?>

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR VİZYON PROJELERİYLE İLKLERE İMZA ATTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kente kazandırdığı vizyon projeleriyle ilklere imza atmaya devam ediyor.

Güncel - 8 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kente kazandırdığı vizyon projeleriyle ilklere imza atmaya devam ediyor.

Güneydoğu’nun en çok göç alan ili Gaziantep’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yapan Fatma Şahin, göreve geldiği günden itibaren söz verdiği projeleri tek tek gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda sanayi, ticaret, turizm ve tarih kenti Gaziantep’in en büyük sorunlarının başından gelen trafik sıkıntısını çözmek için yol ve kavşak projelerini hızlandıran Şahin, Kahraman Emmioğlu, Bedri İnce Tahtacı, Asım Güzelbey ve Gaziantep’in ilk, Türkiye’nin ise tek taraf çekimle en uzun art germe köprüsü olma niteliği taşıyan Şahinbey Köprülü Kavşağı’nı yaptı.

Ayrıca, trafiğin rahatlaması için alternatif yollarda yapan belediye, bu kapsamda yollardaki kaldırımları küçültürken, bazı yolları genişletti.Kent trafiğine alternatif çözümler üretmeye devam eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezindeki bazı kavşaklarda sola dönüşleri yasakladı.Sola dönüş yasakların yürürlüğü girmesiyle trafikteki akışın sağlanması vatandaşı memnun ederken, yaklaşık yüzde 50 oranında da trafikte rahatlama oldu.

Öte yandan sokak sağlıklaştırma projelerine de devam eden Büyükşehir Belediyesi, kentin en işlek caddelerinden Gazi Muhtar Paşa’nın da çehresini yeniledi. Merkezin yanı sıra ilçe ve köylerde de yol genişletme, asfaltlama,arazide yol açma çalışmaları yapıldı.

Çalışmalar kapsamında 1 milyon 45 bin 886 ton sıcak asfalt serimi, 733 bin 369 ton sıcak asfalt yama, 989 kilometre sathi kaplama, 1 milyon 779 bin 256 ton sıcak asfalt kullanılarak, toplamda 1,378 kilometre yolda çalışma gerçekleştirildi. Ayrıca 227 kilometre imar yolu yapıldı. 201 kilometre imar yolunun ise çalışmaları devam ediyor.

Ulaşım ana planında birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, kente metro hattı yapımı için çalışmalarını hızlandırdı.

23 İLDEN BÜYÜK KENT KURULUYOR

Yoğun göç nedeniyle artan konut ihtiyacını gidermek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde Gaziantep Kuzey Şehir Projesi kapsamında 50 bin konut yapılıyor.

8,5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim olma özelliği taşıyor. Türkiye’ye örnek projelerden biri olan ve alt gelir gruplarına yönelik yapılan Kuzey Şehir Projesikapsamında konutların yapımı devam ediyor.

8,5 milyon metrekare alanda yaklaşık 250 bin nüfuslu yerleşim alanı yapılması planlanan “Kuzey Şehir”de ilk etapta 3000 konutun yapılacağı binalar yükselmeye başladı. Böylece, yeşil alanlar, camiler, sosyal tesisler, spor alanları, kültürel tesisler, alışveriş merkezlerinin de yer alacağı modern sürdürülebilir yeni bir yaşam alanı hayata geçecek.

AVM YIKILARAK MEYDAN YAPILDI

Bedesten AVM’yi yıkılarakyerine inşa edilen “Milli İrade Meydanı” adı verilen meydana, ayrıca kitap kafe ve alt kısmına da otopark yapıldı.

Dış cephesi kitap görünümlü olan Kitap Kafe’de kitap görüntülerinde Türkiye ve dünyanın klasik romanlarının isimleri yazıyor. Kitap okuyan çocuk heykellerininde yapıldığı park projesiyle, insanları kitap okumaya teşvik edilmesi hedefleniyor.Meydan ve kitap kafe vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Çocukları okumaya teşvik etmek ve okuma oranını artırmak için Türkiye’de ilk uygulamalı “Çocuk Kütüphanesi”ni açan Büyükşehir, ayrıca, kent genelinde parkların içerisine kitap evi ve kütüphane yapmaya devam ediyor.

Bu arada bölgenin kongre merkezi ihtiyacını gidermek için de kente, “Uluslararası Kültür ve Kongre Merkezi” yapımı için TÜRSAB ile protokol imzalandı.

“FISTIK” GİBİ PARK

Kent genelinde vatandaşların dinlenebileceği alanlar ile yeşil alanların çoğaltmak için çalışmalarını sürdürün Büyükşehir, bu kapsamda Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nün yerinin parka dönüştürülmesiyle “Fıstık Parkı” yaptı.

Fidanlık Mahallesinde yer alan 146 bin 865 metrekare alandaki Fıstık Araştırma arazisinin 1. etap olarak planlanan yaklaşık 55 bin metrekarelik kısmında “Fıstık Park” yapıldı.Birinci etabın 30 bin metre karesinde Fıstık Araştırma Enstitüsü tarafınca araştırma ve geliştirme çalışmaları devam eden fıstık, badem gibi meyve ağacı, 25 bin metre karelik kısmında ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafınca yapılan park, meydan ve sosyal donatı alanları yer alıyor.

“YAŞAYAN KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ”

Daha önce valilik ve adliye binası olarak uzun yıllar hizmet veren eski adliye binası da restore edilerek “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi” olarak kullanılıyor.

Kültür ve sanat merkezi olarak hizmete giren, 3 bloktan oluşan 4 katlı binada; sanat galerisi, sergi salonları, çocuk sanat merkezi, kütüphane, tiyatro, el işi, yetenek geliştirme, ebru sanatı gibi güzel sanatlar kursları ve adliye müzesi yer alıyor. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonu olarak kullanılan büyük salon ise seminer, sempozyum ve söyleşilere ev sahipliği yapıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında "Gaziantep Kent Arşivi" de merkezin içerisinde kuruldu. Gaziantep ile ilgili araştırmalara ışık tutacak arşivde kentle ilgili görsel ve yazılı belgelerin yanı sıra bilgiler de yer alıyor.

Bu arada Gaziantep'te türkülere konu olan hamam kültürünün gelecek nesillere aktarılması amacıyla Büyükşehir Belediyesince "Hamam Müzesi" kuruldu.

“ŞEHİT VE GAZİLER” İÇİN ORMAN OLUŞTURULUYOR

Merkezin yanı sıra ilçelerde de parklar yapan belediye bu kapsamda, Araban, Nurdağı, Oğuzeli, Nizip, İslahiye ve Yavuzeli’ne park yaptı. 498 bin 205 metrekare alana 16 park yapıldı.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Fatma Şahin’in göreve geldiği günden itibaren merkez ve ilçelerde 855 bin 775 metrekare yeşil alan yaptı.

1 milyon metrekare alanı ağaçlandırarak orman kuran ve her yıl bir milyon metrekare alanı ağaçlandırma hedefi koyan Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’te aileleriyle yaşayan 253 şehidin, 164 gazinin adına ileride mesire yerine dönüştürülecek “Şehit ve Gaziler Aile Ormanı” oluşturacak.

ANNELERİN “BEBEK” HASRETİ BİTTİ

Büyükşehir Belediyesi, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için Tüp Bebek ve Genetik Hastalık Tanı Merkezi'ni açtı. Merkez ilk meyvelerini vermeye başladı. Tüp bebek işlemi devam eden kişi sayısı da 53 oldu. Tedaviyle 42 kadın hamile kaldı ve 23 doğum gerçekleştirildi.Yoğun talep gören proje kapsamında şu anda 160 aile tüp bebek tedavisi görüyor.

Ayrıca, sadece taşra ilçelerinde uygulanan “Hoş Geldin Minik Bebek” projesi çerçevesinde yeni doğum yapan annelere bebeğin ihtiyaç malzemelerinden oluşan bir hediye paketi veriliyor.

Büyükşehir’in kurduğu Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi de (KETEM) erken teşhisle hayat kurtarıyor. KETEM araçlarıyla da ilçe ve köylerde gezilerek kadınlar ücretsiz sağlık taramasından geçiriliyor. Bu çerçevede 2016 Ocak ayından itibaren 12 bin 933’ü mamografi (meme sağlığı taraması), 11 bin 812’si HPV (rahim ağzı kanseri) ve 2 bin 264 kişiye de GGK (gaitada gizli kan) taraması yapıldı. Ayrıca 16 bin 620 kişi halk sağlığı eğitiminden faydalanırken, 4 bin 909 kişininde merkeze ulaşabilmeleri amacıyla taşıma işlemi yapıldı.

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle açılan “Gebelik Okulu”da eğitimlerine devam ediyor. Öte yandan belediye, Türkiye Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Hayat Programı kapsamında obeziteyle mücadele başlattı.Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü ile “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” çerçevesinde “obeziteyle mücadele” işbirliği protokolü imzalandı.

TÜRKİYE’NİN İLKLERİ

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, bünyesinde Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığını kuran Gaziantep Büyükşehir, çiftçilerin kaliteli ürün yetiştirmeleri ve verimi artırmak içinde desteklerini sürdürüyor.

Destekler kapsamında çiftçilere, sertifikalı tohum buğdayı, biber, patlıcan, domates, Antep fıstığı gübresi, dal güvesi, süt sağma makinası, damızlık koyun ve keçi yardımında bulundu. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı çiftçilerin ihtiyacına yönelik yardımlarını vermeye devam ediyor.

Engelli vatandaşlara yönelik çalışmaları ve koordinasyonunu sağlamak için Türkiye’nin ilk Belediye Engelliler Daire Başkanlığı’nıda bünyesinde kuran Büyükşehir, Daire Başkanlığının başına ise alanında deneyimli ve başarılı bir geçmişi olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi’yi getirdi.

Daire Başkanlığı, engellilerin istihamı, yardım ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıyor.

Yüzölçümü ve tür bakımından Türkiye'de ilk, Avrupa'da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Türkiye’nin ilk “Safari Parkı”nı kurdu. Safari Park’ta deveden geyiğe, lamadan kanguruya kadar 25 türde yaklaşık 250 hayvan, doğal ortamlarında serbestçe dolaşıyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ve 150 dönüm arazide inşa edilen parkta vatandaşlar, özel tasarlanan araçlara binerek, hayvanları doğal ortamlarında, arada tel örgüler olmadan görme imkanı buluyor.

Ayrıca, Güneydoğu’da da ilk “fok evi”ni hizmete sunan hayvanat bahçesi, yurt içi ve yurt dışından milyonlarca ziyaretçi ağırlıyor. Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde Zooloji ve Doğa Müzesi kuruldu. Müzede hem milyonlarca yıl önce yaşayan ve nesli tükenen hem de halen vahşi doğada bulunan yırtıcı hayvanlar tanıtılacak. Müzede, M.Ö. yaşamış ve nesli tükenmiş hayvanlar da yer alıyor.

Öte yandan Antep Savunması'nda büyük fedakarlıklar gösteren, canını hiçe sayarak şehit olan kadınlar için anıt yaptırıldı. Türkiye’de kadın şehitler için inşaa edilen ilk eser olma özelliği de taşıyor.

Bu arada dünyanın farklı kentlerinden getirilen malzemelerle 3 ton 192 kilogram aşure pişirildi. Dev kazandaki aşureyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi hedefleniyor.

Gaziantep, gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi. UNESCO, bugün 33 ülkeden 47 kenti "Yaratıcı Şehirler Ağına" aldı.

Gaziantep Büyükşehri Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle başlatılan çalışma kapsamında Gaziantep, UNESCO'nun aldığı kararla, bu alanda Türkiye’nin öncü şehir olma özelliğini kazandı.

GAZİANTEP’İN 50 YILLIK SU SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Gaziantep’in 50 yıllık su sorununu çözmek için “Düzbağ Projesi” hayata geçirildi. Barajın su almasından itibaren boruları daha önceden döşeyerek 2018 veya 2019 yılları başlarında suyun Gaziantep'e getirilmesi planlanıyor.

Merkezin yanı sıra ilçe ve köylerde de çalışmalarını sürdüren GASKİ, bu kapsamda Nurdağı ilçesine “İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi” kurdu.

Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynakları çalışmaları kapsamında Hidroelektrik Santrali (HES) projesini hayata geçiren GASKİ, merkez Atıksu Arıtma Tesisinin çıkışına proje tutarı 2 milyon 150 bin TL olan Hidroelektrik Santrali Arşimet Burgulu Türbin sistemi kuruyor. Bu sistem atıksu arıtma tesisinde arıtılan su ile elektrik enerjisi üretecek ve tesisin elektrik ihtiyacı buradan karşılanacak.

Öte yandan GASKİ, yüksek olan su maliyetlerini aşağı çekmek ve enerji miktarını azaltmak için Güneş Enerjisi Santrali’ni(GES) kurdu. 4 bin adet polikristal panel kullanılan projede, sistemin yıllık toplam 1 milyon 750 bin kilowatt enerji üreteceği hesaplandı.

Bu arada merkezin yanı sıra ilçe ve köylerde de çalışmalarını sürdüren GASKİ, yeni mahalle olan yerleşim birimlerinin içme ile yağmur suyu ve kanalizasyon alt yapıları ile su depolarını yapıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Muhasebeciler GSMMO’nun kuruluşunu kutladı

2017-02-12 06:31 - Dünya

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR VİZYON PROJELERİYLE İLKLERE İMZA ATTI

2017-02-16 08:56 - Güncel

400 ton fıstığı çaldığı iddia edilen şüpheli adliyede

2017-02-14 11:07 - Güncel

Tarihi evin altında asırlık mağara buldu

2017-02-13 09:26 - Video Haber

Artukbey Kahve'nin lansmanı göz kamaştırdı

2017-02-16 07:17 - Türkiye

Referandum tarihini açıkladı

2017-02-10 08:25 - Türkiye

400 ton fıstıkla sırra kadem bastı

2017-02-10 09:35 - Gündem

Çanakkale bir haftada 807 kez sallandı

2017-02-13 06:50 - Türkiye

NEYİ BEKLİYORSUNUZ?

2017-02-13 05:42 - Güncel

3. Havalimanında çalışmalar kar kış demeden sürüyor

2017-02-13 06:44 - Türkiye

İlgili Haberler

GİBTÜ, Global Üniversite Olma Yolunda İlerliyor

19:14 - Güncel

Doğayla Tarihi Buluşturan Patika Koşusu: Yesemek Ultra Trail 2024

15:16 - Güncel

LİDER GİRİŞİMCİLER YETİŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

14:30 - Güncel

THY'NİN RÖTARI ÇİLEDEN ÇIKARTTI

23:11 - Güncel

Empati Derneği’nden Eğitime Bir Destek Daha

21:39 - Güncel

Günün Manşetleri

Emniyetten Huzur Operasyonu

16:01 - Yaşam

"Açlık Sınırı 19.830 TL, Maaşlar 12.500 TL!"

14:46 - Ekonomi

Eğitim İçin El Ele: Şahinbey Lions’un Alışveriş Şenliği Başladı

09:35 - Özel Haber

Hakimiyet Gazetesi, Yeniden Refah Kadın Kollarını Ağırladı

08:58 - Özel Haber

Nar Çiçekleri Derneği İlk Genel Kurulunu Gerçekleştirdi

15:04 - Özel Haber