Gaziantep’in önemli müzeleri arasında yer alan Arkeoloji Müzesi uzun süren tadilatın ardından sanatseverlerin beğenisine açıldı. Tadilatın ardından kapılarını yeniden açan müze ziyaretçi yoğunluğu yaşıyor.
TEŞHİR VE TANZİM ÇALIŞMALARI SÜREYİ UZATTI
Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin tadilat süresinin uzamasında teşhir ve tanzim çalışmalarından kaynaklandığını açıklayan Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, “Gaziantep Arkeoloji Müzesi bir buçuk yıldır tadilat içerisinde. Binanın güçlendirilmesi, müzenin teşhir ve tanzimini de kapsayan bir çalışmaydı bu restorasyon çalışması. İş artışından dolayı tadilat süresi uzadı. Müzenin teşhir ve tanzimininden dolayı bir süre uzaması söz konusu oldu” şeklinde açıklama yaptılar.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bölgenin en büyük müzeleri arasında yer aldığını ve içerisinde yaklaşık 110 bin esere yer verileceğini söyleyen yetkililer, “Gaziantep Arkeoloji Müzesi bölgenin en büyük müzelerinden birisidir. Yaklaşık 110 bin esere sahip bir müzemiz. Arkeoloji Müzesinin tadilatı için 3 milyon 115 bin 615 liralık bir ihale oluşturuldu. İhalesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi” şeklinde görüş belirttiler.
ARKEOLOJİK BAKIMDAN EN ÖNEMLİ MÜZE
Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden yapılan açıklamada müzeye ilişkin şu bilgiler verildi;
“Nüvesi 1944 yılında, öteden beri etraftan toplanmış kimi eserlerin bir araya getirilmesiyle Sabahat Göğüş tarafından kurulmuş olan Gaziantep Müzesi, önce Nuri Mehmet Paşa Camisinde hizmet vermiş, 1969 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır. Arkeolojik bakımdan çok zengin olan bölgenin potansiyeli nedeniyle müzenin genişletilmesi gereksinimi doğmuştur. Müzenin batısındaki genişleme alanında 1990 yılında temeli atılan ve Kültür Merkezi olarak planlanan yapı, 1993 yılında müze ek yapısı biçiminde tadilat görmüş ve 2005 yılında bitirilerek aynı yıl müze ek yapısı olarak hizmete girmiştir. Her iki müze binası bir galeriyle birbirine bağlanmış ve tüm müze sergi salonları yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme sonunda eski müze yapısı kronolojik Vitrinler, yeni ek müze binası ise Zeugma mozaiklerinin teşhir edildiği salonlar olarak değerlendirilmiştir. Zeugma’nın görkemli mozaikleri ve duvar resimlerinin sergilendiği müzemiz, ülkemizin en büyük mozaik ve fresk müzesidir. Ayrıca, özgün sergilemesiyle dünyanın eşi olmayan müzelerindendir.”