İstanbul'da Cemaat'e yönelik “Şike Kumpası” operasyonu başlatıldı. Cemaat üyesi gazeteciler ve avukatların da bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alındı.
Şikede kumpas iddialarına ilişkin İstanbul merkezli28 ilde eş zamanlı operasyonlara başladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu'nun yönettiği ve 28 ilde eş zamanlı yürütülen operasyonda, Cemaat üyesi gazeteciler ve avukatların da bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler arasında eski Kanal D polis muhabiri Ekrem Açıkel ile eski polis müdürü Mutlu Ekizoğlu da bulunuyor.
Polis muhabiri Ekrem Açıkel, şike operasyonu sırasında polisten aldığı iddiaları televizyondan açıklayan isim olarak biliniyordu.
Operasyon kapsamında 48 polis, 5 avukat ve 3 gazeteci ve 2 vatandaş hakkında gözaltı kararı alındığı belirtildi.
Operasyonun 2014 yılında Şike Kumpası mağduru Fenerbahçe (FB) Başkanı Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu üzerine başladığı belirtildi.
Hürriyet'ten Toygun Atilla'nın açıkladığı gözaltı listesinde şu isimler var: • KPSS soruşturmasında da adı geçen Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan • Fethullah Gülen’in ve Aydın Doğan'ın avukatı Orhan Erdemli • Ergenekon, Balyoz, Casusluk, Odatv ve Şike gibi operasyonları yöneten emniyet müdürleri Nazmi Ardıç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu ve Yurt Atayün gibi emniyet müdürlerinin avukatlığını yapan avukat Cemalettin Mutlu (Şike Davası’ndaTrabzonspor eski Başkanı Sadri Şener’in de avukatıydı) • Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Karakuş (Aynı zamanda TFF eski Tahkim Kurulu üyesi) • Mutlu Ekizoğlu (Şike operayonunu gerçekleştiren eski Organize Suçlar Şubesi Müdürü) • Ekizoğlu’nun o dönem yardımcılığını yapan şube müdür yardımcısı Ahmet Davulcu • Eski Organize Suçlar Şubesi Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri İbrahim Emre (Ergenekon soruşturmasında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün İzmir’de Zekeriya Öz ile birlikte tanık olarak ifadesini alan isim)
ÖZALTINA ALINAN MUTLU EKİZOĞLU KİM?
İstanbul'da görev yaptığı dönemde Odatv, Şike, Ergenekon ve Balyoz operasyonlarını yöneten ekibin beyin takımı arasında yer alan Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu, daha önce yasadışı telefon dinlemesi ve imha edilmesi gereken telefon kayıtlarını arşivlediği iddiasıyla açığa alınmıştı. Ekizoğlu, 2009-2012 yılları arasında ise İstanbul Emniyet Müdürlüğünde Organize Suçlarla Mücadele ve Terörle Mücadele şubelerinden sorumlu müdür yardımcısıydı.
Şike davasına bakan Eski Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, üyeler Seyfettin Mermerci ve Hikmet Şen ile Savcı Mahmet Berk'in de aralarında bulunduğu "Şike davası" hakim ve savcıları hakkında geçen günlerdeHSYK yeni inceleme başlatmıştı.
AZİZ YILDIRIM'IN HEDEFİNDEKİ İSİMLERDEN BİRİYDİ Ergenekon davası sürecinde sanık avukatlarının 'hukuksuz işlemler' yaptığına işaret ettiği Mutlu Ekizoğlu, 'Şike' operasyonu sürecinde de Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın hedefindeki isimlerden biriydi. Ekizoğlu, gazeteciliğin yargılandığı Odatv operasyonunun da perde arkasındaki isimlerden biriydi. Mutlu Ekizoğlu, Aziz Yıldırım'ın gözaltına alınması sırasında polisler tarafından çekilen görüntüleri basına sızdırdığı, Ergenekon operasyonları sırasında da'özel hayatı' ilgilendiren telefon kayıtlarını polis fezlekesine koyulmasına göz yumduğu öne sürülmüştü. Mülkiye ve Polis Başmüfettişlerinin İstanbul ve Siirt'te yürüttükleri incelemeler sonunda Mutlu Ekizoğlu'nun görev yaptığı dönemlere ait yasadışı telefon dinleme ve imha edilmesi gereken telefon kayıtlarının arşivlendiğine dair bulgular tespit edilmişti.
FETHULLAH GÜLEN'İN DÜNÜRÜ DE GÖZALTINDA
Hakkında gözaltı kararı bulunan Osman Karakuş da kritik bir isim. Daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) 1. Hukuk Müşavirliği görevini yürüten Karakuş, Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı yaptıktan sonra emekli oldu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu üyeliği, Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın (POLSAN) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Karakuş, Fethullah Gülen'in akrabası. Karakuş'un kızı, Fethullah Gülen'in kardeşi Mesih Gülen'in oğlu ile evli. Yani Karakuş Gülen ailesiyle dünür. Fethullah Gülen'in avukatı Orhan Erdemli ile hukuk bürosu olan Karakuş'un adı "Fethullah Gülen cemaatinin Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki Kadrolaşma Faaliyetleri" başlıklı istihbarat belgesinde de geçiyor. Belgenin hazırlandığı dönemde EGM başmüfettişi olan Karakuş'un, kadrolaşma sürecinde İstanbul Polis Koleji Müdürü olduğu belirtiliyor. Yüksek yargıdaki davalarla ilgilenen Karakuş, aynı zamanda büyük şirketlere danışmanlık yapıyor.
CEMALETTİN MUTLU'NUN İLGİNÇ İLİŞKİLERİ
Gözaltına alınan avukat Cemalettin Mutlu'nun adı şike operasyonları sırasında sıkça geçmişti. Gazeteci Aytunç Erkin kaleme aldığı 3 Temmuz süreci olarak adlandırılan Fenerbahçe'ye yönelik olarak adlandırılan 'Şike operasyonu'nu mercek altına aldığı 'Sarı Lacivert Öfkeli Adam: Aziz Yıldırım' adlı kitapta Mutlu anlatılmıştı.
Kitapta, şike operasyonunu yapan ekibin lideri konumundaki eski polis şefleri Mutlu Ekizoğlu ve Nazmi Ardıç'ın, avukatlığını yapan Cemalettin Mutlu'nun İstanbul Askeri Casusluk davası şüphelilerinden olan müvekkili TÜBİTAK görevlisi Birdem Çetinkaya (Amoutzopoulus) beraat edişine dikkat çekildi. Şöyle ki; İstanbul Askeri davasında şüpheliler arasında yer alan ve tutuksuz sanık yargılandıktan sonra hiçbir ceza almadan beraat eden ender şüphelilerden TÜBİTAK görevlisi Birdem Çetinkaya (Amoutzopoulos)'ın avukatı Cemalettin Mutlu'nun soruşturmayı yürüten İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu'nun da avukatıydı. Cemalettin Mutlu geçtiğimiz günlerde yasadışı telefon dinlemesi suçlaması ile tutuklanan eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bir dönem avukatlığını üstlenmişti. Aytunç Erkin'in kitapta yer alan iddialarına göre, Birdem Çetinkaya (Amoutzopoulos)'un Askeri Casusluk davasında evi dahi aranmamış, gözaltına dahi alımamış, o dönem 900 kişinin tasfiye edildiği TÜBİTAK'ta, Askeri Casusluk davasında 'şüpheli' sıfatıyla yer almasına rağmen görevine devam etmişti.
Cemalettin Mutlu, Halil İbrahim Koca, Ali Çelik... Bu 3 isim de Şike operasyonunda şüpheli olarak yargılanan kişilerin avukatı hem de operasyonu bizzat yöneten polis şeflerinin avukatıydı. Bu tesadüf sadece şike operasyonu ile de sınırlı değildi. Kamuoyunun yakından bildiği İstanbul Askeri Casusluk davasında da benzer bir durum vardı. Gazeteci Aytunç Erkin, 'Sarı Lacivert Öfkeli Adam' adlı kitabında işte bu ilişki yumağını şu sözlerle okuyuculara aktardı:
"'Yunanistan'a bilgi sızdırma' iddiası Askeri Casusluk davasının en temel iddiaları arasındaydı. Sızdırmanın Birdem Çetinkaya (Amoutzopoulos)'un eşi aracılığı ile yapıldığı iddia ediliyordu (Birdem Çetinkaya'nın eşi bir Yunanlıydı) Birdem Amoutzopoulos, Askeri Casusluk davası kapsamında şüpheli oldu. Davada yargılanan diğer 56 şüphelinin evi didik aranırken ve gözaltına alınırken Amoutzopoulos için aynı uygulama geçerli olmadı. Savcı Fikret Seçen'e ifade verdi, serbest kaldı. Tutuksuz yargılandı, TÜBİTAK'taki görevine devam etti. Dava sonunda da beraat etti. Amoutzopoulos'u diğer şüphelilerden ayıran fark neydi bilinmez ama bilinen bir gerçek vardı ki, avukatı Cemalettin Mutlu, şike operasyonlarını da yöneten dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden sorumlu Mutlu Ekizoğlu'nun da avukatıydı. Cemalettin Mutlu aynı zamanda şube müdürü Nazmi Ardıç'ın da bir dönem avukatlığını yapmıştı.
Şike operasyonunda da benzer tesadüfler ortaya çıktı. Trabzonspor'un o dönemdeki başkanı Sadri Şener'in de avukatı Cemalettin Mutlu'ydu. 'Kaderin cilvesi', operasyonun şüphelisi ile operasyonu yapan isim Mutlu Ekizoğlu'nu avukatları Cemalettin Mutlu aracılığı ile biraraya getirmişti. Halil İbrahim Koca ve Ali Çelik'de Sadri Şener'in diğer avukatlarıydı. Aynı zamanda diğer müvekkileri arasında Trabzonspor'un o dönem Asbaşkanlığı'nı yapan Nevzat Şakar, Trabzonspor Avni Aker Stadı'nın güvenlik işlerini yürüten Zeki Mazlum vardı. Halil İbrahim Koca ile Ali Çelik'in bir başka özelliği daha vardı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde bir polis şefinin de avukatlarıydı..."
KAYNAK: ODA TV