Gaziantep'te Devri Alem Para Müzesinin sahibi Esat Kaplan, müzede bulunan paraların turşusunu kurdu.
!#**v263&pl=true**#!
Gaziantep’te bulunan para müzesinin sahibi Esat Kaplan gastronomi şehrinde paranın turşusunu kurdu. Evinde kendi imkânlarıyla 3 tona yakın parasını sergileyen ve son zamanlarda Çarlık Rusya’ya ait tarihi parayla gündeme gelen Kaplan bu defa da Gaziantep’in gastronomi şehri olmasından yola çıkarak paralarının turşusunu kurdu.Gaziantep`de, birçok uygarlığa ait para biriminin bulunduğu Devri Alem Para Müzesinde 150 ülkeden 100 bin üzerinde kağıt ve madeni para sergilendiğini söyleyen Kaplan ‘’ Gaziantep dünyanın en iyi mutfağına sahip ben de dünyanın en çok parasına, bu yüzden elimdeki imkanlarla hem gelen ziyaretçilerimize şehrimizi anlatmak hem de farklılık oluşturmak için paralarımın turşunu kurdum’’ dedi.
Kaplan ayrıca müzenin bir köşesini buna ayırdığını söyleyerek ziyaretçilerini beklediğini ifade etti.
‘’Oldukça geniş bir koleksiyona sahip olan müzedeki eserlerin rahatça sergilenmesi için ihtiyaç duyulan alan ise 10 futbol sahası büyüklüğüne işaret ediyor. Şu anki müze boyutları bu alanın yanında küçük kalsa da, tüm eserler insanlık tarihine ilişkin bilgi ve anekdotlar eşliğinde ziyaretçilerle buluşuyor. Pek çok ziyaretçinin aşamalı olarak ziyaret ettiği müzenin tüm eserlerinin ve notların incelenmesi konusunda tavsiyemiz bir aylık ziyarettir” dedi.
!#**h10016**#!
“TARİHLE, İNSANLARIN RUHUYLA UYUYORUM”
Aslında parayla değil, tarihle beraber yattığını da sözlerine ekleyen Esat Kaplan tarihle, ilimle, bilimle insanların ruhuyla yatıp kalktığını söyledi. Kaplan, “Gidersin bir bankayı soyarsın çuvalla paran olur, o ayrı bir konudur. Burada her bir paranın ayrı bir hatırası var. Buradan birinin çağır deki bu parayı göster deki bana anlat o günün Türkiye’sinin. Yani ben dünyanın en huzurlu insanlarından bir tanesiyim. İnşaatta çalışırken, hem stresimi atıyorum hem de alın teriyle olduğu için zevklidir. Mesela bir Marko Polo’yu düşünün. Marko Polo aslında baktığın zaman Portekizlidir. Ama İtalyan paralarının üzerindedir. Mesela Nikola Tesla, ne Sırp’tır ne de Yugoslav’dır. Çünkü Balkanlarda yaklaşık 500 yıl biz yaşadık. Hani 500 yılda artık kendileri bile değişir” şeklinde konuştu.
“A’DAN Z’YE KADAR PARA VAR”
Paraların sergilendiği evi ziyaret etmeye gelen Cengiz Barna da, her medeniyetin parası bulunduğunu ifade etti. Barna, "Mesela kendimize ait eski paralar vardır. Görmediğimiz paraları burada görüyoruz. Mevcut bazı yerlerde 3-5 çeşit para vardır ama buraya geldiğinde A’dan Z’ye kadar hemen hemen her medeniyete ait paraları görebilirsiniz” diye konuştu.