Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Duyarlılık Projesi (TDP) Merkezi tarafından “Görme Engelliler için Kitapların Sesi Oluyoruz” projesi kapsamında GAP Görme Engelliler Okulu’ndan 18 görme engelli öğrenci ve öğretmenleri GAÜN Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığını ziyaret etti.
TDP Danışmanı GAÜN Öğretim Görevlisi Murat Kılıç ve GAÜN Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencilerinin görme engelli öğrencilere eşlik ettiği ziyarette; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş tarafından kütüphane olanakları hakkında bilgi verirken, TDP Proje Uzmanı Simge Akbaş ise Toplumsal Duyarlılık Projeleriyle ilgili öğrencileri bilgilendirdi. Engelsiz Yaşam Çalışma Odası Sorumlusu Fatih Öztürk tarafından da görme engelliler laboratuarı tanıtıldı.
Gaziantep Üniversitesi olarak Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında çok sayıda proje yürüttüklerini aktaran Prof. Dr. Fahrettin Göğüş şunları söyledi: “Görme engellilerin sorunlarını algılayabilmek, onlara ilişkin farkındalık yaratabilmek adına kendi öğrencilerimizle görme engelli olan öğrencilerimizi şehirdeki farklı okullardan üniversitemize getirerek, hem üniversitemizi tanıtıyoruz hem de görme engelliler için sağladığımız olanakları onlarla paylaşıyoruz. Gelecekte üniversiteyi düşündüklerinde üniversitemizde ne gibi olanaklarla karşılaşabileceklerini paylaşmak hem de diğer taraftan kendi öğrencilerimize de bu anlamda görme engellinin nasıl bir sorun olduğunu kendileri açısından tanımaları, öğrencileri götürmüş oldukları birimlerde bu sorunun paylaşılması ve gelecekte bu kapsamda gelecek öğrenciler doğrultusunda üniversitemizdeki hocalarımızın, öğrencilerimizin farkındalığı hissetmek suretiyle anlayışlı davranmaları ve özen göstermekleri konusunda çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum.”
2013 yılında “Görme Engelliler için Kitapların Sesi Oluyoruz” projesi kapsamında bir proje başlattıklarını belirten TDP Proje Uzmanı Simge Akbaş, öncelikle TDP Merkezinde kurulan iki adet ses atölyesinde kitapların seslendirilmesiyle başladıklarını ifade etti. Akbaş, “Bu projenin başlangıcıyla beraber aynı zamanda görme engelliler için bir takım sosyal faaliyetler gerçekleştirdik. Onlarla beraber sinemaya ve pikniğe gittik, müzeleri ziyaret ettik. Her bir üniversite öğrencimizin bir görme engelliyle eşleştirilmesini sağladık. Üniversiteli abi, ablalarıyla birlikte olsunlar, onlar için bir rol model olsun, öğrencilerimiz onları daha iyi anlasın ve empati kursunlar diye böyle bir proje başlattık. Her yıl bu faaliyetlerimize devam ediyoruz. Görme engellilere ders anlatmak, derslerini seslendirmek ve derslerine yardımcı olmak gibi faaliyetleri de yine TDP kapsamında çalışmalarımızı devam ettiriyor, bu noktada onlara ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
Fen-Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nü de ziyaret eden öğrenciler, öğle yemeği ikramı sonrasında kampüsten ayrıldı.