşık 11 bin metrekare alanda kurulduğunu ve 20 atölye ve laboratuvar, 28 eğitim salonu ile meslek edinmek isteyenlere ve mesleklerini geliştirmek isteyenlere eğitimler verildiğini kaydeden Ünverdi, “Merkezimiz, hem vatandaşlarımıza hem de ülkelerindeki savaş nedeniyle, ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyelilere meslek edindirerek Gaziantep sanayisine eleman kazandırmaktadır. Gaziantep’te toplam 380 kişinin yararlandığı FAO projesi ile de gıda ve ambalaj sektörünün ihtiyacı olan elemanlar yetiştirilmiş ve işbaşı eğitimleri için özel sektöre gönderilmiştir. Kursiyerlere verilen temel eğitimler neticesinde, uygulamalı eğitimler için odamızla işbirliği yapan firmalarımıza projemize katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Proje ile hem sanayinin ihtiyacı olan elemanı yetiştirildiğini hem de ihtiyaç sahiplerine meslek kazandırdığını vurgulayan Ünverdi, “Yapmış olduğumuz girişimlerle Suriyeli ve Türk kursiyerlerimizi istihdam etmek isteyen firmalarımıza, istihdam edecekleri her bir kişinin çalışma izin harcını, üç aylık sigorta primlerini ve vergilerini destekleyeceğimizi bildirmek isterim. Bu imkândan yararlanmak ve bilgi almak isteyenler mesleki eğitim merkezimize başvurabilirler” şeklinde konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme ise, proje kapsamında verilen eğitimlerin çok başarılı geçtiğini ifade ederek” Bu projedeki asıl amaç tabi ki istihdam ve kaynaşma, birlik ve beraberlikti. İşverenler bizlere devamlı kalifiye elaman sıkıntısından bahsediyor. Bu projedeki eğitimi alanlar inşallah bu soruna çözüm olacak. Şu anda proje dahilinde 380 kişilik hazır nitelikli elaman mevcut. Firmalarımız isterlerse bu elemanlar çalışmaya hazırdır. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok” dedi.
BM Gıda ve Tarım Örgütü Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman da Suriye’de yaşanan savaştan dolayı gelen Suriyelilere Türkiye’nin çok güzel bir misafirperverlik örneği sergilediğini belirterek, “Gaziantep’te de bu kapsamda 350 bin Suriyeli yaşıyor. Bu da yine takdire şayan bir konukseverlik örneğidir. BM Gıda ve Tarım Örgütü olarak savaştan dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Türkiye’ye göç eden 3.3 milyon mülteciye istihdam koşullarının sağlanması için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğunun farkındayız. Proje kapsamında verilen tarımsal mesleki eğitimlerle Suriyeli mültecilerin istihdam edilerek kendi kendilerine yetebilirliklerini arttırmayı amaçladık. Gaziantep’te de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve GSO ile bu projeyi hayata geçirdik. Kursiyerlerin aldıkları eğitimlerden sonra istihdam edilmeleri için bu fuar düzenlendi. Emeği geçen ve destek veren bütün kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara, geçici koruma altındaki Suriyelilerin yasal statüleri, çalışma izinleri, çalışma izni başvuru usulleri; geçici koruma altındaki Suriyeli mevsimlik tarım işçilerine yönelik muafiyetler konularında bilgi verildi.
İstihdam Fuarı’na, 5 Aralık Salı günü 41 üretici ve 150 kursiyerin ve 6 Aralık günü de 32 firma sahibi ve 180 kursiyerin katılması bekleniyor. Fuarda ayrıca İŞKUR standlarında kursiyerlere İŞKUR’un aktif işgücü hizmetleri hakkında da bilgi verilecek.