Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu kültürel etkinlikleri kapsamında düzenlenen Öğr. Gör. Sevgi Topalkara tarafından “Hafıza Teknikleri” konferansı GAÜN Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda yapıldı.
Öğr. Gör. Topalkara konferansta öğrenme, beyin, hafıza, zihin tanımları üzerinde durarak beyin bölgeleri ve sahip olduğu fonksiyonlar, hafızayı etkinleştirme yöntemleri ve hafıza performansını artıracak besinler hakkında bilgi verdi.
Beş duyu organımıza gelen ve beynimizin işleyip kabul ettiği verilerin yaklaşık yirmi dakika sonra unutulduğunu söyleyen Öğr. Gör. Topalkara, “Yüzde 50’ye yakın kısmını hatırlıyor gerisini unutuyoruz. Bunun için tekrar yapmamız lazım. Tekrar yaptık, öğrendik. Güzel bir söz var, duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim. Davranışlarınıza dönüştürmediğiniz hiçbir şeyi öğrenmiş olarak kabul etmiyoruz. Sizler Gaziantep Üniversitesi öğrencileri olarak diğerlerinden farklısınız. Burada öğreniyorsunuz ama öğrenmenin uygulamaktan geçtiğini ve davranışa dönüştürmeniz gerektiğinin artık bilincindesiniz. Hem bildiklerinizi paylaşmak ki bilginin zekatı paylaşmaktır, farkınızı ortaya koymak adına davranışa dönüştürmek mecburiyetindesiniz” diye konuştu.
Beyin, zihin ve hafızanın her birinin ayrı anlamları olduğunu hatırlatan Öğr. Gör. Topalkara şunları söyledi: “Beyin, yaklaşık bin 400 gram ağılığında, sinir sisteminin merkezi olarak hizmet eden bir organ. Beş duyu organından gelen verilerin işlendiği karmaşık, muhteşem bir yapıdır. Zihin; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin bazı birleşimlerinin görülür olan bilincin ve zekanın kollektif görünüşlerini ifade ediyor. Yani siz şu bildiğiniz şeylerin hepsini zihninizle biliyorsunuz. Beş duyu organımıza gelen şeyler işlendikten sonra beyin zihin halini alıyor. Hafıza ise canlıların öğrendiklerini geçmişle ilişkilendirerek sakladıkları yer. Öğrenme tekniklerinde eğer yeni öğrendiğiniz bir şeyi eski öğrendiğiniz bir şeyle önce konuşup yenisini onunla birleştirirseniz hatırlamanız çok daha kolay olur.”