Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı bünyesinde “Gastronomi Zabıtası” birimi çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Birimde görevli ekipler kent genelinde yer alan lokanta ve kebapçıların denetimlerini başarılı bir şekilde devam ettiriyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi yetkilileri, bir süre önce kurulan birimin gastronomi kenti unvanını alana Gaziantep için oldukça önemli olduğunu kaydetti. Yetkililer, gastronomi zabıtası ekiplerinin zaman geçirmeksizin denetimlerine başladığını duyurdu. Özellikle lokanta, kebapçı ve simit fırınlarının mutfak kısımlarını sıkı bir denetime tutan zabıta ekipleri, çalışanların ise giyim ve kuşamlarının hijyenikliğini denetledi. Pidelerin gramajına, ruhsat ve fiyat listelerine, işletmede kullanılan malzeme ile araç ve gereçlerin temizliğini de gözden geçiren zabıta ekipleri, kurallara uymayan bazı işletmelere ceza keserken bazılarına ise uyarı yaptı.
”YÖNETMELİKLE DEĞİL KANUNLA YÖNETİLMEK GEREKİR”
Zabıtanın, üstlendiği görev ve taşıdığı sorumluluk bakımından yönetmeliklerle değil kanunlarla yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire yetkilileri, “Kentler büyük bir hızla büyüyor, Zabıta Teşkilatlarının çeşitli kurumlarla yürüttükleri çalışmalarda aldıkları sorumlulukların yetki devri ile yasal sınırlarının çizilmesi gerekiyor’’ diye konuştular.
Nüfus ile orantılı olarak personel sayılarının belirlendiğini dile getiren Yetkililer, “Büyükşehirler de zabıta teşkilatları olarak en büyük sıkıntımız, genişleyen sorumluluk alanlarında görev yapan zabıta memurlarının sayılarının yetersizliği. Bu açığı kapatabilmek için hizmet veren yardımcı personelin durumlarının yasal durumlarının netleştirilmesi gerekiyor. Yapılacak düzenlemelerle bu personellere yetki verilmesi, kriterlerinin belirlenmesi ya da durumlarının iyileştirilmesi gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu. Zabıta teşkilatlarının yönetimsel bir çatı altında toplanması konusunda yapılan öneriye, nüfus, toplumsal ve ekonomik açılarından benzerlik taşıyan Büyükşehir Belediyelerinin Zabıta Daire Başkanlıklarının birliktelik oluşturabileceğini düşündüğünü ifade eden Yıldırım, “Zabıta hizmetlerinin etkin ve hızlı sunulabilmesi için ilçe belediye teşkilatlarının Büyükşehir yetkisi altında toplanmalı diye düşünüyorum. Zabıta teşkilatları arasında yaşanan maktu mesai uygulaması nüfusa göre farklılık arz ediyor. Bu konuda da makasın çok geniş olduğunu düşünüyorum, aranın kapatılması için düzenleme yapılmalıdır” şeklinde görüş belirttiler.